Leeshoek
Met behulp van een gezellig kleed, wat kussens, een gordijn met lussen en een kast is heel eenvoudig een leuke leeshoek te maken in de klas. Ik heb de kast met bibliotheekboeken zo gezet dat een gezellig hoekje ontstaat, waar in de vrije momenten gelezen kan worden.
We hebben de hele boekenkast op avi-niveau ingedeeld. M.b.v. gekleurd plakplastic heb ik onderaan om de kaft van de boeken een labeltje geplakt. Waaraan de kinderen kunnen zien wat voor niveau het boek heeft. Natuurlijk weten de kinderen dat het niet belangrijk is op welk niveau ze lezen, maar dat je vooral een boek moet kiezen dat je leuk vindt!Zorg voor voldoende leesmateriaal. Naast een biblotheekcollectie zijn dit eenvoudige manieren om de bibliotheek uit te breiden:
- Bij de bibliotheek zijn vaak afgeschreven boeken voor een paar centen te koop.
- Op rommelmarkten vind je vaak juweeltjes voor een klein bedrag.
- Ook de Lijsters en Leesleeuwtjes kunnen een plaatsje in de klassenbiep krijgen.
- Verzamel Hello You's, Taptoe's, Donald Ducks en ander jeugdtijdschriften in tijdschriftencassettes.
- Toen ik lesgaf aan groep 7 hebben we gemaild met een klas in België. Alle mailtjes heen en terug printte ik uit en verzamelde ze in een multomap.
- Alle mailtjes, post en tekeningen die de kinderen gedurende het jaar aan de klas sturen verzamel ik ook in een multomap. Je kunt deze eerst op een deur/muur/prikbord plakken of op een prikbord in de leeshoek hangen, voor ze in de map gaan. Leuk om terug te lezen!
- De schoolkranten van de voorgaande jaren bewaar ik allemaal in de klassenbiep.
- Vraag aan het eind van het schooljaar of de ouders aan je denken wanneer de kinderkamers weer eens goed opgeruimd worden...