Aan tafel!

 

 

 

 


 

 

Knutsels bij Thema Aan Tafel!


Pasta-mannetjes
Benodigdheden: Zwart papier, verschillende soorten pasta, lijm, schaar

Gebruik verschillende soorten pasta om een mannetje of vrouwtje te plakken.


Verjaardagstaartje
Benodigdheden: Lage ronde kokers of kleine Pringle-verpakkingen, gekleurd golfkarton, crèpepapier, schaar, lijm, allerlei versiering zoals kralen, bloemetjes, stickers.

Beplak de koker met het gekleurde golfkarton. Plak hier een smal strookje omheen en versier dit met letterstickers, bloemen o.i.d. Maak de koker aan de bovenkant dicht met een rond stukje karton. Beplak de bovenkant met propjes crèpepapier en bijvoorbeeld zilveren kralen. Maak een kaarsje door een smal strookje golfkarton met de ribbels naar buiten op te rollen. Het vlammetje is een propje geel crèpepapier.


Taart
Benodigdheden: Bloem, zout, water, satehprikkers, alufolie, bakblikken, verf, kwasten, bierviltjes of "taartkleedjes"

Brooddeegtips (algemeen):
- Benodigdheden voor brooddeeg voor 25 kinderen: 3 pakken bloem, 2 pakken zout, water, alufolie om deeg op te vervoeren en te bakken.
Schrijf de namen van dekinderen met watervaste stift op het alufolie.
- Niet al te dikke werkjes bak je een half uur op 180° C in het midden van de oven. Flinke stukken deeg hebben veel langer de tijd nodig om te harden. Soms wel twee uur. Een bakblik per keer geeft het beste resultaat.

De kinderen maken een mooie ronde basis voor de taart. Versier de taart met kersen, aardbeien of een flinke toef slagroom. Versier het taartje eventueel nog met behulp van een satehprikker.
Wanneer de taartjes gebakken zijn, mengen de kinderen de verf zo dat er mooie lichtbruine warme taartkleuren onstaan. De versiering wordt geverf met frisse kleuren.


Broodje gezond
Benodigdheden: Engels karton (50x70cm) in 3 lange stroken gesneden,
gekleurd papier, grijs golfkarton, crèpepapier, knopen, pasta, vilt, lapjes stof, lijm, schaar

Plak een tafelkleed, bordje en broodje op de strook karton. Knip een broodje uit het golfkarton en knip dit doormidden. Beleg het broodje met sla, komkommer, tomaatjes, kaas, eitje, pasta, enzovoorts.
Bedankt, juf Jacquelien!Kok
Benodigdheden: Vouwblaadjes, plakfiguren, Het grote Vouwboek - deel 5, Thea van Mierlo

Het grote vouwboek deel 5
Het grote vouwboek deel 5
Thea van Mierlo

 


Frietje met
Benodigdheden: Tekenpapier, geel papier, stiften, liniaal, schaar, lijm

Teken met stift en liniaal een ruitjespatroon op het witte tekenpapier. Maak hier een puntzak van. Vul de zak met gele frietjes. Saus en frikadel kun je van crèpepapier maken.Kokkie
Benodigdheden: Rond vouwblaadje, gekleurd papier, schaar, lijm, stiften

Vouw het het rondje en meet hoe breed de koksmuts moet worden. Teken en knip de koksmuts. Maak haren en ogen van gekleurd papier. Teken neus, mond en pupil met stift.


Smakelijk
Benodigdheden: Klei, spatels, mesjes e.d., verf, kwasten

We maken eten van klei. De kinderen gebruiken spatels en mesjes om textuur en details aan te brengen. Wanneer de klei gedroogd is, krijgt het eten een lekker smakelijk kleurtje.

 

 

 

Tekenen bij thema Aan Tafel


Bij de bakker
Benodigdheden: Tekenpapier, bruine stroken, verf, kwasten, kleurpotloden, schaar, lijm

Plak drie bruine stroken op het tekenpapier. Schilder heerlijke taarten, koeken e broodjes op de planken. Terwijl de verf droogt, wordt op een tweede tekenvel een bakker getekend met kleurpotlood. Als de verf droog is, wordt het uitgeknipte bakkertje voor de taarten geplakt.


Bordje vol
Benodigdheden: Gekleurd papier, papieren bordje, tekenpapier, schaar, lijm, stiften, kleurpotloden

Versier het gekleurd papier als tafelkleed met bijvoorbeeld storken of met plakfiguren. Plak het papieren bordje op het gekleurd papier. Teken op een rond stuk tekenpapier (wat precies op het bordje past) eten wat je graag lust.

 

 

 

 

 

 

Peuter- en kleuterknutsels bij thema Aan Tafel

 

 

 

Activiteiten bij thema Aan TafelHamburger-Cakejes
Benodigdheden: Pak Browniemix, cakemix, muffinbakvorm, bakplaat, sesamzaadjes,Wilton Royal Icing, spuitzakken, kleurstof Wilton: Golden Yellow, Red Red, Leaf Green

Laat het browniebeslag in een grote platte bakvorm lopen en verkort de baktijd iets. Laat de plak cake afkoelen en steek hier rondjes uit. Bak de muffins, laat afkoelen en snijd doormidden. Strijk wat water met een bakkwastje op de bovenkant van de muffins en laat hier wat sesamzaadjes op vallen.
Maak drie zakken icing op kleur. Leg de hamburger op het broodje en spuit "tomaat", "kaas" en "sla" op de hamburger. Zet het broodje voorzichtig bovenop. Smullen maar!