Kinderboeken

 

 

 

 

 

  

Knutsels bij Kinderboeken


Een giraf kan niet dansen
Benodigdheden: Tekenpapier, verf, kwasten, satehprikker, geel papier, bruin potlood, schaar, lijm

In het pop-upboek "Een giraf kan niet dansen" leert Gerard de giraf dansen. We kijken goed naar de vorm van de giraf. De benen van de dansende giraf buigen alle kanten op.
Schilder een groene berg, witte maan en blauwe lucht op het tekenpapier. Kras met de achterkant van de satehprikker voorzichtig grasprietjes in de natte groene verf.
Teken een giraf op geel papier. Geef de giraf bruine vlekken. Knip uit en plak Gerard de Giraf zo op, dat het lijkt alsof hij een enorme sprong maakt.


Lezen? Daar kikker je van op!
Benodigheden: Tekenpapier (half A4), kleurpotloden, groen papier, schaar lijm, plakfiguurtjes

Vouw het halve A4-tje als een boekje. Teken de kaft vanje lievelingsboek na. Let op dat de voorkant van het boek aan de rechterkant getekend wordt. Knip handen, pootjes en kop uit groen papier. Vouw 2 stroken als een harmonica. Plak de kikker aan het boekje vast.


Kikker is een held
Benodigdheden: Closetrolletjes, gekleurd papier, crêpepapier, katoen, plakfiggurtjes, schaar, lijm

Na het lezen van het boek "Kikker is een held" bedenken we wie voor ons een held is. Als we bedenken wat de kinderen dit jaar allemaal al geleerd hebben, realiseren we ons dat we zelf ook superhelden zijn. We bekleden een rolletje met gekleurd papier, een riem en voetjes. Door de crêpepapier-cape worden we echte superhelden!
Idee gevonden op: www.kleutergroep.nl


Het Letterwinkeltje
Benodigdheden: Stevig wit karton, dakpanpapier, gekleurd papier, prikpen, kleurenkopie van hoofdpersonen uit Het Letterwinkeltje, letterstempels en inktkussen, schaar, lijm

Maak deuren en ramen door deze open te prikken. Versier het huis met gekleurd en dakpan-papier. Plak de hoofdpersonen uit het boek op het winkeltje. Stempel "Letterwinkeltje" boven de deur. Vouw de winkel zo, dat hij blijft staan.
Dankjewel, juf Elliz en juf Corina!


Opa Brom
Benodigdheden: Gekleurd papier, vouwblaadje, stroken, stift, schaar, lijm, watten

Geef het vouwblaadje ogen, bril, gezicht en haren. Maak van gekleurd papier, stroken en stift kleren voor Opa Brom. Zo kan hij snel naar zijn Letterwinkeltje toe.Letter uit het Letterwinkeltje
Benodigdheden: Kopie van Letterwinkeltje, letters van papier, verf, kwast, lijm

Schilder het jongetje en de letter. Plak de letter van jouw naam op. Welke woorden beginnen er allemaal met de M? Schrijf ze maar op. Of in de groepen 1/2: De kinderen noemen op, juf schrijft mee.


Woeste Willem-Vlot
Benodigdheden: Stevige takken, snoeischaar, touw, vilt en lijm, (lijmpistool)

Knip de takken met de snoeischaar in gelijke stukken. Bind deze met touw tot een vlot. Verstevig hem (indien nodig) m.b.v. een lijmpistool. Maak het zeil, zoals in het boek te zien is. Plak de verschillende onderdelen van het zeil er met gewone lijm op. Plak dit zeil op de mast.
Bij de boekhandel heb ik het vingerpoppetje van Woeste Willem besteld. Helemaal af!


Max en de Maximonsters
Benodigdheden: Vilt, vulmateriaal, schaar, naald, garen, spelden, patroontje

Neem het patroontje over op de verschillende kleuren vilt. Naai eerst het gezicht achter de opening. Naai de ogen en mond er op. Rijg snorharen naast het gezicht. Naai knoopjes op de buik. Begin dan met het vastnaaien van het linkerarmpje en ga steeds verder naar beneden. Naai de staart tussen de twee lagen en vul het lijfje ondertussen steeds een beetje op. Naai het lusje tussen de twee lagen bij het hoofd. Naai tenslotte het kroontje op het hoofd van Max.


Max en de Maximonsters
Benodigdheden: Zwart papier, kleurpotloden

We lezen het prentenboek "Max en de Maximonsters" en bespreken wat er met Max gebeurt in het boek. Op de tweede bladzijde ontdekken we een tekening van een monster, gemaakt door Max. Zou Max de monsters hebben bedacht? Zou hij dromen? We tekenen een Maximonster uit het boek of verzinnen zelf een lekker eng monster.


Het eenzame vuurvliegje
Benodigdheden: Glazen potjes, tekenpapier, waterverf, kwast, schaar, lijm (Mod Podge)

Na het voorlezen van "Het eenzame vuurvliegje" van Eric Carle, maken we een vriendje voor het vuurvliegje.
Schilder een aantal tekenvellen vol in de benodigde kleuren. Knip de onderdelen van het vuurvliegje uit. Smeer het potje in met lijm of ModPodge. Plak het vuurvliegje op en breng een tweede laag lijm / ModPodge aan.


De Griezels
Benodigdheden: Vergroting van meneer Griezel, kleurpotloden, bruine of zwarte wol, schaar, lijm, gekleurd papier

Vergroot een plaatje uit het boek op het kopieerapparaat. Kleur de kleding en gezicht van meneer Griezel. Plak dan haren, snor en baard van stukjes wol op. Knip "voedselresten" die in de baard zijn blijven hangen na het eten en plak deze in de baard.


Floddertje
Benodigdheden: De kaft van Floddertje of kleurplaat, tekenpapier, kleurpotloden en stiften

Teken de kaft na en kleur deze in met potlood. De soep wordt met stift getekend.
Ik heb voor de jongere kinderen de kaft zelf nagetekend en gekopieerd.
Floddertje
Benodigdheden: Plaatje van Floddertje en Smeerkees, lichtblauw papier, tekenpapier, blauwe en witte verf, wattenstaafjes, schaar, lijm

Knip grote golven bovenaan een lichtblauw papier. Stempel dit papier vol met blauwe en witte verf. Gebruik hier wattenstaafjes voor. Plak Floddertje en Smeerkees achter de golven op het witte papier.


Rekenen op rijm
Benodigdheden: Gedicht "Rekenen op rijm" van Annie M.G. Schmidt, vouwblaadjes, schaar, lijm, plakrondjes of ronde stickertjes

Vouw de snoepjespot m.b.v. 16 vierkantjes. Van een tweede vouwblaadje (ook m.b.v. 16 vierkantjes) wordt de deksel gemaakt.
Uit: Het grote vouwboek, deel 2 - Thea van Mierlo


Rupsje Nooitgenoeg
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, waterverf, water, kwast, schaar, lijm, kleurpotloden, zwart papier

Schilder een vel tekenpapier helemaal groen. Dan een stuk rood, geel en bruin. Knip de benodigde onderdelen van de rups uit en plak ze op. Teken met kleurpotlood kleine haartjes bovenop de rups, zoals Eric Carle ook op de kaft van dit beroemde boek heeft gedaan.


Rupsje Nooitgenoeg
Benodigdheden: Eierdoos, verf, kwast, rood chenilledraad, wiebeloogjes, garen, naald, tekenpapier, stiften

Snijd de eierdoos in de lengte door. Verf deze als rupsje. Plak twee oogjes op de rups en prik er twee stukjes chenilledraad in. Op stevig tekenpapier wordt het eten dat in het verhaal genoemd wordt getekend. Knip dit uit en hang het met behulp van een stukje garen onder de rups.Barbapapa
Benodigdheden: Roze, wit en zwart knutselfoam, schaar, lijm, kleurplaat

Knip het knutselfoam uit met behulp van de kleurplaat. De armen zijn op de buik geplakt.


Woeste Willem-Sleutelhanger
Benodigdheden: Krimpie Dimpie (krimpfolie van Ses), stiften, sleutelhanger, oven, perforator en tangetje

Verwarm de oven. Trek een leuk kinderboekenfiguur over op de matte kant van het krimpfolie. Kleur dit in met stift. Maak met een perforator een gaatje bovenin het folie en knip je plaatje ruim uit. Leg het folie in de oven. Je ziet het folie dan heel snel krimpen. Wacht tot het folie uitgekrompen is en plat ligt. Haal het dan uit de oven. Buig het ringetje van de sleutelhanger even open met een tangetje, zodat Woeste Willem op z'n plek komt te hangen.
Het materiaal is vrij kostbaar, wanneer je dit met een hele klas wilt doen. Deze sleutelhanger is gemaakt van één velletje krimpfolie. In een doosje zitten 3 velletjes folie. Maar werk je met kleinere groepjes, dan is dit een erg leuke activiteit.

 

 

 

 

 

 

 

  

Peuter- & Kleuterknutsels 
Prikborden bij thema Kinderboeken

  

Activiteiten bij thema Kinderboeken


Kikkerkoning-cakejes
We versieren cakejes met groen glazuur (voedingskleurstof). Daarop komt een opgerold tongetje van marsepein, een gesuikerd vruchtje (Jamin), M&M's-ogen en een kroontje van marsepein. De pupillen tekenen we met een "cake decoration food pen" (Jamin).


Nooitgenoeg van cupcakes
Voor Max zijn verjaardag bak ik Rupsje Nooitgenoeg-cupcakes en versier ze met groene topping. Het hoofd is een klein cakeje wat ik heb versierd met marsepein. Ook de voelsprieten en pootjes zijn van marsepein. Het hoofdje is voor de juffen!

Recept Zwitserse Meringue-Botercrème:
Voor 12 standaardformaat cupcakes: 4 eiwitten, 250 g kristalsuiker, snufje zout, 250 g zachte boter, enkele druppels vanille-essence, voedselkleurstof.
1. Doe de eiwitten, suiker en het zout in een kom en zet die op een pan zacht kokend water. Meng alles goed. Roer geregeld tijdens het verwarmen om te voorkomen dat de eiwitten gaan koken.
2. Haal de kom na 5-10 minuten van de pan: het mengsel moet warm zijn en de suiker opgelost. Klop de meringue tot maximaal volume; blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
3. Doe de boter en vanille-essence bij de meringue; het mengsel zal inzakken en klonterig lijken. Blijf kloppen tot de boter volledig in de meringue is opgenomen en de crème een gladde, lichte en luchtige structuur heeft. Meng de voedselkleurstof door de crème tot de gewenste kleur is bereikt.
4. De botercrème blijft buiten de koelkast 1-2 dagen stabiel. In de koelkast blijft hij maximaal 2 weken goed.


Letter-Steentjes
We plakken wrijfletters en plakletters op platte kiezelsteentjes. De rode steentjes vormen het alfabet. Zo oefenen we de hoofdletters en het alfabet. Met de kiezelstenen met zwarte lettertjes leggen we woordjes.

 


Koekiemonster
We versieren cakejes met blauw Wilton-glazuur. Het "harige" effect krijg je door een spuitmondje met meerdere kleine gaatjes te gebruiken. De ogen zijn pepermunt-ballen met een stift-stipje erop.
Met een mesje heb ik een inkeping in de mond gemaakt. Daar duwen we een klein koekje met chocola in.


Spin Sebastiaan
Knip het lijf uit twee boterhammen, die je op elkaar legt. Knip dan uit de bovenste boterham een mond. Besmeer de onderste boterham met Philadelphia en leg er drie sprieten bieslook op. Van kaas en komkommer maken we ogen. Gebruik een kaasschaaf of dunschiller om dunne plakjes van de schil van een komkommer te schaven. Snijd hier pootjes van.
En je weet het... Dit is de Spin Sebastiaan, Het is niet goed met hem gegaan!
Elmo
We versieren cakejes met rood Wilton-glazuur. Het "harige" effect krijg je door een spuitmondje met meerdere kleine gaatjes te gebruiken. De ogen zijn pepermunt-ballen met een stift-stipje erop.


Boekenmand
We verzamelen alle boeken rond het thema van de kinderboekenweek "Aan Tafel!". Aan de mand knopen we een gezellig kaartje met daarop "Lees smakelijk" en "Hapklare boeken".


Lettersoep
We maken een pan tomatensoep met lettervermicelli.


Floddertje
We spelen Floddertje na. De juf leest voor. De kinderen beelden uit. De soeppan gevuld met rood papier wat door de versnipperaar is geweest, doet het prima als tomatensoep! Op de cd van de musical Floddertje staat een geweldig lied "Roeren in de pan". De kinderen zingen uit volle borst mee!
De cd en het boek zijn samen te bestellen via de boekenlink bovenaan deze pagina.


Koekie- ehm.. Boekiemonster!
We knutselen koekiemonsters met de klas. Tijdens de kinderboekenweek staat het thema eten en snoepen centraal. Dat wordt trakteren! Op Party-Kids.nl staat een prachtig uitgewerkt voorbeeld.


Nooitgenoeg van je boterham
Druk met een glas 2 rondjes uit een boterham. Doe dat 5 keer. Smeer wat lekkers op de boterhammen wat goed plakt, zoals smeerkaas, jam of pindakaas. Schuif twee rondjes op een satehprikker, dan 3 rozijntjes, dan weer broodrondjes, rozijntjes, enzo verder. Door het voorste rondje steekt de satehprikker. Hierop prikken we een rozijntje. Oogjes besmeren we met wat jam. Zo blijven ze plakken. We maken voelsprieten en pootjes van zoute stengels.


Barbapapa-koekje
Leg een roze marshmallow op een biscuitje. Doe dit 10 seconden in de magnetron op 900 Watt. Je ziet het spekje veranderen in een Barbapapa! Haal dit uit de magnetron en duw er een biscuitje op. Hmmmm!