Carnaval

 

 

 


 

 

Knutsels bij thema Carnaval


Pipo
Benodigdheden: Verf, wit en gekleurd papier, pompom, kleine ronde plakfiguurtjes, potlood, schaar, lijm stiften

Maak een verfafdruk van beide handen en laat drogen. Teken een grote cirkel (m.b.v. een bord), teken hier oren aan en knip uit. Knip mond, strik en hoedje. Versier de strik met kleine ronde plakfiguurtjes in een bijpassende kleur. Plak alle onderdelen vast. Lijm een pompom in bijpassende kleur als neus op de hoogte van de oren. Teken mond en ogen met stift.


Carnavalswagen
Benodigdheden: gekleurd papier, tekenpapier, vierkant vouwblaadje, plakfiguurtjes, kleurpotloden, schaar, lijm

Vouw 16 vierkantjes. Knip het vouwblaadje doormidden. Maak hier de carnavalswagen van. Teken jezelf in carnavalskleren. Kleur lekker dik. Knip uit en plak op. Ramen, wielen en confetti zijn plakfiguurtjes.


Mega-masker
Benodigdheden: Engels karton (50x70cm), gekleurd papier, vouwblaadjes, chenilledraad, plakfiguurtjes of canfetti, prikpen, schaar, lijm, stift

Knip de hoeken van het Engels karton. Kleed het masker aan met gekleurd papier. Ogen en neus zijn vouwblaadjes. Teken met een zwarte stift een mond. Versier met schoenen, veters en krullen van chenilledraad. Plak confetti of plakfiguurtjes op het masker. Prik gaten waar de handen door kunnen.


Masker van papier maché
Benodigdheden: Ballon, behangplak, stroken kranten, verf, kwasten, closetrolletjes, sitspapier of gekleurd papier, serpentines

Bekleed de voorste helft van de ballon met een mooie gladde laag papier maché. Gebruik een propje als neus en doe daar een extra laagje papier maché overheen. Wanneer het masker goed gedraagd is, wordt het geschilderd. Halve closetrolletjes worden bekleed met sitspapier of gekleurd papier en als haar bovenop geplakt. Tenslotte nog wat slinger serpentine door het haar en je bent klaar voor carnaval!
Met dank aan: Juf Elliz & Juf Corina


Venetiaans Masker
Benodigdheden: Zilverkleurig karton, prikpen en prikmatje, verschillende kleuren crêpepapier, glitters, sterretjes, veertjes, lijm, schaar

Knip het masker uit. Prik gaatjes voor de ogen en versier het masker met glitters, sterretjes en veertjes. Plak smalle stroken crêpepapier aan de onderkant van het masker.
Met dank aan: Juf Ellis & Juf Tamara


Gèf brilleke
Benodigdheden: Knutselfoam, 2 bakjes van toetjes, 2 balletjes, gekleurd papier, pailletten, lijm, schaar

Knip de basis van de bril uit knutselfoam. Plak hier de tweede witte laag knutselfoam op. Knip twee ooggaten in het foam. Maak van blauw gekleurd papier oogschaduw en van zwart de wimpers. Plak hier de plastic bakjes (met balletjes erin) op.Versier de bril verder met een randje van pailetten.


Snipper-Clowntje
Benodigdheden: Oude tijdschriften, lijm, potlood

Teken heel licht met potlood de contouren van een clown. Scheur dan uit tijdschriften kleine snippers van de kleuren die je nodig hebt voor je ontwerp. Vul het gezicht met de snippers.


Polonaise
Benodigdheden: Gekleurd papier, lijm, schaar

We bedenken wat we met carnaval allemaal worden. Deze (of een fantasie-) outfit maken we van gekleurd papier. Lastig aan deze opdracht is dat de figuurtjes "en profile" moeten worden uitgeknipt. Daarbij letten we ook op de houding van de armen en benen. Deze moeten beweging laten zien. Daarna worden alle figuurtjes in polonaise op het raam geplakt.


Dan wil ik wel da gij oe muts op doet!
Benodigdheden: Gekleurd karton en papier, lijm, schaar, nietmachine

Maak m.b.v. gekleurd karton en nietmachine een hoed. Plak onderaan de hoed de klep van een pet. Versier de hoed naar eigen idee.


Carnavalskoppen
Benodigdheden: Dobbelstenen, werkblad, gekleurd papier, lijm, schaar

Bepaal hoe je carnavalskop er uit komt te zien door te gooien met een dobbelsteen. Op het werkblad zie je wat voor vorm je carnavaskop krijgt, wanneer je bijvoorbeeld 2 gooit. Ook staat daar hoe de mond en neus er uit komen te zien, wat voor haar en ogen je moet gaan maken en wat de stand van de ogen wordt. Voor het lijf en de ogen hebben we een mal gebruikt. De voeten zitten aan het lijf vast. De ogen zijn naar verhouding veel te groot voor het gezicht, maar dat geeft juist het carnavaleske effect.


We staan er gekleurd op!
Benodigdheden: Engels karton (50x70 cm), gekleurd papier, schaar, lijm

Deze opdracht is als groepsopdracht uitgewerkt.Op het bord heb ik verschillende ideetjes gezet, waar de kinderen uit konden kiezen zoals: kabouter, indiaan, heks, ridder, cowboy, fee, piraat, prinses, circusdirecteur... Per groep werd een kleur en een onderwerp gekozen. Ieder lid van het groepje maakte een leuk ontwerp voor de carnavalskop. Daaruit werden de leukste onderdelen gekozen en dan in één kleur en 3D uitgewerkt. Het was lastig om het eindresultaat goed op de foto te krijgen, omdat de werkjes in één kleur zijn gemaakt. Maar ze zijn wel erg mooi geworden!


Confetti-Clown
Benodigdheden: Gekleurd papier, grote perforator, lijm

De kinderen maken een leuk ontwerp voor een clownsgezicht. De lijnen van de tekening worden met lijm op een gekleurd vel papier gezet. Daarna worden de lijnen beplakt met confetti. Wel een priegelwerkje, maar het resultaat ziet er heel feestelijk uit!


Kiekeboe-Poppetjes
Benodigdheden: Kokers, stokjes van ongeveer 30 cm lang, kranten, behangplaksel, verf kwasten, restjes vilt, stof en wol, lijm, schaar, draad en garen.

Plak bovenop de stok een prop kranten goed vast met plakband, zodat deze er later niet meer vanaf kan schuiven. Zorg dat de prop ruim in de koker kan. Met papier-maché wordt een kop gemaakt.
Als de kop na een weekje droog is, kan ie geschilderd worden in lekkere knal-kleurtjes.
Het aankleden van de pop gebeurt pas, wanneer de verf goed droog is.
Begin met het kiezen van kleurtjes stof, wol en vilt die goed bij de kleur van de kop passen. Knip een rechthoekig stuk stof uit. Zig-zag de zijkant met naald en draad dicht. De bovenkant wordt ook weer met naald en draad gerimpeld en daarna goed vastgeplakt om de nek van de pop. De onderkant van het lapje stof wordt over de koker geplakt. Houd steeds goed in de gaten of de pop nog in de koker kan.
Ik heb oude kartonnen "klossen van garen" als koker gebruikt Maar deze zijn natuurlijk ook eenvoudig zelf te maken van stevig karton. Het is best even lastig om de koker te bekleden. Ik heb een mal van de koker gemaakt van papier. Dit kun je doen door de rol over stevig papier te rollen en met een potlood tegen de bovenkant te houden en later nog eens tegen de onderkant. Maak de mal aan de onderkant 1 cm langer. Neem de mal over op vilt. De randen die je straks over hebt aan de onderkant kun je naar binnen vouwen en vastplakken.
Plak het vilt op de koker over de randje van lapje stof dat er al opgeplakt zit. Vouw het vilt aan de onderkant netjes naar binnen. Tenslotte wordt er een leuk kapseltje aangebracht.
De opdracht lijkt enorm, maar dit viel in de praktijk reuze mee. De kop van papier-maché maken duurde ongeveer een half uurtje (dan een week drogen), het schilderen was ook in een half uurtje gebeurd (dan weer goed laten drogen) en het aankleden nam ongeveer een uur in beslag.



Snipper-maskers
Benodigdheden: Sitspapier, lijm, potlood

Maak met potlood een leuk ontwerp voor een carnavalskop of -masker.Vul de verschillende vlakken in met snippers sitspapier. Deze simpele werkwijze is natuurlijk (net als de crepepapier-propjes) in allerlei opdrachten te gebruiken. Maar het effect is leuk!


3D-Maskers
Benodigdheden: Engels karton van 50x70 cm, gekleurd papier, schaar, lijm

Snijd de grote vellen Engels karton een keer door. Met een half vel papier gaan de kinderen aan de slag. Door de randen van dit vel om te vouwen, in te knippen en op elkaar te plakken, ontstaat een soort deksel. Dit kunnen de kinderen versieren, zodat er een gek masker ontstaat.


"Afrikaanse" Maskers
Laat met wasco ogen neus en mond op wit tekenpapier tekenen. Op het voorbeeld is goed te zien dat er verschillende kleuren voor bijvoorbeeld een neus gebruikt zijn. Knip neus, mond en ogen uit en plak deze op gekleurd knutselkarton. Versieren met haren en oren.


Clown
Benodigdheden: Kleurplaat Clown (Of een andere kleurplaat natuurlijk!), gekleurd papier, sitspapier, schaar, lijm

Op sitspapier worden steeds delen van een kleurplaat overgenomen. Eerst wordt het hoofd uitgeknipt, dan mond, neus, haren, enzovoorts. De clown wordt dan op een kleurige achtergrond opgeplakt.

 

 

 

Tekenlessen bij thema Carnaval

carnaval carnaval carnaval
Carnavalsfeest met confetti
Benodigdheden: wit stevig papier, verf, kwasten, potlod, schaar, lijm, zwate stift

Schilder stippen op papier. Zet hier een rondje om met een andere kleur verf. Schilder de achtergrond.
Teken op een ander papier iemand met carnavalskleding aan. Schilder dit zo precies mogelijk. Laat drogen. Trek de lijnen over met zwarte stif. Knip uit en plak op de achtergrond.




Pierrot
Benodigdheden: Tekenpapier, kranten, witte verf, rode of blauwe verf, kwasten, tekenpotlood, zwarte watervaste stiften

Teken met potlood een pierrot met een blij of verdrietig gezicht. Teken lijf, gezicht, kraag, en muts. Bedek de tafels met kranten. Geef ieder kind een flinke klodder witte verf en een klodder rood of blauw. Schilder het gezicht wit. Meng dan een heel klein beetje kleur door de witte verf. Schilder hiermee de kraag en de achtergrond. Doe weer wat kleur bij het lichte mengsel. Ga zo steeds door, totdat je eindigt met de originele rode of blauwe kleur. Wanneer de verf droog is, trekken de kinderen de potloodlijnen over met een watervaste viltstift.



Schminken
Benodigdheden: Fototoestel, kopieerapparaat of printer, papier, stiften

Maak een duidelijke portretfoto van de kinderen. Print deze uit in grijstinten. Met stiften scminken de kinderen hun foto. Wat wil je worden met carnaval? Of hoe zou je jezelf willen vermommen. Op de foto zie je een soldaat met camouflage-schmink, een tijger en MegaMindy.
Plak de foto eventueel op een gezellige kleur papier en versier dit nog met wat confetti.



Prachtig pruikje
Benodigdheden: Tekenpapier, zwarte stift, wasco, ecoline, rietje

Teken een leuke clown met een zwarte stift en kleur deze in met wasco. Laat druppels ecoline, op de plaats waar het haar moet komen, vallen. Gebruik een rietje om de ecoline in de vorm van een prachtig pruikje te blazen.
Met dank aan: Juf Ellis & Juf Tamara


Clown
Benodigdheden: Tekenpapier, waterverf

Schilder met waterverf een vrolijk clownsgezicht, zijn lijf en hoed of strik. Verdeel de achtergrond in vlakken en schilder deze.


Kleurig kunstwerk
Benodigdeheden: Zwarte verf, kwast, oliepastelkrijt, tekenpapier

Schilder met de zwarte verf een lijn op het papier die allerlei bochten en ronde vormen maakt. Wanneer de verf droog is, worden alle delen met verschillende kleuren krijt ingevuld.


Masker
Benodigdheden: Wasco of kleurpotlood, gekleurd papier, schaar, lijm, confetti, serpetines

Hoe zou je jezelf kunnen scminken tijdens carnaval? Of jezelf verstoppen achter een masker? Ontwerp een leuk carnavalsmasker, knip het uit, plak op gekleurd papier en versier het tenslotte met confetti en/of serpentines.


Optocht
Benodigdheden: 2 Vellen tekenpapier, kleurpotlood, stiften, schaar, lijm

Teken op het ene vel papier een carnavalswagen met stift. Op het andere tekenpapier komt de achtergrond. De straat en de huizen worden getekend met kleurpotlood. Knip de carnavlaswagen uit en plak deze op de andere tekening.


't Is Carnaval!!!
Benodigdheden: Rol behang, potlood, tekenpapier, kind, schaar, verf, kwasten

De kinderen hebben in hun groepjes zo'n tien minuten gewerkt aan een ontwerpje voor een carnavalsoutfit. Daarna hebben zij per groepje het mooiste ontwerp uitgekozen. De winnaars mochten op de stukken behang gaan liggen. Met een potlood werd hun lijf op het papier getekend. De lijven kregen de carnavalsoutfit "aangetekend". De geschilderde en uitgeknipte carnavallers hebben we voor de ramen van ons lokaal opgehangen. Je ziet hier een tovenaar, een juffrouw in een vlinder-gala-jurk en iemand in een ijsco-pak.


Knalfeest
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, potlood, witte wasco of wit oliepastelkrijt, vrolijke kleuren ecoline, kwast, bordkrijt

Waar denk je aan bij het thema feest? Al vertellend komen er allerlei ideetjes voorbij. De kinderen maken een ontwerp met potlood. Het is niet handig om allerlei details te tekenen. Dit is lastig uit te voeren met de dikkere wascokrijtjes.
Op een nieuw blad tekenen zij hun ontwerp na met wit oliepastelkrijt. Het is handig om het ontwerp erbij te houden, zo weten ze waar ze zijn gebleven. Het witte krijt is immers niet erg duidelijk te zien.
De volgende dag heb ik de kinderen ´s morgens hun blad met ecoline laten kleuren. Hierbij wordt niet gekeken naar het originele ontwerp. De ecoline wordt straks de achtergrond van de tekening. De ecoline pakt niet op het vettige krijt. Zo blijven de witte lijnen gewoon zichtbaar. ´s Middags was de ecoline droog en hebben de kinderen hun ontwerp met bordkrijt ingekleurd. Dit geeft een mooi effect.
Deze opdracht is natuurlijk ook bijzonder geschikt voor een carnavalsontwerp!!



Feestvarken
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, stiften of kleurpotloden

In april vieren wij dat onze school 20 jaar bestaat. We hebben een speciale tekenwedstrijd gehouden, waar alle kinderen van De Hofstee aan meededen. Iedereen maakte een tekening rond het thema feest. Onze groep heeft feestvarkens getekend. Floris heeft het winnende ontwerp gemaakt!!! Proficiat!

 

 

 

Peuter & Kleuter bij thema Carnaval






 

 

 

Prikborden bij thema Carnaval

Van "steentjes-papier" zijn twee lange straten geknipt. De kinderen tekenen met tweetallen een carnavalswagen waarop iets grappigs te zien is, zoals een konijn met een beugeltje, een aap in een balletjurk of een robot op zwemles. De carnavalswagens rijden in een lange optacht. Rond de optocht is veel confetti geplakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten bij thema Carnaval


Pipo op je bord
De eierkoek is versierd met glazuur, kauwgombal, snoepjes uit een rolletje en manna. Dit laatste blijft goed plakken door een laagje aardbeienjam.


Koninklijke boterham
Van een boterham, kokosbrood, taartversiering en taartglazuur maak ik een prinses. De hartjes en roze suiker plak ik vast m.b.v. een beetje honing.


Clowns-meisje
Een klein eierkoekje versieren we met jam, een randje boter en hagelsag, kauwgumbal, dropjes en wijngummetjes. Leuk verkleed voor carnaval.




Woordenschat
In de periode voor carnaval wordt de woordenschat uitgebreid met woorden die te maken hebben met feest. Bij ieder woord wordt een tekeningetje gemaakt.



Kaal mannetje
Leg een plak Ardenner-Boterhammenworst op een volkoren vloerbrood. Knip het rondje uit de boterham. Knip wenkbrauwen en snor uit een tweede boterham. Versier verder met kaas, komkommer, kerstomaatje en Cheddar Cheese.


Serpentines
We besmeren wrapjes met Pure Chocolade-Pasta. Daarop leggen we een banaan en rollen de wrap op. In plakken snijden en smikkelen!



Prinsessenboterham
Snij een dubbele (belegde) boterham in vieren. Steek een discoprikker door het stapeltje boterhammetjes en versier het bord met taartdecoratie (Xenos).


Bananen met chocodip
We snijden een banaan in flinke stukken en smelten melkchocolade. Dan worden de stukken banaan in de chocolade gedoopt en versierd met taartdecoratie. Nog even in de koelkast, zodat de chocola weer hard wordt. En dan smullen!


Langnek
Op de site van Geny Soeteman vinden we deze topper! Krentenbollen en soepstengels? Succes gegarandeerd! Op internet hebben we een kleurplaat van Langnek gezocht, vergroot en op stevig papier geprint. Alleen de delen die we nodig hadden hebben we gekleurd en uitgeknipt. Achterop het hoofd hebben we een klein bandje van papier geplakt. Dit schuiven we zo om de soepstengel.


Goed belegd!
Op een Finse Ronde (Bolletje) maken we een gezichtje met kaas, tomaat, ei, olijf en bieslook.



Net confetti...
We maken banketbakkersroom (Dr.Oetker) en vullen dan de taartbakjes (Makro). De confetti-taartjes zijn net zo snel gemaakt als dat ze opgegeten worden!


Lekker clowntje
We versieren een eierkoek met boter, aardbeienjam, framboos, bosbessen, fruithagel en een mandarijn. Zelfs op onze borden is het feest!


In de weken voor Carnaval organiseren we in de groepen 4 een carnavals-circuit. De kinderen worden in groepjes van 4 verdeeld. Iedere groep bedenkt een leuke carnavalsnaam. In een schema komt te staan wie, wanneer, waar naar toe moet. In de drie lokalen vinden steeds 2 activiteiten plaats. Deze duren een half uurtje. Iedereen krijgt een certificaat waarop wordt aangekruist waar zij allemaal geweest zijn. De kinderen maken bijvoorbeeld hoeden, knutselen een gezamelijke carnavalswagen van kosteloos materiaal en gekleurd papier, ze schminken elkaar, tekenen een wagen voor de optocht, maken samen een masker of tekenen een "kind op de grond" (omtrekken op een groot karton en een carnavalspak "aan-schilderen"). En uiteraard schalt de carnavalsmuziek door de lokalen!!


Tijdens carnaval kiezen we Mister en Miss-Hofstee met de origineelste outfit. "Het grote JA - NEE spel" (Ren je rot) wordt gespeeld in de grote hal. Ook wordt de mooiste hoed van De Hofstee gekozen. Iedere groep heeft een hoed gemaakt. Wij gaan voor een hoed met "Een bossie rode rozen". Een bossie, een bossie, hé hé hé!