China

 

 

 

 
 

Knutsels bij thema China


Draken
Benodigdheden: Kleurplaat Chinese draak, stiften, wiebeloogje, rood papier, satehprikkers, lijm, schaar, glanzend papier en glitters

Kleur de draken met stift. Vouw een brede strook rood papier als een harmonica op. Plak de draak in elkaar. Bevestig stokjes met plakband achter de draak. Versier met wiebeloogje, stukjes glanzend papier en glitters.


Chinese lampion
Benodigdheden: Gekleurd papier, leuke kleurplaat of tekening, stiften, zwart draad, schaar, lijm, goudkleurige glitterlijm

Plak een ronde koker van gekleurd papier. Knip twee zwarte stroken en plak deze om de koker. Versier de koker door er een mooie uitgeknipte kleurplaat of tekening op te plakken. Maak het helemaal af met goudkleurige glitterlijm. Bovenaan plakken we een touwtje, waar we de lampion aan op kunnen hangen. Hier knopen we een extra draadje aan vast. Dit steekt onderuit de lampion. Hieraan komt het kwastje te hangen.


Boeddha-beeldjes
Benodigdheden: Afbeeldingen van Boeddha, chamotte-klei (één brood voor 25 leerlingen), kleigereedschap, goud-, zilverkleurige of zwarte verf, kwasten, vernis

We bekijken verschillende afbeeldingen van Boeddha. Op internet zoeken we achtergrondinformatie en vinden een beeld dat wel 84 meter hoog is. We zetten stappen van ongeveer een meter en komen tot de conclusie dat dat beeld net niet in onze lange gang past.
Wij maken zelf een Boeddha-beeld uit één stuk. We trekken en duwen de klei totdat we duidelijk een dikke buik, hoofd, armen en benen hebben. Met kleigereedschap worden de details verfijnd.
Wanneer de klei droog is, kiezen de kinderen welke kleur hun Boeddha krijgt.Lampion
Benodigdheden: Rood papier, 8 ijslolliestokjes, zwarte verf, zwarte stift, lijm, voorbeelden van Chinese karakters

Vouw de lampion. Zorg dat er aan de onder en bovenkant een plakrandje blijft om de stokjes straks op te kunnen plakken. Versier de vier zijden van de lampion met Chinese karakters. Lijm de stokjes op elkaar en laat deze goed drogen. Verf ze dan zwart. Plak de stokjes onder- en bovenop de lampion.


Waaier
Benodigdheden: IJslolliestokjes, rood papier, schaar, lijm, kleurpotloden

Plak de ijslolliestokjes op elkaar. Versier de waaiervorm bijvoorbeeld met Chinese tekens, het logo van de Olympische Spelen in Beijing, een Chinees meisje. Plak de waaiervorm dan op de stokjes.


China-girl
Benodigdheden: Doosje, gekleurd papier, schaar, lijm, zwarte stift.

Pak het doosje in met wit papier. Plak hier het shirt en het rokje op. Dan de haren met een vlindertje erin. Achter de rok worden de benen vastgelijmd en aan de zijkant van het shirt de armen. Teken het gezicht met de zwarte stift.

 

 


 

Tekenlessen bij thema China


Chinese cijfers
Benodigdheden: Reep oranje of rood karton, 10 vakjes met daarin de cijfers 1 t/m 10, voorbeeld van Chinese cijfers, penseel, zwarte verf (eventueel aangelengd met wat water), schaar, lijm

In ieder hokje staat klein in de hoek een cijfer (1, 2, 3...). De kindere schilderen de Chinese cijfers in de juiste hokjes na. Knip uit en plak in de juiste volgorde op.
(Dankjewel voor de foto, juf Ineke en juf Bonny.)Chinese Kunst
Benodigdheden: Kleurplaten met thema China, stevig tekenpapier, potlood, waterverf, zwarte fijnschrijver

Teken de kleurplaat na en schilder deze naar eigen idee met waterverf. Wanneer de verf droog is, worden de potloodlijnen overgetrokken met een zwarte fijnschrijver.

 


Kimono
Benodigdheden: Tekenpapier, zwart sitspapier, wasco, ecoline, kwast, schaar, lijm

Teken de vorm van de kimono op stevig tekenpapier. Knip uit. Knip ook alvast een brede zwarte band uit zwart sitspapier. Teken met wasco bijvoorbeeld een Chinese draak op de kimono. Houd daarbij rekening met de ceintuur die aan het eind wordt opgeplakt. Ga met ecoline over de wasco heen. Als de kimono droog is, wordt de ceintuur opgeplakt.

 


 

Peuter-& Kleuterknutsels

 


 

Activiteiten bij thema China


Sushi
We maken rolletjes van zure matjes en repen wit kokosbrood. Met een klein stukje van een cocktailprikker zetten we de sushi vast. Dit eten we natuurlijk niet met onze handen, maar met stokjes!


We hebben een prachtige thematafel met Chinese lampion, geisha-meisje, Chinese draak, een waaier, parasol, servies, hoedjes, boeken, plaatjes en kleding.