Dieren

 

 

 


 

 

Knutsels bij thema Dieren


Leeuw
Benodigdheden: Smal doosje, gekleurd papier, vouwblaadjes, plakfiguren, schaar, lijm ,stift

Pak het doosje in met bruin papier. Knip repen in verschillende tinten bruin. Plak de manen om een rond vouwblaadje. Lijm hoofd en poten aan het lijf.


Libelle
Benodigdheden: Chenilledraad (2 stukken), pompoms, wiebeloogjes, kralen

Vouw een acht van het eerste stuk chenille. Draai het tweede stuk daarom heen. Maak eerst twee pootjes en tenslotte het lijf van dit tweede stuk. Lijm de pompom als hoofd vast. Wiebeloogjes er op. Kraaltjes om het lijf.


Slakkengangetje
Benodigdheden: (Zelfdrogende) klei, cocktailprikkers, verf, kwasten

Maak een lange dunne rol van een stuk klei. Rol dit voorzichtig op. Steek stukjes cocktailprikker in het kopje. Als de klei hard geworden of gebakken is, worden de slakjes geschilderd.


Kikkervisje
Benodigdheden: Vierkantjes, plakfiguurtjes, lijm, wit papier

Plak de mozaiek volgens het voorbeeld op.


Dino's
Benodigdheden: Kartonnen bordjes, verf, kwasten, vork, glitter, schaar, potlood, lijmpistool

Knip een kartonnen bordje doormidden. Gebruik een helft als buik. Teken op de andere helft kop, staart en poten. Schilder alle delen. Strooi glitter in de natte verf of maak patronen door met een vork schubben in de natte verf te tekenen. Gebruik een lijmpistool om de verschillende delen vast te plakken.


Tekkeltjes
Benodigdheden: Bruin, zwart, rood vilt, vulmateriaal, naald, garen, (of naaimachine!) schaar, elastiekje, lint, wiebeloogjes, lijm

Leg twee rechthoekige stukjes bruin vilt op elkaar. Naai met een rechte steek de zijkanten en voorkant op elkaar. Laat de achterkant open. Draai de hond binnenstebuiten, zodat de stiknaadjes binnenin zitten. Vul de hond. Bind een elastiekje om de achterkant, zodat er een staartje ontstaat. Geef de hond een gezicht en een halsbandje.


Varkentje
Benodigdheden: Klein potje, kleine piepschuimbol, satehprikker, hoog glas, roze en witte verf, kwast, roze knutselfoam, hobbymesje, wiebelogjes (Hema), knopen, lint (Hema), lijm, schaar, rood potlood

Meng wit met een heel klein beetje roze verf. Prik de piepschuimbol op een satehprikker. Schilder het potje en de bol varkentjesroze. Zet de prikker met het bolletje in een hoog glas te drogen. Knip twee oren uit roze knutselfoam, Snijd met een mesje twee inkepingen op de plaats waar de oren moeten komen. Schuif de oren in het bolltje. Plak het bolletje op het potje. Versier het varkentje verder met knopen, wiebeloogjes en lint. Met een rood potlood kun je heel voorzichtig rode wangetjes maken.


Walvis
Benodigdheden: Klein potje, blauwe en witte verf, kwast, babyblauw knutselfoam, witte chenilledraad, pailletten, wiebeloogjes, zwarte stift, lijm, schaar

Meng wit met een heel klein beetje blauwe verf. Schilder het potje babyblauw. Teken lijf en staart aan alkaar op knutselfoam en plak het potje hier op. Plak twee vinnen aan beide kanten. Vouw 3 stukje chenilledraad dubbel en steek dit in het gaatje van het potje. Pla aan ieder uiteinde een paillet en plak vier pailletten op de staart van de walvis. Ogen en mond maken het geheel af.


Prachtige poezen
Benodigdheden: Tekenpapier, potlood, naalden, spelden, verschillende lapjes, per kind 2 lapjes katoen A4-formaat) draad, garen, stofschaar, knopen, restjes vilt, lijm, vulmateriaal wat je per meter kunt kopen.

Op tekenpapier wordt een poes getekend. De verschillende onderdelen van de poes worden uitgeknipt en op lapjes stof gespeld. Zo worden buik, kop, pootjes en staart uit stof geknipt. Alle kinderen hebben twee lapjes katoen gekregen. Die heb ik met een kartelschaar geknipt, zodat het tijdens het werken niet zo rafelt. Ik heb het a4-fomaat van de tekening gebruikt als maat voor de lapjes katoen. Eén lapje leggen de kinderen even apart. Met het ander gaan ze aan de slag. De stoffen onderdelen worden op het lapje katoen gespeld. Met een rijgsteek naaien de kinderen het beestje op het lapje. Als de poes klaar is, krijgt hij snorharen door garen van boven-naar beneden-en weer naar boven door de stof te halen. Van restjes vilt worden ogen geknipt en geplakt. Voor de neus gebruiken we een knoop. Deze plakken we op het snuitje van de poes.
Tenslotte heb ik een aantal moeder lief aangekeken. Zij hebben er uiteindelijk deze schattige kussentjes van gestikt. Hartelijk dank daarvoor!Vlinders
Benodigdheden: Verpakkingsmateriaal voor appels, schaar, verf, kwasten, lijm, pailletten

Knip de vlinders uit het verpakkingsmateriaal voor appels. Schilder de 3 middelste rondes in dezelfde kleur, zodat je een lijfje krijgt. De vleugels krijgen een fellere kleur. Wanneer de vleugels droog zijn, worden ze versierd met pailleten en glittertjes. Van restjes verpakkingsmateriaal zijn voelsprieten en ogen gemaakt. De ogen bestaan uit twee laagjes; twee ovaaltjes en twee iets kleinere ovaaltjes. Deze zijn geschilderd en op elkaar geplakt.


Slome schildpad
Benodigdheden: Langwerpig doosje wat je open kan schuiven, bruine verf, kwast, gekleurd papier, plakfiguurtjes, lijm

Verf de doos bruin. Knip de achterkant van het schild vanaf de hoeken schuin in. Plak deze over elkaar, zodat het schild aan de achterkant wat rond wordt. Plak het schil op de doos en kleed dit aan met kleine ronde vouwblaadjes en plakfiguren. Maak muizentrapjes voor de poten.
Bedankt, juf Elliz en juf Corina!Visje, visje in het water
Benodigdheden: Blauw knutselkarton, donkerblauw golfkarton, witte stroken knutselkarton, schelpen, gekleurd papier, groen vloeipapier, lijm, schaar, perforator, potlood, watervaste viltstift

Snijd het golfkarton op maat van de ondergrond. De golfjes van het golfkarton lopen uiteraad horizontaal. Snijd witte stroken zo lang als de lichtblauwe ondergrond en plak een passepartout over het golfkarton. Neem de vorm van de schelpen over op gekleurd papier. Dit wordt het lijfje van de vis. Daaraan worden vinnen en staart getekend. Uitknippen en met de schelpenbuik op het golfkarton plakken. Teken met een watervaste viltstift oogjes op de vissen. Tenslotte wordt de zee versierd met waterplanten en bubbels.


Wij knappen even een uiltje...
Benodigdheden: Per kind een halve eierdoos, zwarte, bruine, gele, oranje verf, kwasten, bruin en zwart papier, scharen, lijm

Knip de bovenste twee kuipjes en het omhoogstekende gedeelte van een eierdoos. Je ziet de vorm van de ogen en de snavel nu al. We bekijken foto's van verschillende soorten uilen en kiezen kleuren verf voor onze uilen. De binnen- en de buitenkant wordt geschilderd. Als dit goed gedroogd is, gaan we aan de slag met papier. We knippen hier veren van en plakken deze als een krans helemaal rond de ogen en snavel. Het geeft een mooi effect, wanneer de veren een beetje naar voren gekruld worden.


Kikker-erwten?!
Benodigdheden: Karton, potlood, schaar, lijm, erwten, bonen, linzen, rijst, kruidnagels, macaroni, thee, enzovoorts...

Van stevig karton heb ik een mal gemaakt van de omtrek van een kikker. (Je kunt hier natuurlijk ieder ander dier voor gebruiken.) De kinderen nemen deze mal over op knutselkarton. Met behulp van lijm en de erwten e.d wordt de kikker met een mooi patroon opgevuld. De kinderen hebben het prikbord bekleed met blauw crepe-papier en er grote waterlelie-bladen op geprikt. En tenslotte kregen de kikkers een mooi plaatsje in de vijver.


Zeehond
Benodigdheden: Afbeelding van de zeehond (Dick Bruna), stevig gekleurd papier, lijm, schaar, touwtje

Knip de zeehond twee keer uit. Plak tussen de pootjes blauw papier, zodat de pootjes van elkaar kunnen. Plak tussen het lijfje al een touwtje.
Door cirkels in verschillende kleuren uit te knippen en op elkaar te plakken ontstaat een bal. Zorg dat het touwtje ook hier in het midden wordt geplakt. Doe hetzelfde met de kleinere bal. Leuk om op te hangen.
Mooi gemaakt, Sem!


Zwanen
Benodigdheden: Vouwvoorbeeld, vouwblaadjes, witte / lichtblauwe wasco, licht- en donkerblauwe ecoline, kwasten, wit en zwart papier, lijm

Vouw de zwaantjes volgens het voorbeeld. Zet op een wit vel papier een paar golfjes met witte of lichtblauwe wasco. Schilder het blad dan met licht- en donkerblauwe ecoline. Goed laten drogen en dan de zwaantjes er opplakken.


Stoffige schildpadjes
Benodigdheden: Wit katoen (laken), gele, donker- en lichtgroene ecoline, lint, synthetisch vulmateriaal en een fineliner

Kleur een wit stuk laken van ongeveer 30 bij 30 cm met ecoline. Met donker-, lichtgroene en gele ecoline wordt een soort patroon van een schild gemaakt. Laat dit zeker een dag goed drogen. Knoop dan de hoeken van de stof (net zoals je van een zakdoek een petje maakt). Vul het lijfje dan met synthetisch vulmateriaal. Duw wat vulmateriaal naar een brede kant van het lijfje. Door hier een lintje om te strikken ontstaat het kopje. Teken met een dunne zwarte fijnschrijver een gezichtje op de schildpad.


Slingers
Je ziet hier 2 leuke dieren-slingers die door groep 1/2 en groep 5/6 zijn gemaakt.
Rupsje Nooitgenoeg is gemaakt van losse cirkels die achter elkaar om een touw zijn gehangen..
De tweede slinger is een hele bekende slinger natuurlijk, maar deze uitvoering kost iets meer werk. De kinderen hebben krokodillenhuid, giraffenvel, olifantenhuid en tijgervelletjes van de stroken papier gemaakt.

Groepswerk
Tijdens de kinderboekenweek met thema "De leeuw is los", versieren we de school met mooie dieren. Op enorme kartonnen platen maakt iedere klas een dier. Hier zie je een aantal kunstwerken...

 

 

 

 

Tekenlessen bij thema Dieren


Onder water
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, witte, zwarte en blauwe verf, kwast, krant


Schilder eerst de lichtblauwe (bijna witte) cirkel en daar omheen steeds een rand in een tint donkerder. Meng de verf rechstreeks op een krant. Ze heb je geen verfbakjes en water nodig. Snel en geen geklieder!
Probeer daarna om verschillende soorten vissen op paier te tekenen. Schilder dan pas de vissen met zwarte verf. Gebruik de ronde vormen. Laat de vissen "om de cirkels zwemmen". Begin onderaan met een grote vis en schilder kleinere visjes naarmate je bij de lichtere kleuren blauw komt. Zo lijkt het alsof de vissen naar het oppervlak zwemmen.Koeie-dag!
Benodigdheden: Foto's van koeien, Wasco, verf, kwasten

We bekijken foto's (Google Afbeeldingen) van koeien, die ons recht aankijken. We bekijken de vorm van de kop, de vlekken, de plaats van de oren, ogen, neus, mond. Dan gaan we zelf aan de slag. De kinderen tekenen de koe met wasco. Daarna wordt een lekkere "knal-kleur" gekozen voor de achtergrond. De achtergrond wordt geschilderd met verf.


Schildpad
Benodigdheden: Oliepastelkrijt, tekenpotlood, tekenpapier, schaar

Teken met potlood een langgerekte ronde vorm op het tekenpapier. Teken daarna kop, ogen en pootjes. Teken op het schild 2lijnen van boven naar beneden en 4 van links naar rechts. Zorg dat de lijnen naar buiten vallen. Maak hier met wasco dikke lijnen van en vul de vlakken op met een afstekende kleur.


Poes op avontuur
Benodigdheden: Tekenpapier, wasco, schaar, lijm

Door verschillende lagen tekenpapier te gebruiken, accentueer je bij deze tekening de behendigheid van de poes. Zij loopt voorzichtig overal tussendoor.
Op het eerste vel tekenpapier wordt de achtergrond getekend. Dit kan een huis zijn, maar ook een tuin of een schuurdak.
Op het tweede vel wordt de poes getekend, die op avontuur gaat.
Het derde tekenpapier wordt gebruikt om de voorwerpen op te tekenen, waar de poes tussendoor loopt. Dit kunnen bloempotjes op de vensterbank zijn of de bloemen en struiken in de tuin.
Tenslotte wordt alles eerst goed weggelegd en pas vastgeplakt wanneer het geheel er leuk uitziet.


Giraf in de dierentuin
Benodigdheden: Tekenpapier, waterverf, kwasten, potje water, schaar, zwarte papier, lijm

Schilder op het eerste vel tekenpapier een mooie achtergrond voor het hok van de giraffen. Natuurlijk staan daar hoge bomen met sappige blaadjes en groen gras. De horzion wordt iets onder het midden getekend.
Op het tweed tekenpapier worden een giraf en haar jong getekend met potlood en dan geschilderd met waterverf.De giraffen worden uitgeknipt en opgeplakt.
Daaroverheen wordt een hok geplakt m.b.v. smalle zwarte stroken papier.Vissen
Benodigdheden: Tekenpapier, potlood, schaar, lijm, blauwe verf, roller om lino-afdrukken mee te maken, groene wasco.

Knip uit wit tekenpapier verschillende soorten vissen, schelpen, rotsblokken, e.d. Maak hiervan een mooi compositie en plak deze op een tweede vel tekenpapier. Doe voldoende blauwe verf op een krant en rol hier met de roller door, zodat deze goed is ingesmeerd met de verf. Rol dan over de tekening. Door het subtiele hoogteverschil zie je de contouren van de visjes mooi naar voren komen. Maak de tekening af door met wasco waterplanten over het geheel te tekenen.


Op safari
Benodigdheden: Olie-pastelkrijt, tekenpapier, contouren van dieren, zwart papier, potlood, schaar, lijm

Op het tekenpapier maken de kinderen de achtergrond van de tekening. Daar is het typerende licht bij ondergaande zon te zien. Onderaan moet de grond geel zijn, bovenaan is de lucht rood. Door de kleuren over elkaar te mengen ontstaat een mooie overgang. Van internet plukken we Afrikaanse dieren. De kinderen tekenen hun contouren na op zwart papier. Uitknippen en opplakken.


Bezige bijtjes
Benodigdheden: Tekenpapier, potllod, wasco, schaar

Bekijk platen van bijen en benoem de verschillende onderdelen. De bij heeft een kop, een borststuk en achterlijf, zes poten en vier vleugels. Daarna tekenen de kinderen de bij en kleuren hem in met wasco. Als alle bijtjes zijn uitgeknipt worden ze op het prikbord "bij elkaar" geprikt.


Goudvissen? Glittervissen!
Benodigdheden: Tekenpapier, afbeeldingen van vissen, wasco/oliepastelkrijt, blauwe ecoline, water en kwasten, lijm en verschillende kleuren glitter

De kinderen tekenen verschillende soorten vissen en waterplanten met wasco of oliepastelkrijt. De vissen worden mooi verdeeld over het tekenpapier. Daarna schilderen zij het hele tekenvel blauw met de ecoline. Gebruik hiervoor een brede kwast. Als de ecoline droog is, worden de vissen versierd met verschillende kleuren glitter.

 


Zeepaardjes
Benodigdheden: Afbeeldingen van zeepaardjes (zie Google), tekenpapier, potlood, kurken, verf (zilver, goud, zwart en wit), kwasten, blauwe en groene ecoline, schaar, lijm

We bekijken dit bijzondere diertje eens goed. Waar leeft het, hoe beweegt het, in wat voor water zwemt het graag... Dan tekenen we zelf een zeepaard. Dit stempelen we met behulp van een kurk met zilver en een klein beetje goud. Al stempelend, kun je de kleuren mooi mengen. Op een tweede tekenvel maken we de achtergrond met aangelengde ecoline. Door meer of minder water te gebuiken, verandert de kleur. We schilderen het water van links naar rechts en zetten er eventueel wat waterplanten in. Dit loopt heel mooi in elkaar over.
De tweede les (wanneer alles droog is) gebruiken we om het zeepaardje een oogje te geven. En tenslotte knippen we het uit en geven het een mooi plaatsje in het water.We zijn er wild van!
Benodigdheden: Tekenpapier, potlood, verf, kwasten, bakjes water, afbeeldingen van dieren met een mooie vacht

Tijdens de feestweek brengen we een bezoek aan dierentuin Blijdorp. We hebben daar veel mooie dieren gezien. We bekijken vandaag afbeeldingen van dieren waarvan de vacht een heel mooi patroon heeft, zoals een giraf, tijger, panter, zebra...
De kinderen tekenen een klein stukje van de vacht na. Dit vergroten we uit op stevig tekenpapier en dan gaan we aan de slag met verf. De opdracht lijkt makkelijker dan hij is. Ik heb verschillende kinderen opnieuw aan het werk gezet en gestimuleerd om heel aandachtig alle strepen of vlekken precies na te tekenen, in plaats van zomaar een impressie van het patroon te tekenen.Fantasie-dieren
Benodigdheden: Verschillende afbeeldingen van dieren, kleurpotloden, tekenpapier

Bespreek welk onderdeel van een dier zo typerend voor dat ene dier is. We zien bijvoorbeeld de rugvin van een haai, de staart van een oorwurm, de vleugels van een vlinder, de lange nek van een giraf, de poten van een duizendpoot, de vachtvan een tijger, de voortanden van een konijn. We schrijven alle onderdelen op het bord. Uit deze verzameling maken we een keuze voor een fantasiedier. De kinderen maken een combinatie van al deze verschillende onderdelen en zorgen ervoor dat er van ieder dier maar één onderdeel gebruikt wordt. Zo krijg je de meest uiteenlopende ontwerpen.


Hemelse Dierentuin
Benodigdheden: Afbeelding van sterrenbeelden en de dieren zelf, tekenpapier, kleurpotloden, zwart papier en bordkrijt.

Bart heeft een heel mooi boek over sterrenbeelden. We tekenen de verschillende dieren uit de astrologie. Ik heb diverse afbeeldingen van internet geplukt, waarop de verschillende sterren met elkaar verbonden worden en zo een dier vormen. Uiteraard krijgen de kinderen ook allerlei plaatjes van bijvoorbeeld een stier, schorpioen, vissen of steenbok te zien.
De kinderen gaan met kleurpotlood aan de slag en proberen kleuren te mengen. Daarna worden de dieren uitgeknipt en op zwart papier geplakt. Met bordkrijt worden sterren getekend. Door het bordkrijt met je vinger wat uit te vegen, krijg je een mooi effect.

 

 

 

 

 

Peuter- & Kleuterknutsels bij thema Dieren


 

 

 

Activiteiten bij thema Dieren


Poedel-Pannenkoek
Giet het beslag meteen in de juiste vorm in de pan. Versier met druif, aardbei en slagroom.Kikkertje
Een witte boterham met Philadelphia, komkommer, veldsla en boterhammenworst smaakt prima. Dit kikkertje springt zo je bord af!


Croissantje Krab
Met radijs, komkommer, tomaat, olijf en een stipje roomkaas maken we een krab van een croissantje.


Leeuw
We maken van drie witte casino-boterhammen het hoofd, de bek en de oren van de leeuw. Ardennerboterhammenworst, kaas, mini-mozzarella, kleine stukjes augurk, reepjes komkommerschil, een kerstomaatje, tuinkers en sla gaan goed samen op een hele gezonde boterham!Schaapje, schaapje
Uit wit en donkerbruin brood knip ik een schaap. Van een komkommerschilletje snijd ik gras. En tenslotte komt er smeerkaas op brood, een kaaszonnetje in de lucht en een oogje. (taartversiering van Dr.Oetker)


Chips-Slang
We knippen een stukje aardbeienveter in. Aan de achterkant rijgen we een draadje garen door de veter. We rijgen een slang van Bugles. We knippen het puntje van de Bugles af, dat rijgt makkelijker. De oogjes zetten we op de kop m.b.v. de achterkant van een satehprikker en appelstroop.
Bron: J/M - Geny SoetemanViskom
We maken blauwe jellie m.b.v. een pakje jellie van de toko en voedingskleurstof. We vullen de schaal voor de helft. Wanneer dit stevig wordt, leggen we de plastic visjes in de kom. Daarna vullen we de schaal verder met de jellie.
De schaal heeft als decoratie op tafel gestaan, want de jellie... die lustten we niet... Haha!Slang-traktatie
Joey trakteert chipjes. De zakjes zijn verstopt in deze lange slang. Dat is nog eens een spannende traktatie!


Loch Ness
We besmeren een bagle met Philadelphia en leggen er een reepje komkommerschil, waarin we karteltjes hebben gesneden, tussen. Het oogje plakken we er op met wat Philadelphia.Vlinder
Een reepje peer, plakjes Granny Smith en kiwi, bosbessen, frambozen, bieslook en wat taartdecoratie vullen een heerlijk bordje.Peren-Pauw
Van een halve peer, plakjes Granny Smith en kiwi maken we een pauw. We versieren de pauw met bosbessen en wat taartdecoratie.


Heerlijke haai
Uit 3 witte boterhammen knip ik een haai. Aangekleed met smeerkaas en komkommer, zwemt hij bijna je bord af.

 


Kiwi-Slang
Simpeler kan niet! Halve plakjes kiwi en wat taartdecoratie.Muizen
We snijden wrapjes in vijven. De wraps worden versierd met pizzasaus, geraspte kaas, olijven, kappertjes of mais (pupillen), champignons en reepjes lenteui. En dan nog even in de oven tot de kaas gesmolten is.Girafje
Van witte en bruine boterhammen, smeerkaas en komkommer maak ik een giraffe. Met een schaar kun je de verschillende vormen gemakkelijk uit een boterham knippen. Alleen het hoofd en de nek is besmeerd met smeerkaas.


Muizenhapjes
M.b.v. een koekjesvorm steken we een hartje uit een besmeerde boterham. We gebruiken een borrelglaasje voor de oortjes. We snijden snorharen en een staart van een plakje kaas. Voor de oogjes gebruiken we rozijnen en tenslotte nog een rood bolletje (taartversiering) voor het neusje.Spinnetje
Snel spinnetje van kiwi, zure matjes (Aldi) en chocodrops (Xenos).


Berenboterham
We versieren een boterhammetje pindakaas met banaan, abrikoos, rozijntjes en Schuddebuikjes.


Krokodil op je bord
Van een boterham met komkommer-Sandwichspread en komkommer maak je eenvoudig een krokodillenboterham. Da's gevaarlijk lekker!