Diverse Knutsels

 

Knutsels bij thema Diversen

toren
Torentje, torentje
Benodigdheden: Klei, satéhprikkers, repen gekleurd papier, kastanje, prikpen

Maak een ronde plak van de klei (grote van bierviltje). Steek de satéhprikers stevig in de klei. Weef de stroken papier voorzichtig door de prikkers en laat daarbij een opening voor een deur. Prik voor het dak satéhprikkers schuin in een kastanje (eventueel m.b.v. een prikpen) en weef ook hier stroken door.


Klok
Zoals het klokje thuis tikt...
Benodigdheden: Kleurplaat klok, karton, gekleurd papier, splitpen, schaar, lijm

Plak de klok op karton en teken een gezicht op de klok. Bevestig de wijzers met een splitpen. Geef de klok armen en benen. Geef de klok een steuntje in de rug, zodat hij mooi recht blijft staan (zoals bij fotolijstjes).


Minions Minions
Verschrikkelijke Ikke - Minions
Benodigdheden: Strijkkralen, strijkijzer, bakpapier

Maak Minions volgens voorbeeld. Strijk aan beide kanten. Zo blijven de voetjes beter zitten.



Dinosaurus
Benodigdheden: Kranten, closetrolletjes, doos (bijv. Cruesli), schilderstape, "plakplak" (behangplak), verf, kwast, wiebeloogjes

Maak een grote prop van krentenpapier. Verstevig deze met schilderstape. Maak poten van closetrolletjes. Plak kop en nek van krantenpapier tegen het lijf. Knip driehoeken van karton (lege doos) en plak deze op het lijf. Geef de dino een goede laag papier maché. Wanneer dit droog is, krijgt de dino een mooie verflaag en wiebelogen.


Angry Birds
Benodigdheden: Afbeelding Angry Bird, papier, potlood, schaar, spelden, vilt, naald, garen, vulmateriaal

Trek een plaatje van een Angry Bird over of print een kleurplaat. Knip de verschillende delen uit en speld deze vast op vilt. Knip het lijf dubbel uit en naai dit met zigzag- of festonsteek op elkaar. Laat een klein stukje open en vul met vulmateriaal. Plak de losse onderdelen op.


Zeemeermin
Benodigdheden: Tekenpapier, gekleurd papier, ecoline, afwasmiddel, bekertjes, rietjes, katoen, schaar, lijm, stift

Schenk een laagje ecoline in een beker. Doe hier een flinke scheut afwasmiddel bij. Blaas met het rietje bellen die boven de beker uitkomen. Houd het papier op de bellen, zonder dat de beker aangeraakt wordt. (Dan krijg je een lelijke rand op het papier.) Gebruik voor iedere kleur een aparte beker.
Teken een lijfje en staart voor de zeemermin. Plak dit op. Plak haren van katoendraad op. Gebruik een pons voor de sterretjes en stift voor het gezicht.


Strijkkralen-tolletje
Benodigdheden: Zeshoekje, strijkkralen (geel, oranje, roze, paars, blauw, groen), strijkijzer en bakpapier, cocktailprikkertje

Maak het voorbeeld na met strijkkralen. Zorg bij het strijken dat de gaatjes niet helemaal worden dicht-gestreken. Steek een cocktailprikkertje door de middelste kraal. Tollen maar!

 


Fossielen
Benodigdheden: Koffiedrap, zout, meel, koude koffie, kleine voorwerpen (schelp, plastic dino), bakpapier, mengkom

Meng de volgende ingredienten in de mengkom door elkaar:
1 kopje (oude) koffiedrap
1/2 kopje koude koffie
1/2 kopje meel
1/2 kopje zout

Druk kleine voorwerpen in het deeg. Maak botjes van het deeg. Maak met je vingers een "voetafdruk" in het deeg. Laat het deeg drogen op het bakpapier. Het gaat sneller wanneer je dit op de verwarming legt. De koffie geeft een mooie grijsbruine kleur aan de fossielen.


Riddertijd
Benodigdheden: Stevige gekleurd papier, schaar, lijm, aluminiumfolie, nietmachine

Vouw m.b.v. 16 vierkantjes armen, benen, lijf en hoofd. Niet lijf en ledenmaten aan elkaar en kleed de ridder aan met alu-folie.


Ridderschild
Benodigdheden: Stevig karton, stanleymes, kranten, plakband, emmer behangplak of Plakplak, tolietpapier, verf, kwasten

De schilden heb ik voor de kinderen gesneden uit stevig karton. (Ikea-dozen zijn ideaal!) Zij hebben hun naam en hobby verwerkt in het ontwerp van hun ridderschild. Het ontwerp werd met behulp van rolletjes of proppen krant 3-dimensionaal gemaakt. De rand en letters liggen dik op het schild. Er wordt een gladde laag papirmaché op het schild aangebracht. Wanneer alles droog is, wordt het schild geschilderd. Je ziet hier legoblokjes, PSV, rozen en hoefijzers met de intialen of de naam van de kinderen.


Vliegtuigje
Benodigdheden: Knutselfoam, closetrolletje, schaar, lijm

Bekleed het rolletje met foam. Ook de voor- en achterkant worden dichtgemaakt. Druk hiervoor het rolltje in het knutselfoam. De afdruk knip je uit en plak je vast. Plak de vleugels op het rollejte. Vooraan onder het vliegtuigje komen twee rolletjes foam -de wielen-, welke er voor zorgen dat het vleigtuigje wat omhoog staat. Versier het vliegtuig verder.


Zilvervloot
Benodigdheden: Karton, pasta, alufolie, lijm, zwarte schoenpoets, oude doek, zwart karton

Teken op het karton in grote lijnen een schip. Beplak de lijnen met pasta, zo dat de vorm van de boot duidelijk te zien blijft. Vouw alufolie om het karton en druk dit voorzichtig aan. Ga met een doek met daarop zwarte schoenpoets over het schilderij, zodat de hoogte geaccentueerd wordt. Plak het geheel op zwart karton.


Robot
Benodigdheden: Papier, potlood, restjes hout, spijkers, hamer, zaag, kurk, houtlijm, zilverkleurige verf, kwast, wiebeloogjes

Teken een ontwerp van een robot. Zoek daarbij passende stukjes hout. Timmer de stukjes hout op elkaar. Snijd met een scherp mes een plakje van een kurk en gebruik dit als neus of navel. Lijm dit met houtlijm vast. Van een smal latje of deuveltje kun je een mond maken.
Schilder de robot zilver en plak er twee wiebeloogjes op.


Pruikentijd
Benodigdheden: Stevige witte stroken papier, watten, restjes gekleurd papier, lijm, schaar

Van de witte stroken papier wordt eerst een band om het voorhoofd gemaakt (als bij een verjaardagskroon). Dan worden hieraan over de bovenkant van het hoofd kruislings weer witte stroken geniet. Dit is de basis van de pruik. De pruik wordt eerst beplakt met watten en daarna eventueel verder versierd met strikjes, lintjes, kroon, wapenschild. De kinderen hebben in groepjes aan deze opdracht gewerkt.


De tijd vliegt
Benodigdheden: Kleine doosjes, stevig wit papier, wit golfkarton, goud- en zilverkleurige verf, kwasten, lijm, schaar, stift

Het doosje wordt helemaal beplakt met wit papier. Daarna wordt op wit papier de wijzerplaat van de klok getekend met een zwarte stift. Als de wijzerplaat is opgeplakt, kan de klok verder versierd worden met het witte golfkarton. Inspiratie halen de kinderen uit afbeeldingen van klokken van vroeger. Tenslotte wordt de klok geschilderd.


Daar zit muziek in!
Benodigdheden: Allerlei kosteloos materiaal, gekleurd papier, verf, glitter, draad, lint, kwasten, lijm, schaar

N.a.v. een project waar het zelf maken van speelgoed, spelletjes en instrumentjes aan bod komt, gaan we zelf aan de slag. Kijk thuis eens of je iets kunt vinden, waar je een instrument van kunt maken. De kinderen slepen vanalles mee naar school. Doordat zij thuis al hebben bedacht wat zij willen maken, gaat iedereen vlot aan de gang met kwasten en schaar. Zo krijg je hele originele en verschillende instrumenten!

 


Happertjes-mobiles
Benodigdheden: Stevige vouwblaadjes, lijm

Vouw 5 happertjes in verschillende kleuren. Plak de onderste bij de punten dicht. Doe dan lijm aan de binnenkant van de volgende en knijp deze op de onderste vast. Je werkt dus van onder naar boven. Goed laten drogen en daarna ook de anderen zo vastplakken, zodat je een torentje krijgt. Draadje garen er door om op te hangen.

 


De baardenkapper
Benodigdheden: A4-papier, potlood, schaar, borduurstramien, sisaltouw, naalden, diverse kleuren garen, vilt, kraaltjes, lint e.d.

We beginnen de les met een introductieverhaal over mannen waarbij plotseling een baard begon te groeien en de redder in nood; de baardenkapper. We bekijken foto's van verschillende gekke baarden en snorren.
De kinderen tekenen op hun A4tje een hoofd met oren. Dit nemen zij over op het stramien en knippen dit uit. Dan worden 10 draden van 30-40 cm (van voor, naar achter, en weer naar voor) door het gaas gehaald, zodat ze goed blijven zitten. Deze draden worden losgedraaid en geplozen tot een mooie baard. De baard en het gezicht kunnen verder naar eigen idee verfraaid worden.
Uit: Moet je doen


Mobieltje
Benodigdheden: Verschillende kleuren stevig karton, passer, schaar, lijm, katoen in een bijpassende kleur, nietmachine, plakband.

Niet 2 vellen stevig karton op elkaar. Teken met een passer 3 cirkels op het karton. Laat tussen de cirkels steeds een centimeter ruimte. Doordat het karton is vastgeniet, kunnen de kinderen 2 even grote cirkels tegelijk uitknippen zonder dat het karton verschuift. De doorsnee van de grootste cirkel is 27 cm. De cirkels zijn hier 2½ cm breed.
Ook voor de versiering in het midden van de mobiele, wordt het karton dubbel gebruikt. De 3 cirkels en de versiering in het midden worden dus allemaal dubbel uitgeknipt.
Plak een stuk draad met plakband op tafel vast. Schuif hier de 3 cirkels en de versiering onder. Plak de draad met plakband op het karton vast. Lijm hier dan de tweede set cirkels en versiering op. Als er genoeg ruimte tussen de cirkels en de versiering is, draait alles los van elkaar rond.
Wij hebben gekozen voor de "Hofstee"-kleuren en een 20 voor ons jubileum. Maar dat is natuurlijk helemaal naar eigen idee in te vullen!

 


Daar zit muziek in!
Benodigdheden: Brede stroken gekleurd papier, gekleurd papier, plakfiguurtjes, lijm, schaar

Snijd van grote vellen papier (50x70 cm) brede stroken. Hiervan wordt een muizentrap gevouwen. Plak aan de onder- en bovenkant een zwart vierkant. Versier deze met plakfiguurtjes en plak de handvatten op. Deze opdracht is gemaakt door groep 1/2.


"Carroussel"-Quilt
Benodigdheden: Gekleurd papier / vouwblaadjes, schaar, lijm, tekenpapier

Twee keer per jaar draaien de klassen door naar een ander juf of meneer. Dat noemen we "Carroussel". Zo leer je de school op een hele andere manier kennen. In plaats van groep 6 had ik 30 kleuters in mijn lokaal zitten, op veel te grote stoelen en tafels. :0)
We hebben samen gevouwen, geknipt en geplakt. Het eindresultaat zie je op de foto. Het vouwen, knippen en plakken spreekt wel voor zich. Natuurlijk is deze opdracht heel eenvoudig ook uit te voeren in de hogere groepen, door een moeilijker mozaiek te laten leggen.



Tandenborstels
Benodigdheden: Gekleurd en (in de lengte doorgesneden) wit papier, schaar, lijm

Vouw in de lengte van een vel gekleurd papier een plakstrookje. Vouw het resterende deel van het papier in vieren. Plak het met behulp van de plakstrook goed vast. Doe hetzelfde bij het witte papier. Dan borstel en haren op elkaar plakken. Tandenpasta ook weer met plakstrookje bevestigen op de tandenborstel. Ik heb ze aan een hoepel opgehangen.


SpongeBob SquarePants
Benodigdheden: klein doosje, gekleurd papier, schaar, lijm, zwarte stift

Beplak het doosje met geel papier en kleed het daarna aan een broek, overhemd, stropdas, mond, tanden, neus en ogen. Van muizentrapjes worden armen en benen gemaakt. Deze opdracht is gemaakt door groep 1/2!!! Maar natuurlijk ook erg leuk voor de andere groepen.


Botje bij Botje
Benodigdheden: Zwart
en wit papier, schaar, lijm, 2 ptoloden, plakbandje

Plak twee potloden met een plakbandje tegen elkaar. Vouw een stevig stuk wit tekenpapier in de lengte door. Op de dichte vouw schrijf je je naam. Doordat de potloden tegen elkaar geplakt zitten, krijg je deze dikke letters. Laat het blad dichtgevouwen en knip de naam uit. Voorzichtig openvouwen en opplakken. Je ziet dan de uitgeknipte naam een keer gewoon en een keer in spiegelbeeld. Zorg dat de letters goed aan elkaar vastzitten. (Het is handig om even een voorbeeldje te maken van je eigen naam!)
De naam vormt de ribbenkas. Daarna armen, handen, voeten, benen, hoofd en dergelijke erbij plakken.


Torens
Benodigdheden: Zwart karton, wit knutselpapier, schaar, lijm

Bekijk samen met de kinderen verschillende torens. Bespreek hoe ze zijn opgebouwd, hoe ze er uit zien. De kinderen ontwerpen dan zelf een toren. M.b.v. plakstrookjes (die niet zichtbaar mogen zijn) worden de torens op de kartonnen onderplaat gebouwd.


Snelle Slingers
Benodigdheden: Voorbeelden Slinger/eenvoudige tekening/kleurplaat, Gekleurd papier, sisaltouw, kopieerapparaat, schaar en een klas kinderen die wil helpen knippen!

Een leuke en snelle manier om versiering te maken. Aan sisaltouw worden om en om rolletjes en figuren geregen. De rolletjes kun je eenvoudig maken door een stukje papier om een potlood te rollen en het papier dan vast te plakken. De afbeeldingen zijn makkelijk aan te passen aan seizoenen, feestdagen enz. Ik heb de afbeeldingen van deze slingers op gekleurd papier gekopieerd. Het nijlpaard was wat meer werk; het nijlpaard, de zwembroek en de bolletjes zijn apart uigeknipt en opgeplakt.
Leuk idee voor carnaval: een slinger met clowntjes of ballonnen… Voor Pasen: kuikentjes, eitjes... Enzovoorts!


Stripfiguren
Benodigdheden: Plast
ic schijven of dekseltjes, smeltkraaltjes, lijm, tekenpapier, kleurpotloden en veel geduld!

Op papier wordt eerst een ontwerp gemaakt voor het mozaïek. De plastic schijf wordt omgetrokken en daarin wordt een stripfiguur nagetekend. Met kleine smeltkraaltjes wordt de hele schijf opgevuld. Wat een friemelwerkje!! Maar... een prachtig resultaat!


Planetarium
Benodigdheden: Schoenendoos, papier maché (lijm en kranten), verf, lijm, glitters, zwart garen, prikpen, plakband, schaar.

Plak met gewone lijm een flinke prop krantenpapier in de hoek van een schoenendoos. Beplak de binnenkant van de doos (ook de prop) helemaal met papier maché. Goed laten drogen.
Planeten: Vouw een strook krantenpapier een paar keer in de lengte dubbel, vouw 'm dan helemaal op tot een klein vierkant stukje krant en bind er een stuk garen stevig omheen. Knijp hier een stuk krantenpapier omheen zodat een planeet ontstaat. Papier maché er omheen en laten drogen. Het touwtje zit nu al door de planeet, dat is makkelijker dan dit later te doen.
Schilder de doos zwart, de zon oranje-rood en de planeten in warme en koude kleuren. Versier de planeten met rode of blauwe glitters. Door zilveren glittertjes in de doos te plakken lijkt het of er een komeet langs schiet. Prik met de prikpen gaatjes in de doos en haal de touwtjes erdoor. Leg een knoop in het garen en plak ze voor de zekerheid nog even aan de bovenkant vast met plakband. Beplak de buitenkant van de doos met zwart papier.

Leuke extra opdracht: Ontwerp een ruimtevaartuig / raket / ruimtewezen...

 

 

 

 

Tekenlessen bij thema Diversen

 


Perspectief
Benodigdheden: Tekenpapier, liniaal, tekenpotlood, kleurpotloden

Teken een verdwijnpunt midden op het tekenpapier (zie rechter tekening). Trek van daaruit lijnen naar de zijkant van het papier. Maak hiervan de zijkanten van de kubussen. Teken het bovenste vlak van de kubus naar de zijkant van het papier. Laat kleurverschil zien; licht en donker. Teken zwarte gaten op enkele plaatsen en laat hier een draad doorlopen.


Gladiatoren
Benodigdheden: Tekenpapier, potlood, oliepastelkrijt of wasco

Tijdens de geschiedenislessen komen de Romeinen aan bod. Het Circus Maximus, Amfitheater, gladiatoren en het Colosseum worden besproken. De kinderen maken een ontwerp waarop een gevecht in het Colosseum te zien is. De tribunes zitten vol mensen. Maak je je tekening vanuit kikvors- of vogelvluchtperspectief? De tekening wordt dik ingekleurd met oliepastelkrijt of wasco.


Je eigen wereldje
Benodigdheden: Tekenpapier, kleurpotloden, fijnschrijver

Teken je eigen wereldje in vogelvlucht-perspectief. Je ziet de natuur, de wegen, de rivieren, de huizen van boven. Eerst inkleuren met kleurpotlood en daarna de lijnen overtrekken met een fijnschrijver.


Daar bij die molen
Benodigdheden: Tekenpapier, potlood

Tijdens onze excursie naar de molen bekijken we de binnen- en buitenkant van de molen erg goed. We leren over de verschillende zolders die de molen heeft en wat daar gedaan werd. Terug op school gaan we met kleurpotlood aan de slag.


Delfts Blauw
Benodigdheden: Tekenpapier, waterverf, kwast, bekertje water, potlood

Teken een grote cirkel op een tekenblad en teken daarin een iets kleinere cirkel. Zo lijkt het of je van boven op een bord kijkt. We bekijken verschillende Delfts Blauwe borden, vazen, tegeltableaus, potten en souvenirs. We bekijken het kleurgebruik, de verschillende blauw-nuances en de gebruikte thema's. Dat proberen we ook uit op ons eigen bordje.


Boot in Brand!
Benodigdheden: Verf, penselen, wit papier, bakjes water, afbeeldingen van boten, vliegtuigen, helicopters, reddingsboten e.d.

Samen bekijken we de verschillende afbeeldingen en bespreken we wat er moet gebeuren als er brand uitbreekt op een schip. De kinderen maken dan een schets met potlood van de boot en de reddingsboot/helicopter. Geef goed aan hoe je kunt schetsen; door het potlood wat verder naar onderen vast te houden. Daardoor kun je minder druk op de punt zetten en krijg je dunnere lijnen. De tweede les gebruiken de kinderen om te schilderen. Eerst worden met een penseeltje boot en reddingswerkers geschilderd. Dan worden de vlammen zo op het papier gezet. De horizon schilderen zij boven de helft van het blad. Tenslotte schilderen zij een woeste zee. De schilderijen zijn op zwart papier geplakt. Dat steekt mooi af!
(Uit: Moet je doen!)


De ark van Noach
Benodigdheden: Wit tekenpapier, verschillende kleuren ecoline, fijnschrijver, schaar.

Vouw kleine velletjes wit tekenpapier dubbel. Laat op de ene helft een druppel ecoline vallen. Vouw het papier dubbel zodat er een afdruk ontstaat. Herhaal dit een aantal keer. Het is de bedoeling dat er op de twee helften papier een dier te zien is. Dus NIET; op iedere helft een halve vlinder, maar dan twee vlinders! Laat deze vlekopdracht een aantal keer uitvoeren. Na goed te kijken naar de vlekken en veel fantasie te gebruiken, gaan de kinderen het beste gelukte (fantasie-) dier accentueren met een zwarte fijnliner. Als de twee dieren klaar zijn, worden ze uitgeknipt. Opplakken op een leuke kleur ondergrond kan natuurlijk, maar een echte Ark maken en volplakken is uiteraard veel toepasselijker!


Graffiti
Benodigdheden:
Tekenpapier, grijs papier, wasco, een bakstenen muur, schaar, potlood, stiften, lijm

Houd wit tekenpapier tegen een muur. Wrijf met wasco over het papier, zodat de structuur van de muur hier goed zichtbaar op wordt. Knip uit dit blad bakstenen en plak ze op een grijze ondergrond. Maak op een ander blad een ontwerp van je naam in graffiti-stijl en kleur het in met knalkleuren. Knip de naam uit en plak het op de muur.


Strips
Benodigdheden: Tekenpapier, strips, potlood, stiften.

Uit een stripverhaal wordt één vakje gekozen, waar iets leuks gebeurt. Dit wordt precies nagetekend, maar wel zo vergroot dat een half A4-tje gevuld wordt met de strip. De tekening wordt met stift ingekleurd.


Spiegeltje, spiegeltje
Benodigdheden: Wit tekenpapier, potlood, wasco, schaar, nietmachine, plakband, eventueel een spiegel

Tijdens de hygiëneweek hebben we het onder andere over tandenpoetsen gehad. Hoe ziet dat er in de spiegel uit? Eerst tekenen de kinderen met potlood de lijst van de spiegel. Hierin tekenen zij zichzelf met iets in hun hand, zoals een kam, borstel, tandelborstel of föhn. Op een tweede vel tekenpapier tekenen zij zichzelf maar dan van de achterkant gezien. Ik heb strookjes papier geknipt en hier twee "plakrandjes" aan gevouwen. Per tekening heb ik twee strookjes gebruikt om de achterkant van het kind voor de spiegel te nieten. Je krijgt zo een heel leuk 3D-effect. De onderkant van de strookjes heb ik op de spiegeltekening geniet. (Lijmen geeft vaak vlekken door de tekening heen en hecht niet goed op wasco...) Op de bovenste plakrandjes hebben de kinderen hun "achterkant" met plakbandjes geplakt.


Ik ben vandaag zo...vrolijk?
Benodigdheden: Digitale foto van de kinderen, dobbelsteen, tekenpapier, potloden, schaar, lijm, gekleurd papier.

Maak foto's van de kinderen in een gekke, active houding. Er moet toch zeker een arm of been de lucht in steken. Op het bord schrijven we verschillende gevoelens, zoals blij, boos, bang, gelukkig, verdrietig, verliefd. We nummeren de gevoelens van 1 tot en met 6. De kinderen bepalen met de dobbelsteen, wat zij gaan tekenen. Misschien een boos zelfportret, misschien wel een blij zelfportret. Het getekende hoofd moet veel groter worden, dan dat op de foto. Dit geeft het effect van een karikatuur.

 

 

 

Activiteiten bij Thema Diversen

Smurf
Smurf
Een met glazuur versierd Babybell-kaasje wordt met een Smurfje op een marshmallow geprikt.



Overstroming maken
We vullen een klein potje met azijn, een kneepje afwasmiddel en voedingskleurstof. Daarin laten we een flinke schep bakpoeder (baking soda) vallen. Het azijn gaat dan langzaam schuimen. We vullen het potje nog eens, maar nu tot de rand. Het schuim stroomt dan over het potje heen.


Maak zelf Play Doh
Het recept voor Play Doh
Benodigdheden:
1 kop bloem
1/2 kop zout
1 kop water
1 el olie
1 el bakpoeder
voedingskleurstof

Doe alle ingredienten (behalve de olie) in een pan en meng op laag vuur. Haal de pan van het vuur wanneer er een mooi glad, zacht mengsel is onstaan. Laat het deeg afkoelen. Meng 1-2 el olie door het deeg. Verdeel het deeg in 4 stukken en meng met diverse kleuren voedingskleurstof.

We maken een vulkaan van een klein potje en veel aluminiumfolie. Dit zetten we op een dienblad. We maken een vulkaanlandschap.




Vulkaanuitbarsting
We combineren de overstroming met het recept voor Play Doh en krijgen een vulkaanuitbarsting. Je kunt bakpoeder aan het azijnmengsel toe blijven voegen, zo blijft de lava stromen.



SpongeBob-Boterham
Met een kartelschaar knip ik een randje van de kaas en leg dit op een dubbele boterham met ham. We geven SpongeBob zijn gezicht met tomaat, mozzarella, komkommer, olijf en een Grissini (Oil&Vinigar)



Elektromagneetje
Benodigdheden: Batterij, koperdraad, bout, plakband, nietje

Doe dit alleen onder begeleiding van een volwassene!
Draai de koperdaad stevig om de bout. Plak de uiteinden van het koperdraad tegen de batterij. Je kunt dan het nietje met de elektromagneet optillen.

Let op: de batterij maakt constant sluiting! De batterij is in een minuut of vijf leeg en wordt heel erg warm. Niet op brandbare (of "smeltbare") ondergrond leggen dus.


Stoplicht
Met een scherp broodmes snijd ik wat kleinere rechthoeken van een cracker. Met een ijslolliestokje, chocopasta en Smarties maken we er een stoplicht van.