Halloween

 

 

Knutsels bij thema Halloween


Spinnenwebben
Benodigdheden: Kartonnen bordjes, oranje verf, kwast, schaar, zwart katoendraad of wol, chenilledraad, pompom, wiebeloogjes, lijm

Schilder een kartonnen bordje oranje. Laat drogen. Knip de rand van het bordje op 8 plaatsen in. Maak een knoop in de draad en trek de draden dan door de openingen in de rand van het bordje. Knoop een tweede draad aan het midden van de lijnen. Vorm dan het spinnenweb met de tweede draad. Van chenilledraad, pompom en wiebeloogjes is een spin gemaakt.

 


Spookjes-slinger
Benodigdheden: Wit papier, potlood, schaar, stift, lijm of plakband

Vouw het witte papier twee maal dubbel. Teken het spookje met de armen tegen de rand. Knip uit. Maak meerdere spookjesslingers en plak ze aan elkaar tot je een lange slinger krijgt. Teken met stift gezichten op de spookjes.Ingewikkeld
Benodigdheden: Closetrolletjes, wit crèpepapier, lijmstift, wiebeloogjes

Plak een strook wit crèpepapier vast en wikkel dit in de lengte om een closetrolletje. Plak de wiebeloogjes op. Wikkel een tweede strook om het het rolletje. Simpel en snel...


Spinnenweb
Benodigdheden: Zwarte kaars, glitterlijm voor kaarsen (bij Pipoos)

Teken een spinnenweb op een zwarte kaars.


Skelet
Benodigdheden: Karton, witte verf, kwast, gaatjestang, priem of pons, zwarte wol of katoen, naald, schaar, potlood

Teken de vorm van het hoofd op karton en knip dit uit. Verf de schedel wit. Maak het gaatjespatroon zoals op de foto te zien is. Borduur met dubbele zwarte wol of katoen.


Heksje Lepelsteel
Benodigdheden: Houten pollepels, groene verf, kwast, zwart en groen vilt, zwarte en groene wol, gekleurd papier, stofschaar, schaar, lijm

Verf de pollepel groen. Als de verf droog is, wordt de heks aangekleed. Plak eerst de jurk om de steel. Rol daarna een smal strookje vilt op lijm het rolletje vast en plak dit dan om de rug, zodat de handjes naar voren komen te staan. Geef de heks groene of zwarte handschoenen aan. Maak een pruikje van wol en een hoed van vilt. Het gezicht is gemaakt van gekleurd papier.


Pompoen met splitpen
Benodigdheden: Oranje papier (stroken), groen papier, perforator, splitpen, schaar

Snijd A4-papier in de lengte in 8 stroken. Maak boven- en onderin de stroken een gaatje met de perforator. Doe een splitpen door het onderste gaatje. Sprijd de stroken zo dat zij in een cirkel komen te liggen. Knip alvast een blad en wat krulletjes. Buig de stroken naar boven. Begin met de splitpen en de blaadjes en schuif dan de stroken op de splitpen.


Pompoen uitsnijden
Benodigdheden: Zwart en oranje vouwblaadje, potlood, schaar, lijm

Vouw het oranje vouwblaadje doormidden en knip er een helft van af. Teken op het halve vouwblaadje tegen de middellijn een halve pompoen. Knip alle delen uit en bewaar ook het deel waar alles is uitgeknipt. Leg alle delen op het zwarte vouwblaadje. Begin met de achtergrond. Leg de pompoen aan de andere kant en ogen, mond e.d. weer aan de andere kant. En dan goed nadenken op welke kant er lijm moet komen!


Spookje
Benodigdheden: Wit vilt, zwart garen, vulmateriaal, lint, belletje, naald, schaar, voorbeeldje

Vouw het vilt dubbel en speld het patroontje hierop vast. Knip op deze manier 2 delen tegelijk uit. Met een rijgsteek wordt op het bovenste deel het gezicht en de tekst geborduurd. Speld daarna beide delen weer op elkaar en naai deze met een festonsteek aan elkaar. Door een kleine opening wordt het spookje gevuld. Een belletje en strikje maken het spookje klaar voor Halloween!


Mummie
Benodigdheden: Per kind 30 cm wit chenilledraad, watten, laken, kniptang, liniaal, voorbeeldje

Knip 11 cm van de chenilledraad af. Gebruik het langste gedeelte om hoofd, lijf en benen te vormen (zie voorbeeld). Draai daarna het korte deel op schouderhoogte rond het lijfje. Met watten wordt het hoofd en de buik wat dikker gemaakt. Daarna wordt de mummie met een smalle strook witte stof (bijv. laken) ingewikkeld. Ik heb stroken van ongeveer anderhalve meter gebruikt. Het is het handigst om eerst beide benen in te wikkelen, daarna lijf, armen en tenslotte hoofd. Oefen dit zelf eerst; je moet er even handigheid in krijgen.
Het eindje van de strook stof wordt tussen de lagen stof gestopt. Als de mummie strak is ingewikkeld, blijft dit goed zitten.


Prachtige pompoenen
Benodigdheden: Oranje karton, zwart papier, zwarte stift, groen raffia, oranje lint of een leuke kleur raffia, plakband, lijm, schaar

Op oranje karton tekenen de kinderen een pompoen. Deze wordt drie keer uitgeknipt. Laat de eerste pompoen omtrekken, dan zijn ze alledrie gelijk van vorm. De pompoen krijgt een gezicht van zwart papier. Zijn de pompoenen versierd, dan worden met een zwarte stift lijnen op de pompoen getekend. Een groene raffiastrik of blaadjes bovenop de pompoen. Het oranje lint wordt achterop de pompoenen vastgeplakt met plakband. Bovenaan het lint zit een lusje om de prachtige pompoenen mee op te hangen.


Pompoen? Pompoen!
Benodigdheden: Stuk karton voor de cirkel, oranje wol, schaar, zwart vilt, lijm

Iedereen kent volgens mij wel het pompoen-principe. Dus...:
Maak een pompoen en plak hier een gezicht op van zwart vilt.


Pas op! Overvliegende heksen!
Benodigdheden: Afbeelding verkeersbord, blauw en wit papier, zwarte stift, schaar, lijm.

Neem het vierkant over op blauw papier.Knip de driehoek uit en kleur de heks en de zebra met zwarte stift. Plak de driehoek op het blauwe papier.Simpel, maar leuk!!
Uit: Window Color-Diana


Vingervlugge Vleermuizen
Benodigdheden: Gekleurd papier, schaar, lijm, potlood, satehprikkers, touw, handen.

Trek beide handen om en knip ze uit. Knip en plak de vleermuis in elkaar. Plak een Satehprikker op de achterkant en knoop aan beide uiteinden van de prikker een touwtje vast. Zo kun je de vleermuizen makkelijk ophangen.Hocus Pocus...
Benodigdheden: Achtergrond, waterverf, zwarte fijnschrijver, zelfbedachte toverspreuk

De kinderen bedenken een originele toverspreuk. Een leuk begin van een spreuk krijg je bijvoorbeeld door twee magische ingrediënten te noemen. Daar wordt dan weer op gerijmd.
De spreuk wordt op het mysterieuze schild geschreven met zwarte fijnschrijver. Daarna kunnen de kinderen met waterverf aan de slag.
Uit: NS kinderboekenweekspel


Oeps, eerste vliegles!
Benodigdheden: Stevig zwart en bruin karton, gekleurd papier, wol, schaar, lijm, zwart of bruine stift.

Teken met de stift nerven op de bruine strook karton. Vouw plakrandjes aan de boomstam en plak deze zo op dat hij bol blijft staan. Als de boom goed droog is, gaan de kinderen met de heks aan de slag. De heks wordt op de boom geplakt. De tovermantel wordt onderaan een beetje ingeknipt. Hierdoor wordt de bezemsteel (met plakrandjes) op de boomstam geplakt.


Heksenkoppen
Benodigdheden: Klei (ongeveer een brood fijne chamotte-klei voor 25 kinderen)

Door te duwen, kneden en trekken maken de kinderen een heksenkop met muts. Door de kop uit één stuk te maken, dus zonder er losse neuzen of oren aan te plakken, blijft het eindresultaat steviger. Dit voorkomt dat er stukjes afbreken tijdens het drogen / bakken.
Uit: Moet je doen


Heksen
Benodigdheden: Zwart en wit papier, schaar, lijm

We kijken samen naar de verfilming van het boek De Heksen van Roald Dahl. De kinderen tekenen een lekkere enge heksenkop op zwart papier. Uitknippen en opplakken. Van de restjes wordt een mozaiekrandje geplakt.

 


Griezel onder je bed
Benodigdheden: doosje, schaar, kwast, zwarte verf, gekleurd papier, lijm, stiften, stof.

Knip een doosje open en verf de binnenkant zwart. Bekleed de doos met gekleurd papier. Plak op het bed een laken, waar een arm onderuit steekt. Onder het bed ligt bijvoorbeeld een boek, sportschoenen, voetbal, diabolo (op de rechterfoto!!) en heel ver onder het bed zie je de ogen van een griezel glimmen...

 


Spinnen, spoken, pompoenen...
Benodigdheden: IJzerdraad, knip-/buigtang, panty's, garen, verf, gekleurd papier, kwasten, schaar, lijm.

Buig van een stuk ijzerdraad van ongeveer een meter de basisvorm van een pompoen, spin, spook of zelfs een heksenmuts. Draai de uiteinden van het ijzerdaad stevig om elkaar, zodat ze niet los kunnen schieten. Trek hier de panty omheen en bind deze stevig vast met bijvoorbeeld een stukje garen.
Schilder deze basisvorm. De versieringen (zoals gezicht) kunnen met verf of met gekleurd papier aangebracht worden.
Met wat zwart doek, een groot skelet, halloweenverlichting, heksenbezem, zwarte puntmuts, spinnen en spinnenrag krijg je snel een leuke halloween-hoek in de klas.


Rommelspookjes
Benodigdheden: Stevig tekenpapier of karton, restjes stof, wol, vilt e.d.

Knip van stevig tekenpapier of karton een lijfje uit van een spookje. Plak hier verschillende laagjes stof op, die iets langer zijn dan het papier. Versier de onderkant door draadjes wol tussen de lagen stof te plakken en de stof in te knippen. Met vilt, stof en/of wol wordt een gezichtje gemaakt.

Deze opdracht is ook erg leuk uit te voeren als lapjeskat, vreemde vogel of uilskuiken...

 


 

Tekenlessen bij thema Halloween


Heb je een oogje op mij?
Benodigheden: Oranje papier, zwarte viltstift, witte verf en de achterkant van een kwast

Teken met zwarte viltstift een spannend Halloween-tafereel op het oranje papier. Denk aan een spookhuis, boom met uil, spinnen, poezen, pompoenen, vleermuizen, spoken. Stempel met de achterkant van een kwast witte ogen op de tekening zodat het silhouette gaat leven. Teken met de zwarte viltstift pupillen in de ogen.


De maan door de bomen
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, grote onderlegger bijv. krant, verf (kleur en wit), kwast, zwart papier, schaar, lijm

Midden op de onderlegger ligt het tekenpapier. De rand van de onderlegger wordt gebruikt om de verschillende kleuren verf op te mengen. Meng een klein beetje kleur met veel wit. Schilder een cirkel bovenaan net uit het midden en houd de randen vrij. Meng dan wit met twee delen kleur. Meng drie delen kleur met wat wit. Het laatste deel wordt gewoon met de originele kleur geschilderd.
Knip een boom uit zwart papier. Let daarbij op de vorm van een boom en zorg dat de takken naar het uiteinde toe steeds smaller worden.
(Deze les is uiteraard ook uitstekend te gebruiken in de Sinterklaas-tijd.)


Griezelig Geraamte
Benodigdheden: Zwart papier, potlood, lijm, oliepastelkrijt

Teken het geraamte licht met potlood op het zwarte papier. Trek de lijnen voorzichtig over met (gewone hobby-)lijm. Laat de lijm drogen. Kleur het skelet in. Maak met oliepastelkrijt een oranje rand om het skelet en kleur de rest van het blad rood. Maak dan de overgang tussen rood en oranje vloeiender, door er met een oranje krijtje stevig overheen te gaan.


Heks
Benodigdheden: Twee donkerblauwe stevige vouwblaadjes, geel vloeipapier, prikpen, prikmatje, lijm, tekenpapier, kleurpotloden, schaar, zwart papier

We nieten twee donkerblauwe stevige vierkante vouwblaadjes met twee nietjes op elkaar. We tekenen er een cirkel op, die de kinderen uitprikken. Tussen de vouwblaadjes wordt geel vloeipapier geplakt. Op het vloeipapier komt een (met potlood getekende en uitgeknipte) heks en vleermuizen van zwart papier.


Griezelboom
Benodigdheden: Tekenpapier, zwarte verf (aangelengd met water), pipet, rietje

Teken m.b.v. een pipet een boom en zijn wortels. Laat de verf ruim op het papier druppelen en smeer dit met het pipet uit. Blaas de resterende druppels op het papier tot kleine takjes. Leuke opdracht en heel snel klaar!

 


 

Peuter & Kleuter bij thema Halloween

 


 

Prikborden bij thema Halloween

Op de achterkant van kartonnen bordjes hebben we een zwarte kop en nek geschilderd. De rand daaromheen oranje. Met gekleurd papier hebben we er daarna deze prachtige "Kattenkoppen" van gemaakt.


Op 31 oktober kunnen we lekker griezelen tijdens Halloween. Mummieverhalen gaan er natuurlijk in als koek! We maken deze mummies. En wat roep je dan? "I want my mummy!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Activiteiten bij thema Halloween


Mummie-cakejes
Plak 2 Smarties met glazuur op de cakejes. Bekleed dan de cupcakes met reepjes wit of groen marsepein (bijv. Dr. Oetker).


Spinnenwebben
Op een stuk bakpapier laten we m.b.v. een spuitzak druppen gesmolten witte chocolade vallen. Daarin leggen we 8 halve zoute stengels. Deze drukken we in de chocolade zodat ze aan elkaar blijven zitten. We maken het web verder af met witte chocolade. De draden mogen best stevig worden, dan blijven ze heel wannneer ze van het bakpapier worden gehaald. Laat een druppel melkchocolade op het midden van het web vallen en druk hier 2 rozijnen in. Maak het spinnetje van melkchocolade.


Mysterieuze melkflessen
Spoel plastic melkflessen om en laat ze goed drogen. Snijd een kleine opening achterin de melkflessen. Plak gekke Halloween-gezichten van zwart plakplastic op de flessen. We hebben een snoer van 20 lampjes verdeeld over de drie melkflessen. Gewoon in de flessen proppen.


Mieren-toetje
We maken rode jellie klaar en vullen een schaaltje met een kleine laag. Wanneer deze jellie stevig is geworden, leggen we de mier er op z'n ruggetje in. Daarna vullen we het schaaltje verder. Als de jellie klaar is, leggen we een bordje op de schaal en draaien het geheel snel om.Spinnetjes
We bakken chocoladecakejes. Wanneer de cakejes zijn afgekoeld, prikken we met een satehprikker gaatjes in de cakejes. Hier steken we stukjes dropveter in. Dan chocoladeglazuur, hagelslag en Mini-Smarties er op.


Pompoen
We besmeren een klein eierkoekje met abrikozenjam. Het groen is een "appel-veter" (Aldi).Botjes uit de oven
Verwarm de oven voor op 110 graden. Mix twee eiwitten totdat je "pieken kunt trekken" met je mixer. Blijf mixen en voeg beetje bij beetje 125 gram basterdsuiker toe. Spuit de merengue met een spuitzak op een bakblik en zet de botjes ongeveer een uur in de oven. Kijk of je de botjes goed van het bakpapier kunt trekken. Dit is afhankelijk van de dikte van de botjes. Krijg je de botjes niet van het bakpapier, dan laat je ze nog even in de oven.


Piratenboot-erham
Snijd een zeil uit twee boterhammen. Snijd uit de bovenste boterham de vorm van een doodshoofd. Besmeer een toastje met smeerkaas of "Koetjeskaas". Plak dit achter de boterham. Maak mond en oogjes van een stukje dropveter.
Snijd de vorm van een bootje. Onderin het zeil worden 3 stukjes zouten stengel gestoken. De soepstengel-mast wordt ook met koeienkaas tegen het zeil geplakt. Steek het zeil in het bootje.


Halloween in je Haar
Op de markt heb ik verschillende soorten lint gekocht; smal zwart en oranje lint, en iets breder zwart-met-witte-stippeltjes-lint. Dit is stevig om een haarelastiekje geknoopt. Zo ga je toch helemaal in stijl naar de peuterspeelzaal?!


Spookjes op een stokje
Smelt witte chocolade. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak. Laat een klein druppeltje chocolade op een stuk bakpapier vallen. Druk daar een zoute stengel in. Daar spuit je het spookje overheen. Zo zit de stengel goed vast. Gebruik Knispers (AH) om oogjes van te maken. Op laten stijven in de koelkast en smullen maar!


Vleermuizen-lunch
Koekjesvormen kun je natuurlijk ook als uitsteker van kaas gebruiken. Appelstroop met kaas. Wel eens geprobeerd? Deze boterhammen vliegen zo van je bord!


Da's even schrikken!
Met stift heb ik letters en sterretjes op de pompoen getekend. Deze heb ik heel licht uitgesneden. Toen het ergste vocht was opgedroogd, heb ik de letters en de sterretjes met zwarte acrylverf ingekleurd.Spinnenkoekjes
Maak spinnen van Oreokoekjes, dropveters, mini-Smarties en glazuur. Bij dat glazuur hebben we een beetje rode voedingskleurstof gedaan. Draai de koekjes open, leg 4 stukjes dropveter tussen de koekjes en plak de koekjes met glazuur weer op elkaar. Laat twee druppels glazuur op het koekje vallen en druk daar de oogjes in.


Mummie? Jummie!
We snijden plakjes roomboterbladerdeeg in 6 reepjes. Deze draaien we om knakworstjes. Even insmeren met wat ei en dan 15 minuten op 225 graden in de oven. De ogen maken we door met een satehprikker stipjes mosterd op het worstje te zetten. Griezelig lekker!Spookjeskoekjes
Van zanddeeg met wat koekkruiden erbij bakken we spookjeskoekjes. We maken glazuur van poedersuiker en wat water. M.b.v. voedingskleurstof kleuren we het glazuur en daar worden de oogjes en mond van gemaakt. De vormpjes komen uit een set met pompoen, heks, vleermuis en spookje van Xenos.


Trakteren in stijl!


Pompoenen zaaien
Tara neemt een heleboel pompoenen uit de tuin van haar oma mee voor op onze Halloween-tafel. We snijden een grote pompoen door en halen de zaadjes eruit. Wat zitten er veel in! Even wassen en dan goed laten drogen. Ondertussen maken we zakjes voor "Prachtige Pompoenen". De juf zoekt op hoe je pompoenen moet kweken. Volgend jaar hebben we allemaal onze eigen pompoen met Halloween!