Herfst



 

 



 

Knutsels bij thema Herfst


Herfst-portret
Benodigdheden: Boswandeling, natuurlijk materiaal, lijm, papier

Tijdens een boswandeling verzamelen we materiaal wat we kunnengebruiken voor een herfst-portret. We zorgen eerst voor een wit papier op een schilderijlijstje van bruin en zwart. We plakken het natuurlijk materiaal in de vorm van een gezicht op.


Herfstpot
Benodigdheden: Chamotte-klei, verf, kwast

Maak een flinke pot en deksel van klei. Maak gaten in de deksel. Als de pot na een week helemaal droog is (of gebakken), schilderen we de pot in herfstkleuren. We mengen zelf oranje en bruin. De pot kan eventueel nog gevernist worden. In de pot kunnen kastanjes bewaard worden of er kan een waxinelichtje in.


Herfst-Egeltje
Benodigdheden: Kralenplank voorbeelden van Juf Janneke of Kleutergroep, strijkkralen, strijkijzer, bakpapier

De kinderen in onze groep zijn dol op het werken met strijkkralen. We maken kralenplank-patronen in het klein na. Wel even goed tellen natuurlijk. Zo kun je thuis ook laten zien wat je gemaakt hebt.


Eikel
Benodigdheden: Zgn. watteneieren, lijm, groene en bruine wol, schaar, twee kopspelden

Maak een lusje in de groene draad. Prik dit bovenop het ei vast. Smeer een deel van het ei met lijm in en plak de draad rondje voor rondje vast totdat het hele ei bedekt is. De onderkant van het ei is lastig, daar schuiven de draden steeds op. Die heb ik vastgezet met spelden en na ieder rondje verzet je de spelden.
Vingerhaak zeker een meter met bruine wol. Maak ook hier een lusje en prik dit vast op de onderkant van de eikel. Plak dan de ge-vingerhaakte draad in rondjes vast.
Een precies werkje, maar met een prachtig resultaat.
(Gebruik voor deze opdracht geen styropor eieren. Hierop pakt de lijm niet zo goed.)


Paddestoelenpotje
Benodigdheden: Dikke tak, zaag, piepschuim bol (ong. 9 cm), scherp mes, witte en rode verf, kwast, cocktailprikker, wiebeloogjes, eikeldopje, lijmpistool, rode stift. Eventueel bloempotje met wat oases en mos.

Zaag een stuk van de tak. Schilder dit wit. Snijd de piepschuim bol doormidden en verf deze rood. Als de bol droog is, zet er dan met de achterkant van de kwast witte stippen op. Plak de wiebeloogjes op de tak. Lijm het eikeldopje met een lijmpistool vast. Teken een rode glimlach met een rode stift. Prik bovenin de tak een halve cocktailprikker en prik hier de hoed op vast.
Ik heb de paddestoelen in witte bloempotjes met oases gezet. Zo staan ze gezellig in het mos.



Herfstlichtjes
Benodigdheden: Glazen potjes, wit vloeipapier, schaar, kleine blaadjes, lijm / Mod Podge

Knip kleine vierkantjes van het witte vloeipapier. Besmeer het potje met lijm / Mod Podge. Druk de blaadjes in de lijm en smeer een tweede laag lijm over de blaadjes. Druk het vloeipapier in de lijm en smeer hier een derde laag lijm over.


Wonderlijk weefgetouw
Benodigdheden: Takken, snoeischaar, stevig draad, wol in verschillende kleuren, weefnaald, schaar

Knip met de snoeischaar 4 takjes die ongeveer even lang zijn. Bind de takken zo vast, dat er een stevig raamwerk ontstaat. Dan wordt het weefgetouwtje opgespannen. Met verschillende kleuren wol gaan de kinderen aan de slag.
De opdracht was voor groep 4 best lastig. Gelukkig had ik een aantal lieve hulpmoeders. Zij hebben meegeholpen met het maken van het raamwerk en het opspannen. Een groep 8 kan dit natuurlijk prima zelf!


Vogelverschrikkers
Benodigdheden: Voorbeeldje op papier, schaar, lapjes, stofschaar, lijm, stift, hooi

Teken het lijf van een vogelverschrikker op papier. Knip de vorm uit. Kleed de vogelverschrikker aan met stukjes stof. Teken met stift (en kleurpotlood) een gezicht. Plak hooi achter de vogelverschrikker zijn benen, armen en hoofd. Bevestig de vogelverschrikkers eventueel op een stokje.


Egeltje van klei
Benodigdheden: Chamotteklei, kleigereedschap

Kneed de klei zacht. Kneed dan de vorm van de egel met snuit, poten en bolle rug. Gebruik kleigereedschap of satehprikkers om de egel stekels en een gezicht te geven.


Klokhuis
Benodigdheden: Knutselfoam, schaar, lijm

Knip en plak een klokhuis van knutselfoam. Het is handig om dit eerst te tekenen. Door dit patroontje op het foam te leggen en dan uit te knippen, lukt het in één keer.


Lekker-lang-licht-Lampjes
Benodigdheden: Olvarit-potjes (met het plastic randje er nog om!), glasverf, kwasten, waxinelichtjes, ijzerdraad, kniptang

De kinderen schilderen met glasverf herfstbladeren op de potjes. Als de potjes droog zijn, wordt het ijzerdraad op maat geknipt en voorzichtig door het plastic randje van de potjes geschoven. Even vastdraaien en eventueel scherpe eindjes afknippen. Leuk, om zo buiten in een boom te hangen!


Kruisspinnetjes
Benodigdheden: Closetrolletjes, zwart en wit papier, schaar, lijm, zwart draad

Beplak de closetrolletjes met zwart papier. Plak op de rug een wit kruis. Knip van een closetrolletje een stuk van ongeveer 2 cm breed. Beplak ook dit rolletje met zwart papier en plak hier oogjes op. Muizentrapjes dienen als pootjes. Zwarte draad vastmaken en ophangen.


Alle bladeren vallen...
Benodigdheden: Stukje stof van 30x30 cm in een geschikte kleur, kartelschaar, 3 kleuren vilt, rood garen, naalden, spelden, papier, potlood, bladeren, scharen en stofscharen, redelijk rechte takken van ongeveer 40 cm lang, punaises, stevige rode draad.

Neem de vorm van de drie bladeren over op papier. Knip de patroontjes uit en speld ze op het vilt. Knip de bladeren uit vilt. De lapjes zijn met een kartelschaar uitgeknipt, zodat ze niet gaan rafelen. Speld de vilten bladeren op het lapje vast. Met een zigzagsteek worden de bladeren op het lapje genaaid. Het lapje wordt me 2 punaises op de tak geprikt. Een touwtje aan de tak om dit op te kunnen hangen.
Deze opdracht heb ik met groep 4 gedaan. Daar hadden we (zonder hulpmoeders) zo'n 4 uur voor nodig.

 


Kastanje-egeltjes
Benodigdheden: Katanjebolsters, chamotte-klei, zwarte kraaltjes

Draai tussen je handen een bolletje van klei, wat in de kastanjebolster past. Maak een snuitje en druk de kraaloogjes in de klei.


Herfst-mobile
Benodigdheden: 3 Stevig takjes, bladeren, mastappels, eikels, kastanjes e.d., prikpen of stevig stuk ijzerdraad, touw en eventueel naalden en garen, schaar

Bind de drie takjes in een driehoek stevig vast. Maak aan alledrie de hoeken een draad vast. Hou deze boven de mobile bij elkaar en leg een knoop in de drie draden. Hieraan wordt de mobile straks opgehangen. Versier de takken met bijvoorbeeld blaadjes en mastappels. Gebruik een prikpen/naald of stevig stuk ijzerdraad om een gaatje te maken in kastanjes en eikels. Hier heb ik de kinderen wel bij moeten helpen, aangezien dit behoorlijk wat kracht kost.


Bladerenkrans
Benodigdeheden: Per groep een meter ijzerdraad, buigtangetje, bladeren, raffia, mastappels, dennenappels.

De onderkant van een stuk ijzerdraad heb ik omgebogen, zodat de bladeren er bij het verzamelen niet afschuiven. In groepjes van 6 zijn de kinderen naar buiten gegaan. In het park hebben zij bladeren gezocht en in kleine stapeltjes op het ijzerdraad geprikt. Als ze een meter blad hadden verzameld, werden de uiteinden van het ijzerdraad zo gebogen dat we ze in elkaar konden haken. Aan de bladerenkrans werden dennenappels gehangen m.b.v. raffia. En tenslotte kun je de kransen ophangen met een mooi lint of raffia.
Wat een goed excuus om lekker naar buiten te gaan hè?!



Eekhoorns eten hun buikje rond
Benodigdheden: Gekleurd papier, schaar, lijm, afbeeldingen van eekhoorns

Na de introductie van de eekhoorn middels verhaal en plaatjes plakken de kinderen een koker van bruin papier. Op de achterkant van de koker wordt de staart over de naad opgeplakt. Op de voorkant komen kop, pootjes, bladeren e.d.


Esdoorn-Egeltje
Benodigdheden: Bruin, wit en zwart papier, potlood, stiften, schaar, lijm, per leerling ongeveer 30 esdoorn-zaadjes.

De kinderen tekenen de het lijfje van een egel op bruin papier. (Een malletje omtrekken gaat natuurlijk nog makkelijker!) De zaadjes worden in dezelfde richting opgeplakt. Versieren met oogje, neus, sproetjes.

Bewaar de Esdoornbladeren en -zaadjes voor een eenvoudige tekenles!! Zie Lesidee Tekenen-Diversen.


Herfstkrans
Benodigdheden: (Minstens) 10 closetrolletjes per krans, bruine verf en brede kwast, ijzerdraad, prikpen, gekleurd papier, rood crèpepapier, schaar, lijm

Schilder de closetrolletjes van binnen en van buiten bruin. Als de rolletjes droog zijn, leg je ze in een cirkel weg. Buig het ijzerdraad zo rond, dat het door alle rolletjes gestoken kan worden. Geef met een potlood op de rolletjes aan op welke hoogte er een gaatje in moet. Prik met de gaatjes met een prikpen. Rijg de rolletjes tot een krans.
Laat de kinderen bladeren natekenen. Ieder blaadje wordt een een keer of zes in dezelfde kleur uitgeknipt. Van de blaadjes worden steeds dezelfde groepjes gemaakt. Plak deze groepjes al vast. De groepjes bladeren worden daarna op de krans geplkat. De rolletjes zitten nu wat steviger om het ijzerdraad. Ze draaien nu minder doordat ze onderling verbonden zijn door de blaadjes. Een rode strik maakt de krans af. Buig van een restje ijzerdraad een haakje om de kransen mee op te hangen.

Ik heb dit groepswerk in twee keer laten maken. De ene dag werden de rolletjes geschilderd. Dat was zo gebeurd. De tweede dag hebben de kinderen in groepjes van 4/6 aan de kransen gewerkt. Door goed teamwork waren de kransen in een uurtje af.
Deze opdracht is natuurlijk eenvoudig aan te passen aan ieder ander seizoen of feest. Denk eens aan Kerstmis, Halloween of Pasen...

 

 

 

Tekenlessen bij thema Herfst

hersftblad herfstblad
Happy herfst
Benodigdheden: Tekenpapier, gekleurd papier, oliepastelkrijt, glitter (rood of goud), schaar, lijm

Knip 3 of 4 bladvormen uit gekleurd papier. Leg deze op het tekenpapier en trek om met oliepastelkrijt. Herhaal dit me verschillende herfstkleuren tot het tekenpapier vol is. Plak de herfstbladeren op de tekening en versier de nerven van de blaadjes met rode glitter.




Bos
Benodigdheden: tekenpapier, verf, kwasten, bruin papier, schaar, lijm, glasplaatje, block-print-roller, bolletjesplastic

Schilder de lucht van links naar rechts blauw, tamponeer het gras. Laat drogen. Knip bomen uit en plak op. Stempel bladeren m.b.v. bubbeltjesplastic. Doe rode, gele en oranje verf op een glasplaatje en gebruik een block-print-roller om de verf te verdelen. Druk het bubbeltjesplastic in de verf en maak daarna een afdruk op de bomen.


Herfst-Schimmenspel
Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood

Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de kinderen op groen papier. De kinderen tekenen met zwart potlood spinnenwebben, egels, paddestoelen, blaadjes, een uil...


Blaadjes in de wind
Benodigdheden: Waterverf, kwast, bakje water, stiften, tekenpapier

Schilder bladvormen met waterverf. Teken de randen en nerven met stift. Teken krullen tussen de bladeren, zodat het lijkt of de blaadjes dansen in de wind.



Blaadjes
Benodigdheden: Tekenpapier, blaadjes, krijt

Wrijf krijt over de rand van de blaadjes en wrijf dit met je vingers verder uit op het papier. Teken nerven met krijt.


Paddestoelenhuisje
Benodigdheden: Tekenpapier, kleurpotlood, closetrolletje, gekleurd papier, vloeipapier, lijm, schaar, nietmachine

Teken een paddenstoelenhuisje, kale bomen en herfstbladeren. Maak een kabouter van een closetrolletje en niet dit vast aan de tekening.


Herfstkleuren
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, oliepastelkrijt, zwart papier, potlood, schaar lijm

Maak verschillende banen in herfstkleuren. Teken een (bijna) kale boom en eventueel wat kleine blaadjes op het zwarte papier. Uitknippen en opplakken.


Boom met herfstbladeren
Benodigdheden: Tekenpapier, zwarte verf aangelengd met wat water, pipet, rietje, lijm, gedroogde rode en gele bladeren

Leng de zwarte verf aan met wat water. Teken met een pipet een boom. Blaas met een rietje de verf nog verder, zodat smalle takken ontstaan. Als de verf droog is, worden enkele takken ingesmeerd met lijm. Strooi daarop de verkruimelde bladeren. Het tekenen is echt een klus voor oudere kinderen. Het idee van het strooien is natuurlijk al geschikt voor peuters! De moeilijkheid van deze opdracht kan eenvoudig aangepast worden.


Herfstdag
Benodigdheden: Schuurpapier, verschillende kleuren verf, kwasten en wattenstaafjes

De eerste les wordt gebruikt om met bijvoorbeeld bruin en zwart bomen en de grond op het schuurpapier te schilderen. Dit laten we goed drogen. De tweede les worden met wattenstaafjes bladeren aan de bomen gestempeld. Hoe meer blaadjes hoe mooier.

 


Kale bomen
Benodigdheden: Rood, oranje, bruin en zwart oliepastelkrijt, gele en groene ecoline, kwasten, stevig tekenpapier.

Hoe zitten takken aan bomen? Hoe ziet eeen kale boom er uit? We tekenen kale bomen en zorgen dat deze niet helemaal onderaan het blad worden getekend. Voor de bomen gebruiken we warme kleuren. Met ecoline wordt de bodem en de lucht geschilderd. De kinderen letten erop dat de horizon achter de bomen door loopt.

 


Esdoorn
Benodigdheden: Esdoornbladeren en -zaadjes (of bladeren en zaden van een andere boomsoort), zwart papier, tekenpapier, houtskool

Bekijk samen hoe de nerven van een Esdoornblad lopen. Het lijkt net een hand. Hoe ziet de rand van het blad eruit. Glad, golvend of gekarteld? Is een Esdoornzaadje glad of een beetje geribbeld? Laat de kinderen zien hoe je houtskool dun en dik kunt gebruiken en hoe je dit met je vinger kunt vervagen door het voorzichtig uit te vegen. Dan aan de slag.

 


Storm
Benodigdheden: Foto BN De Stem, tekenpapier, potlood, verf, kwasten

Bekijk samen met de kinderen de foto. Praat over het weer van de afgelopen tijd. Waaraan kun je op de foto zien dat het slecht weer is? Laat met potlood dun de grote lijnen van de foto op het tekenpapier natekenen. Daarna kunnen de kinderen met verf aan de slag.

 

 

 

Peuter & Kleuter bij thema Herfst












 

 

 

Prikborden bij thema Herfst

Voor de kinderboekenweek heb ik een 3D-prikbord gemaakt. De bladzijdes van het boek staan "bol". In het boek staat de tekst "Kinderboekenweek 2007" en "Boeken vol geheimen". Het lijkt alsof de bladeren uit het boek worden geblazen. Want tijdens de kinderboekenweek bladeren we in een leuk boek.

In de herfst maken we een maisveld vol kraaien. Ze pikken nog wat korreltjes mee. Van closetrolletjes, zwart en oranje papier maken we kraaien. Van vellen stevig knutselkarton maken we palen voor het weiland. Daaromheen spannen we zwart draad. Gras en maisplanten staan achter het hekje. We hebben zoveel kraaien, dat we er zelfs twee prikborden naast elkaar mee vullen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bordtekeningen bij thema Hefst

 

 

 

Activiteiten bij thema Herfst

Herfst-appeltje
Herfst-appeltje
Haal het klokhuis uit een appel en snijd de appel in 4 plakken. Besmeer de plakken met pindakaas en bestrooi dit met Cruesli en Chocodrops (Xenos).




Slak
Twee witte boterhammen met jam versieren we met glazuur ("Decorating Icing" van het merk Wilton). Het gezicht van de slak is gemaakt van chocodrops (Xenos), glazuur en zoute stengels.


Oehoe, dat smaakt "goe"!
We smelten chocoladeglazuur en smeren dit op een cupcakje. Wanneer de glazuur nog zacht is, drukken we dit in pure chocoladehagel. Met wat chocoladeglazuur plakken we twee Oreo-koekjes en Smarties op de uiltjes.


Appelchips
We schaven hele dunne plakjes appel en leggen ze op het rooster van de oven. We bestrooien de appels met kaneelsuiker. Dan gaan ze heel lang de oven in. Zo'n 1½ tot 2 uur op 100 graden. De Heteluchtstand werkte bij mij beter dan de "gewone oven". Onderin de oven, dus onder het rooster, doen we een bakblik met bakpapier. Dat vangt het vocht op en zo blijft de oven schoon. We laten de appelchips in de oven afkoelen.



Boekenmand
We verzamelen alle boeken rond het thema herfst in huis. Natuurlijk krijgt Olivier, uit "Wat nu, Olivier?" ook een plaatsje in de boekenmand.



Herfstboterham
Besmeer de onderste boterham met pindakaas of Speculoos. Knip bladvormen uit de tweede boterham. Leg de boterhammen op elkaar en teken de nerven van de blaadjes met een mesje of satehprikker.


Appeltjes uit de oven
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder met een appelboor het klokhuis van de appels. Zet de appels in de ovenschaal. Schep in iedere appel anderhalve eetlepel bosbessenjam en vervolgens een theelepel bruine basterdsuiker. Steek de kaneelstokjes er als een steeltje in. Bestrooi de appels ruim met het amandelschaafsel. Bak de appels in 40 minuten gaar. Lekker met een schep zure room.
Bron: Allerhande



Paddestoel uit de oven
Uit een wrap snijden we een paddestoel. Deze wordt versierd met courgette, pizzasaus en halve mini-mozzarella's en wat lenteui. Dan nog even in de oven tot de mozzarella smelt.



Prachtige paddestoelen
Snijd onder- en bovenkant van een hardgekookt eitje. Wij hebben het ei zo gelaten, maar je kunt er natuurlijk ook een gevuld eitje van maken. Op de uitgeholde halve tomaat zetten we stipjes met wat mayonaise. Het bord is versierd met bieslooksnippers.



"Muffin"-Maaltijd
Vul de verschillende vakjes van een muffinbakvorm met gezonde, lekker hapjes. Druiven, walnoten, kerstomaatjes, boterhammen. Je kunt de vakjes vullen met wat er voorhanden is. Denk maar aan worteltjes, komkommer, crackertjes, soepstengels, stukje kaas of worst. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Appelbollen
Laat roomboter-bladerdeeg ontdooien. Schil ondertussen appels en haal het klokhuis eruit. Meng suiker met een theelepel kaneel. Kluts een eitje. Meng in een ander schaaltje wat spijs met een beetje ei. Leg de appel op het bladerdeeg. Strooi hier een lepel van het suikermengsel in en schep een lepel spijs in de appel. Vouw het bladerdeeg stevig dicht. Smeer in met ei en bestrooi de bol dan met witte suiker. Tenslotte 25 minuten bakken op 200 graden.


"Pi-Ba-Boterham"
Als je twee jaar oud bent, wil je toch niet anders? Een PIndakaas-BAnanen-boterham op een prikker. Smullen!


Tijdens een boswandeling verzamelen we allerlei materiaal voor onze herfsttafel.