Lente

 

 


 


 

 

Knutsels bij thema Lente


Het regent, het regent...
Benodigdheden: tekenpapier, gekleurd papier, lichtblauw vloeipapier, kleuterlijm, lijmkwastje, schaar, lijm, stiften

Plak met kleuterlijm een lichtblauw ovaal van vloeipapier onderaan op het tekenpapier. Knip het lijfje, laarzen en de paraplu. Versier de paraplu met een mooi patroon. Plak alle onderdelen op.



Hyacint
Benodigdheden: gekleurd papier, schaar, lijm

Knip een strook groen papier en lijm hier een kokertje van. Dit wordt de steel van de hyacint. Knip een roze A4-papier in 4 gelijke delen. Vouw een stukje papier in de lengte door en plak dit onderaan vast. Knip in tot iets voorbij de helft, zoals op de foto te zien is. Wikkel dit strookje om de steel en plak de onderkant van de strook steeds vast aan de steel. Als dit gedroogd is, vouw je de bloemblaadjes open. Doe dit ook met de andere drie stukjes roze papier.


Narcissen op een steeltje
Benodigdheden; Geel en oranje crèpepaier, schaar, lijm, rietje

Knip een cirkel uit oranje en de bloemvorm uit geel crèpepapier. Maak een tuitje van oranje en plak hier de gele bloemblaadjes om. draai ook hier een puntje aa, wat in het rietje past. Doe wat lijm om de narcis en druk dit voorzichtig dit in het rietje.




Narcis
Benodigdheden: Vouwblaadjes, rietje, schaar, lijm

De bloem wordt gemaakt d.m.v. 16 vierkantjes.
Voor uitgebreide uitleg, kijk je in:




Mini-Tuintje
Benodigdheden: Leeg blikje, gekleurd papier, groene stift, schaar, lijm, ijslolliestokjes, ijzerdraad, nijptang, zand, tuinkers

Bekleed het blikje met gekleurd papier. Teken groene stelen op het papier. Plak hier tulpjes op. Knip met de nijptang stukjes van de ijslolliestokjes, zodat de onderkant recht is. Plak de stokjes op het blikje. Draai een stukje ijzerdraad om de stokjes, zodat het net een hekje lijkt. Vul het blikje met aarde en zaai het tuinkers.


Bloesemboom
Benodigdheden: Tekenpapier (3 per kind), waterverf, kwasten, water, potlood, schaar, lijm, geel vloeipapier of crêpepapier

Schilder de drie tekenvellen in verschillende tinten van een kleur. Donkerpaars, paars en lichtpaars bijvoorbeeld. Wanneer de tekenvellen droog zijn, wordt er op de achterkant van alle vellen eenzelfde cirkel getekend. Gebruik hier bijvoorbeeld een potje voor. Rond deze cirkels wordt een bloem getekend. Een hele grote op de donkerste kleur, grote op de basiskleur en iets kleinere bloem op de lichtste kleur. Uitknippen en de cirkels op elkaar plakken. Grootste onder, kleinste boven. In het hartje van de bloesem worden gele propjes geplakt


In mei leggen alle vogels...
Benodigdheden: Gekleurd papier, kleurplaat van vogeltje, kleurpotloden, schaar, lijm, wit en roze zijdevloeipapier, bruine wol, bruin papier, papierversnipperaar

Teken met lijm strepen op de plaats waar je de takken wilt hebben. Leg hier voorzichtig de wol in. Kleur het vogeltje, knip uit en plak het op een tak. Haal wat bruin papier door de papierversnipperaar en maak hier een nestje van. Leg er een paar eitjes in. Maak bloesem van kleine stukjes zijdevloeipapier.


Tulpen in bloempotje
Benodigdheden: Vouwblaadjes, lijm, schaar

Vouw de tulpen volgens vouwvoorbeeld. In Het Grote Vouwboek - deel 2 vanThea van Mierlo staat een voorbeeld van een theekopje. Daar hebben we een bloempotje van gemaakt.


Vogelhuisje
Benodigdheden: (Sloop-)hout, hamer, zaag, spijkers, speedboortje, boormachine, eventueel kroonkurken

Teken een ontwerp voor een vogelhuisje. Bereken de maten goed.
Zaag de verschillende onderdelen uit en timmer het vogelhuisje in elkaar. Versier het huisje met kroonkurken. Vraag zonodig hulp voor het zagen van de verschillende stukken van het vogelhuisje en voor het boren van het gat.



Tulpen
Benodigdheden: Vouwblaadjes van 10x10 cm, groen papier, lijm, vouwvoorbeeld

Vouw de tulpen volgens het vouwvoorbeeld. Plak de tulpen bijvoorbeeld op een donkergroene ondergrond.


Als de lente komt, dan stuur ik jou...
Benodigdheden: Vierkante vouwblaadjes van 16x16 cm, groene brede stroken, lijm, schaar

Vouw 16 vierkantjes. Knip de middelste vier vouwlijntjes één hokje in. Plak deze strookjes op elkaar, zodat de tulp ontstaat. Maak een steel van de groene, brede stroken en knip deze aan de bovenkant in. Plak de tulp op de steel.


Bloemen-feetjes
Benodigdheden: Groen, roze en paars chenilledraad, roze en lilla katoen, houten kraal, roze en paarse wol, kniptang, stofschaar

Vouw een stuk groen chenilledraad van 25 cm precies in het midden dubbel. Dit wordt het lijf. Steek hier de armen (10 cm door). Draai het lijfje onder de armen, zodat deze blijven zitten. Knip tweemaal een bloemvorm uit roze of lilla katoen en maak in het midden een klein gaatje. Schuif de twee bloemen om het lijfje. Maak handjes en voetjes door de uiteinden om te buigen. Draai een stukje roze of paars chenille om het bovenlijfje, zodat een topje ontstaat. Druk de kraal stevig op de bovenkant. Maak van haren een pruikje. Knip hiervoor flink wat wol op gelijke lengte en bind hier een stukje wol in het midden omheen. Plak het pruikje op de kraal.


Schaapje, schaapje
Benodigdheden: Bierviltjes, zwart karton, macaroni, wasknijpers, zwarte en witte verf, restjes papier, zwarte stift, lijm, schaar, kwast

Knijp de waskijpers op het bierviltje vast. Plak dan de macaroni op het bierviltje. Zorg dat de macaroni mooi plat en tegen elkaar ligt. Haal de wasknijpers weg en schilder de macaroni wit. Er wordt ook wat extra macaroni geverfd om straks op het koppie te plakken. Dan worden de wasknijpers helemaal zwart geschilderd. Terwijl alles droogt, wordt uit zwart karton het hoofd van het schaap geknipt. Hierop komen mond en ogen met pupillen. Bovenop het hoofd wordt nog wat witte macaroni geplakt. Druk dan het hoofd met wat lijm stevig vast op het lijf.


Bloesem
Benodigdheden: Takken (met zijtakjes eraan), popcorn, boterhamzakjes, roze-rode verf, schoteltjes, lijmpistool

Doe 15 stukjes popcorn in een boterhamzakje en doe hier wat (donkerroze of) rode verf bij. Wrijf het zakje met de verf goed op de popcorn. Leg dan de popcorn op het schoteltje. Ik heb zelf met het lijmpistool gebruikt. De kinderen kwamen één voor één langs met hun tak en bordje popcorn. Zij drukten voorzichtig de popcorn in de warme druppels lijm die ik op de tak deed. Het kost zo wel even tijd, maar het is wel veiliger! Een lekker plakkerig karweitje met een verrassend resultaat!
Probeer dit zelf eerst even uit voor je het met de kinderen doet! Ik was thuis bezig met gewone lijm en dat werkte niet...



Gieters
Benodigdheden: Afbeeldingen van ouderwetse zinken gieters, grijs karton, potlood, groene watervaste stift, verf, kwasten, blauw crêpepapier, schaar, plakband

De kinderen tekenen een flinke gieter op grijs karton en knippen deze uit. (Uiteraard kan ook een mal gebruikt worden voor jongere kinderen.) Met mooie sierletters wordt het woord "Lente" op de gieter geschreven met een dikke groene stift. Daarna krijgt de gieter 2 sierranden, waarbij de kinderen een bloemenpatroon bedenken. Smalle repen blauw crêpepapier worden als stralen water met plakband aan de gieter vastgeplakt.


Alle vlinders op een stokje...
Benodigdheden: Vouwblaadjes, ijzerdraad, steekschuim, pot, schaar, lijm, plakband, vouwvoorbeeld

Vouw de vlindervleugels volgens voorbeeld. Plak 2 vleugels aan het lijfje vast. Versier het lijfje met voelsprieten en een gezichtje. Knip een smalle strook van een vouw crêpepapier. Wikkel dit om het ijzerdraad en zet het vast met plakband. Plak dan een vlinder met plakband stevig vast aan het ijzerdraad. Aan de achterkant hiervan komt weer een vlinder. Je kunt dit met plakband of met lijm vastplakken. De vlinders staan in een pot met steekschuim/oasis en crêpe-bloemen.


Lentebloemen
Benodigdheden: Chamotte-klei en bijbehorend gereedschap, verschillende kleuren verf, kwasten, hoogglanslak (eventueel in spuitbus)

De kinderen maken een tegel van klei. Deze is ongeveer een centimeter hoog. Als de tegel dunner is, breekt hij makkelijk tijdens het drogen. Op de tegel wordt een lentebloem gemaakt. Deze moet goed vastgemaakt worden aan de tegel. Door met een "mesje" de randen van bijvoorbeeld de steel goed op de tegel vast te wrijven, wordt het geheel steviger. Zo worden alle randen goed vastgedrukt en daarna mooi glad gewreven. Bovenin de tegel zijn 2 gaatjes geprikt, zodat hij opgehangen kan worden.
Als de klei droog is, wordt eerst de achtergrond blauw geschilderd. Daarna krijgt de bloem een kleurtje. De tegeltjes heb ik tenslotte met een spuitbus in de hoogglanslak gezet. Lekker snel!


Vaas met narcissen
Benodigdheden: Narcis, gekleurd papier, schaar, lijm

Op stevig gekleurd papier kopieer ik 5 verticale kniplijnen. Het knippen hiervan is een precies werkje. Door dit oranje of paarse weefpapier worden stroken (roze/rood en blauw) geweven. De boven- en onderkant van het weefwerk wordt naar achteren gevouwen.
Daarna bekijken we de typische vorm van de narcis goed. Wat is nu zo kenmerkend? De narcissen die in de vaas staan krijgen natuurlijk smalle stelen. De bloemblaadjes en het karakteristieke "trompetje" van de narcis worden niet plat, maar ruimtelijk opgeplakt.



Lente in je bol
Benodigdheden: IJzerdraad, wit, groen en paars
crêpepapier, geel papier, plakband, werktekeningetje, eventueel bloempotjes en wat klei.

Maak van een klein stukje wit crêpepapier een propje. Doe hier een tweede stukje wit overheen en bevestig het propje hiermee (èn met een stukje plakband) aan het ijzerdraadje. Knip gele meeldraadjes en plak deze rond het witte hartje van de krokus. Knip van een strook paars crêpepapier bloemblaadjes. Rimpel deze rond de knop en plak dit weer vast met plakband. Knip groene bloemblaadjes. Zet een strookje groen onder de knop met plakband vast. Wikkel dit om de steel en de inmiddels vastgeplakte bloemblaadjes. Plak de strook onderaan de steel weer vast. Als de opdracht juist is uitgevoerd, is er maar één plakbandje zichtbaar(onderaan de steel).
Wij hebben een laagje klei in lege appelstrooppotjes gedaan. Hierin zijn de krokussen gestoken.


Krokus-Mozaiek
Benodigdheden: Krokussen of afbeeldingen hiervan, tekenpapier, potlood, tijdschriften, lijm, schaar

Nadat de kinderen goed hebben gekeken hoe een krokus er uit ziet, tekenen zij deze na. Dan scheuren zij uit tijdschriften allerlei stukjes paars, geel of wit en groen. Met de kleine stukjes papier wordt de tekening zo opgevuld, dat er geen potloodlijntjes meer te zien zijn. Wij hebben de krokussen uitgeknipt en ze gebuikt voor ons lente-prikbord. Ze kunnen natuurlijk ook op een vel gekleurd papier geplakt worden. Wil je zien hoe het prikbord is geworden, neem dan een kijkje bij Lesidee-Prikborden...


Vlinders
Benodigdheden: Kar
ton, oliepastel-krijt/wasco, schaar, garen, naald, afbeeldingen van verschillende soorten vlinders

Bekijk samen met de kinderen verschillende soorten vlinders. Bespreek de vormen en kleuren van dag- en nachtvlinders. Laat de kinderen een ontwerp maken. Dit ontwerp tekenen ze op knutselkarton. Je moet deze vorm twee keer uitknippen. De vlinders worden allebei aan beide kanten gekleurd. Zo heb je dus vier gekleurde kanten.
Knip de lijfjes zo in dat je ze in elkaar kan schuiven; het ene lijfje van de bovenkant tot het midden, het andere lijfje vanaf de onderkant tot het midden inknippen.
Schuif de vlinder in elkaar. Om te zorgen dat de vlinders zo ruimtelijk blijven, rijg je een draadje garen door de vier zijden heen. Knoop dit vast en gebruik het touwtje meteen om ze aan op te hangen.

 

 

 

Tekenlessen bij thema Lente


Regenbui
benodigdheden: Foto met paraplu, tekenpapier, met water aangelengde verf, rietje, schaar, lijm

Knip de foto uit en kijk waar de foto later op het papier moet komen. Zet een streepje boven en onder de foto en leg de foto dan even opzij. Laat m.b.v. een rietje druppels verdunde verf op het blad vallen en blaas er mooie dunne strepen van. Schilder een grote plas onderaan de bladzijde. Als de verf droog is, kan de foto opgeplakt worden.


Vingerverf-Vogeltjes
Benodigdheden: Witte, blauwe, bruine verf, water, penseel, zwarte fijnschrijver, tekenpapier

Leng de bruine verf aan met water, zodat een dunne waterige verf ontstaat. Meng flink wat witte verf met een beetje blauwe verf. Stempel de vogeltjes met duim en pink. Schilder de boom. Laat wat ruimte tussen de vogel en de tak. Teken, wanneer de verf droog is, pootjes, vleugels, ogen en snavel met een zwarte fijnschrijver.


Vlinders
Benodigdheden: Wit tekenpapier, potlood, schaar, linoroller, glasplaat, verf

Knip een vlinder en de versiering van de vleugels in verschillende lagen uit. Plak de verschillende lagen op een wit tekenpapier, maar gebruik hiervoor zo weinig lijm dat het maar net vast zit. Het moet een beetje open blijven staan. Rol dan de linoroller op de glasplaat door de verf en ga dan over de vlinder tot het geheel gekleurd is.


Onder de grond
Benodigdheden: Tekenpapier, kleurpotloden

Teken boven het midden van het tekenpapier een horizontale lijn. Onder de grond worden diverse holletjes van insekten getekend. Boven de grond zijn grasprieten en verschillende bloemen en insekten te zien.


Handkippen
Benodigdheden: Witte verf, kwast, groen papier, kleurpotloden en je hand!

Maak met witte verf twee afdrukken van je hand, waarbij de duim naar boven wijst. Wanneer de verf droog is, worden met kleurpotlood de veren, vleugels, poten, kop en de omgeving van de kippen getekend.


3 Lagen Lente-Landschap
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, kleurpotloden, eventueel stiften, schaar, nietmachine

Deze tekening is opgebouwd in 3 lagen: Onder de grond - de grond - boven de grond. Wanneer de drie lagen getekend zijn, wordt van de voorste en de middelste laag de bovenkant afgeknipt. Knip dan van de zijkant van de grondlaag een strook 1½ c m. Knip van de zijkant van de "onder de grond"-laag een strook van 3 cm af. Leg de tekeningen zo op elkaar dat links alles goed ligt en niet dan de tekeningen aan elkaar. Dan heb je even hulp nodig voor de rechterkant. Schuif de tekeningen zo op elkaar, dat je deze ook weer kunt nieten. Op de linkerfoto zie je goed hoe de tekening wordt vastgeniet. Je krijgt zo een prachtig 3D-effect.
Uit: Handvaardigheid met kinderen 9-12 jaar


Koeiedag!
Benodigdheden: Afbeeldingen van koeien, wit en zwart papier, oliepastelkrijt, lijm

Na verschillende koeienlessen en een excursie naar een echte boerderij maken we in de klas loei-goeie koeientekeningen. Met potlood wordt eerst een "proefkoe" getekend. Als het een beetje wil lukken, wordt de koe met potlood licht op het tekenpapier geschetst. De horizon wordt zo getekend dat de koe in het weiland staat (i.p.v. op het weiland...). Dan met wasco aan de slag. De kunstwerkjes kwamen prachtig uit op deze zwarte ondergrond.


Uilskuikens
Benodigdheden: Wit tekenpapier, bordkrijt, schaar, afbeeldingen van verschillende soorten uilen en uilskuikens.

Na een inleidend gesprek over uilen en uilskuikens, waarbij we de afbeeldingen goed bekeken hebben, gaan de kinderen met bordkrijt aan de slag. Ze maken twee ontwerpen en werken deze allebei uit. Door met je vinger over het bordkrijt te wrijven, kun je de kleuren wat vervagen of mengen. De mooiste uil wordt uitgeknipt. Ik heb de uilen op het prikbord bij elkaar geplakt. Maar natuurlijk kunnen de kinderen ook een balk (van bruin papier en nerven met bruine stift) op zwart papier plakken, een beetje hooi daarop lijmen en tenslotte het uiltje erbij plakken. Het eindresultaat van de hele groep is ook te zien bij de Prikborden!


Pieter Konijn
Benodigdheden: Boekjes van Beatrix Potter, tekenpapier, kleurpotloden

Ik heb "Het verhaal van Pieter Konijn" van Beatrix Potter voorgelezen. Ieder groepje heeft een boekje (of een printje) met de beroemde prenten. Ik heb tekenbladen in de lengte doorgesneden. De kinderen vouwen deze stroken naar het midden dicht. (Zie foto.) Ze beginnen met de dichtgevouwen voorkant. Daarop tekenen zij het hek van de tuin waar Pieter aan de radijzen en de worteltjes knabbelde. Achter het hek staan bomen, struiken, lucht en wolken. Als het hek opengevouwen wordt, zie je Pieter in de tuin. Pieter kan worden nagetekend uit de boeken.

 

 

 

Peuter-& Kleuterknutsels














 

 

 

Bordtekening bij thema Lente



Bij deze bordtekening voor de lente heb ik een lieveheersbeestje (Xenos) met dubbelzijdige tape op het bord geplakt.

 

 

 

 

Activiteiten bij thema Lente


Als de vogeltjes fluiten...
We maken een vrolijk bordje met een kaasstengel, druiven, kaas en chocoladeglazuur-pen.



Lente-stukje
Er worden in de lente heel wat bloemen geplukt. Menig vaasje wordt gevuld. Dit keer vullen we een bakje met zand en maken we er een lente-bloemstukje van.



Bloemig bordje
M.b.v. koekjesstekers, komkommer, kaas, worst en twee halve kauwgomballen maken we een bloemig bordje.


BIJzzzzonder appeltje
Snijd een dikke plak van een rode en een groene appel. Snijd uit beide plakken een driehoek die even breed en even dik is. De driehoek wordt in reepjes gesneden en om beurten op een bord gelegd. Van een ander partje maken we vleugels. De ogen zijn halve rode druiven.



BIJ-terhammetje
Het lijfje van de bij maken we van een volkoren boterham met honing en reepjes roogebrood. De vleugels knippen we uit snoeppapier en de oogjes zijn taartversiering.


Meesterlijke Mango!
Snijd 2 mango's in stukjes, doe dit samen met 150 ml yoghurt, 75 ml melk, 1 of 2 lepels suiker voor de smaak en wat kardemon in de blender. Blender twee minuten aan. Garneer eventueel met een lekkere toef slagroom.


Bloesem-Koeken
Met een bloemenpons drukken we bloemetjes uit snoeppapier (Jamin). We vouwen de bloemblaadjes naar boven. Op kleine roze koeken (bijv.AH) plakken we de bloemetjes met een beetje wit glazuur.Het hartje maken we van een doorgesneden stukje manna (Jamin, AH) en wat glazuur.



Lieveheersbeestje
We snijden een halve rode appel in drie plakken. We maken oogjes en stippen m.b.v. gesmolten chocolade en taartversiering.



Wormen in het zand
Wat een lol hebben we gehad om dit toetje! We vullen glazen met een laagje Chocolademousse (Dr.Oetker) en zetten deze in de koelkast. De mousse moet twee uur opstijven. We vullen een Zipp-Loc-zakje met Oreo-koekjes. We maken de koekjes fijn met een deegroller.Als de mousse stevig is, scheppen we met een lepel een laagje koek in het glas. Daarin steken we wijngum-wormen (schepsnoep bij Jamin). Het lijkt net of ze echt uit het zand gekropen komen. Lekker vies!! Maar ook... veel proeven!


Kaneelstengels
We leggen twee plakken ontdooid bladerdeeg achter elkaar. Waar we de plakjes willen vastplakken, maken we het deeg nat met wat water. Dan drukken we het deeg stevig op elkaar. Daarna snijden we lange repen en smeren deze aan de voor- en achterkant in met geklopt ei. Op een bord mengen we suiker en kaneel. We drukken de repen bladerdeeg in het suikermengsel. Dan 10-12 minuten in de oven op 225 graden.


Gezond gebit
Van een appel snijden we een mond. Op de plaats waar de tanden komen, heb ik met een mes een inkeping gemaakt. Daarin steken we halve amandelen. Leuk en lekker!


Berenbroodje
Snijd een bolletje aan de bovenkant in. Doe hier twee mini-hamburgertjes in. Versier het broodje verder met kokosbrood en gesmolten chocolade.
Het snuitje hebben we "geschreven" met een satehprikker.


Lente-cakejes
We versieren cakejes met chocoladeglazuur en gele vlindertjes. Xenos verkoopt ieder seizoen andere taartversiering. Deze vlindertjes zaten in een busje met Paas-strooisel.



Lekker frietzakje
We maken een puntzakje van gekleurd papier. Daarin doen we een puntzakje van bakpapier. Zo komen er geen vetvlekken op het frietzakje. Het zakje vullen we met reepjes wortel, gele paprika, kaas, knakworst, komkommer (zonder zaadlijsten) en Zoute stengels gevuld met pindakaas (Bolletje). We zetten de zakjes in een hoog glas. Lekker met een paprika-dipje van Duyvis.


Kevertjes
Besmeer stukjes stokbrood met kruidenkaas. Snijd romaatjes eerst doormidden en snijd deze halve tomaatjes dan een stukje in. Snijd de bovenste helften van zwarte olijven. Leg de kevertjes op de stokbroodjes en steek twee korte stukjes bieslook in het koppie.



Lentetafel
Op de thematafel staat Moeder Aarde met haar Wortelkindjes. We kleden de tafel verder aan met boomschors en een grote vaas met paastakken, waarin de bloemenfeetjes hangen. Als de lente echt begint, komt natuurlijk ook de Lentefee uit het boek op de thematafel. De poppen zijn gemaakt door mijn duo-collega Ineke. Ze zijn gebaseeerd op het verhaal "De wortelkindertjes". Je vindt bovenaan de bladzijde een Link naar dit boek bij de boekentips.


Kruite-fluitje
Pluk een flinke bos fluitekruid. Knip de onderkant van de stelen af. Deze zijn hol. Leg de stengels van lang naar kort neer en knoop ze steel voor steel aan elkaar vast. Begin te knopen bij de langste steel. Blaas op je fluitje zoals je dat bij een pan- of dwarsfluit doet. Van de bloemen maak je natuurlijk een mooi veldboeket.



Recept voor een heerlijke milkshake
Doe de volgende ingrediënten in een blender: 2 flinke bollen vanille-ijs, banaan, 2 handen frambozen, scheut siroop, zoveel melk dat alles onder staat. Blender 2 minuten aan. Smullen maar!

 


We vullen potjes met zand en zaaien peterselie, bieslook en basilicum. In lege blikjes zaaien we tuinkers. De zakjes met de afbeeldingen bewaren we nog even; die tekenen we na. Zo komen er vrolijke plantenstekers in de potjes te staan.