Nieuwjaar

Boeken bij thema Nieuwjaar

Gelukkig nieuwjaar, Nijntje
Gelukkig nieuwjaar, Nijntje
Dick Bruna

  Robin en God
Robin en God
Sjoerd Kuyper

 De klok rond
De klok rond
Anne-Sophie Baumann

 Oud en Nieuw met de Bosmuisjes
Oud en Nieuw met de Bosmuisjes
Francine Oomen

De beste wensen voor dit nieuwe jaar. Laten we de lat voor 2012 zo hoog leggen, dat we er gemakkelijk onderdoor kunnen! Ofwel... door hard werken, inzet en enthousiasme onze kinderen motiveren tot leren.

 

 

 

Knutsels bij thema Nieuwjaar


Drie koningen met ster
Benodigdheden: gekleurd papier, glitterpapier en glitterfoam (Action), pons stervorm, potlood, schaar, lijm, zwarte stift

Het lijf van de koningen is geknipt uit glitterpapier en lijkt op een Barbapapa-vorm met mooie afgeronde hoeken. Daaroverheen komt de mantel, welke een beetje openstaat, zodat hetglitterpapier goed te zien blijft. Mets tift wordt een gezicht getekend. De ster is gemaakt m.b.v. een ster-pons en glitterfoam.


Nieuwjaarswens
Benodigdheden: Wensje, keukenrol, gekleurd papier, stroken, lijm, schaar, kleurpotloden, plakfiguurtjes, satehprikker, zwart papier

Maak een nieuwjaarswens in Word. Gebruik een duidelijk lettertype als Arial, voer bij de lettergrootte een flink getal in en vink bij opmaak het vakje Contour aan.
De kinderen kleuren de letters en plakken de wens op zwart papier. Versier de keukenrol als vuurpijl en niet deze vast op de wens.
Met dank aan: Juf Ellis en Juf TamaraPijltjes
Benodigdheden: Knutselfoam, ijslolliestokjes
, chenilledraad, sterretjes, schaar, lijm, plakband, kniptang

Knip een vierkantje of rechthoek en een driehoekje uit knutselfoam. Plak dit op een ijslolliestokje. Knip met de tang korte stukjes van het chenilledraad en plak dit stuk voor stuk met plakband achterop het pijltje. Lijm kleine zilveren sterretjes op de lontjes.


De klok loopt
Benodigdheden: Knutselkarton, bord, potlood, stiften, repen, splitpen, prikpen, schaar, lijm

Teken m.b.v. een bord en potlood twee cirkels op stevig knutselkarton. Schrijf de getallen van de klok met stift op de juiste plaats, Versier de klok met de repen. Prik een gaatje in het middenmet de prikpen. Doe hier de splitpen met de wijzers door.


Sterretje
Benodigdheden: Potlood, gekleurd papier, glitters, lijm, schaar

Teken een ster en knip deze 2 keer uit. Versier de punten met glitter. Plak de punten van de ster (op eentje na) op elkaar. Schrijf op de ene kant je naam en op de andere kant een leuke nieuwjaarswens; "Een betoverend 2005!"
Schuif het potlood in de ster.

 


Vuurpijlen
Benodigdheden: Gekleurd papier, schaar, lijm, eventueel een stokje, stukje garen om de pijlen mee op te hangen

De basis van deze vuurpijlen bestaat uit een koker. Deze wordt versierd met sterretjes, vonken, snelle strepen, teksten, eventueel een staart. Touwtje eraan, ophangen, klaar. Happy Newyear!

 

 

 

 

Tekenlessen bij thema Nieuwjaar


Spetterend Nieuwjaar
Benodigdheden: Gekleurd papier, printje van het jaartal, spatraam, waterverf of ecoline

Typ het nieuwe jaartal met een flinke lettergrootte. Print en knip uit. Plak de cijfers met een "plakbandrolletje" op het gekleurde papier. Maak een rolletje van een stukje plakband en plak het onzichtbaar achter de cijfers. Spat met een spatraampje en waterverf of ecoline. Verwijder de cijfers als de verf droog is.


Vuurwerk-verrassing
Benodigdheden: Tekenpapier, gekleurd papier, wasco, zwarte verf, kwast, satehprikker

Kleur het tekenpapier dik met verschillende kleuren wasco. Schilder met zwarte verf over de wasco. Laat goed drogen. Kras vuurwerk in de gedroogde zwarte verf. Plak het vuurwerk op gekleurd papier.


Drie koningen
Benodigdheden: Tekenpapier, zwart papier, oliepastelkrijt, schaar, lijm, gouden ster

En na oud en nieuw vieren we Drie Koningen...
Na het vertellen van het verhaal, bespreken we hoe deze wijze mannen er uit zien. Lange mantels van mooie stoffen met sjieke patronen, gouden kronen. De kinderen tekenen met potlood en kleuren dit in met oliepastelkrijt. Dan uitknippen en opplakken.


Vuurwerk
Benodigdheden: Zwart papier, oliepastelkrijt, lijm, zilverkleurige glitter

Teken kinderen in het gras of op een muurtje die omhoog kijken. In de lucht wordt vuurwerk getekend. Door kleuren te mengen krijg je een levendig effect. Breng voorzichtig strepen of stipjes lijm over het krijt aan en strooi hier de glitter op.


Veelwerk
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, stift

Zet met stift een aantal stippen op het tekenpapier. Zet daaromheen steeds een cirkeltje van hele korte streepjes. Vul zo het hele blad op.


We knallen het nieuwe jaar in!
Benodigdheden: Computer met programma Paint, printer, (gekleurd) papier

In het programma Paint maken we vuurpijlen. Wanneer je dit programma opent krijg je een standaardafmeting. Deze is vrij klein. Eerst vergroten we daarom de afbeelding. De achtergrond wordt dan zwart gemaakt. Met verfkwast, potlood of spuitbus worden dan vuurpijlen getekend. De printjes hebben we uitgeknipt en op gekleurd papier geplakt. Deze zijn samen weer op rood golfkarton geplakt. Wat een mooi gezicht!


Vuurwerk boven de stad
Benodigdheden: Zwart papier, bordkrijt, potlood, schaar, lijm

Teken met bordkrijt verschillende mooie vuurpijlen op de bovenste helft van het zwarte papier. Kleur dan met de zijkant van een geel bordkrijtje de onderkant van het blad geel. Het geeft een mooi effect, wanneer dit met de vingers wat vervaagd wordt. Op een tweede zwart papier wordt de skyline van een stad getekend. Knippen en plakken en dan... gelukkig nieuwjaar!

 


Chinees Nieuwjaar
Benodigdheden: Afbeeldingen van Chinese draken (Leeuwendans) en/of Chinees nieuwjaar, zwart papier, kleurpotloden, eventueel gelpennen

Op internet heb ik verschillende afbeeldingen gevonden van Chinese draken (Leeuwendans) , bijvoorbeeld bij http://china.pagina.nl/
Bekijk samen een aantal afbeeldingen van draken. Welke kleuren worden veel gebruikt? Hoe kun je zien dat het doek beweegt? Let eens op het kleurgebruik op het doek. Hoe zien de drakenkoppen er uit? Laat de kinderen na de bespreking een schets maken op het zwarte papier. Daarna gaan zij met kleurpotlood aan de slag. Met gelpennen kunnen eventueel kleuraccenten worden aangegeven.

 

 

 

Peuter & Kleuter bij thema Nieuwjaar 

 

 

Prikborden bij thema NieuwjaarVan grijs karton heb ik een 3-dimensionale vuilnisbak gemaakt. Ook de handgreep van de deksel kun je echt vastpakken. De kinderen gaan met wasco aan de slag. In de vuilnisbak zit al het vuurwerk wat met oud en nieuw is afgestoken. Naast de bak liggen zelfs duizendklappers. Zo gaan we "Opgeruimd het nieuwe jaar in".

 

 

De kinderen krijgen een bruine boterham. Daar schrijven zij een wens op voor het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld voor hun familie, vrienden of voor de klas. De kinderen lezen hun wens aan de klas voor. We krijgen zo hele mooie persoonlijke en originele wensen. "Een toast op het nieuwe jaar!"

 

 

 


 

Activiteiten bij thema Nieuwjaar


Aftellen
Van botersla, aardappelsalade, plakjes rookworst en twee reepjes rode paprika maken we de klok. We kunnen bijna gaan aftellen! Tien, negen, acht...


Vuurwerk-prikkers
Een kaasje-worstje-druifje-prikker ziet er meteen heel feestelijk uit.Vuurwerkboterham
Een vuurwerkboterham gaat er altijd in. Hij is zo gemaakt van een boterham, kaas, salami, zoute stengel, aardbeienveter en glazuurstift (Dr.Oetker).