Oranje


 

 

 
Knutsels bij thema Oranje


Koninklijke jurk
Benodigdheden: Rood-wit-blauw papier, restjes papier, wit crêpepapier (met zilveren sterren er op), oranje crêpepapier, goud papier, schaar, lijm, nietmachine, foto van de koningin

Knip stroken van rood en blauw papier en plak deze op het witte vel. Knip een rechthoek uit het crêpepapier en plooi dit aan de bovenkant. Niet de bovenkant vast, zodat de jurk niet meer losschiet. Knip armen en hoed. Plak de koningin op de vlag en versier met goud en oranje.


Wat zou ze dragen met Koninginnedag?
Benodigdheden: Oranje papier, foto van de koningin, lapjes stof en kantjes, goud papier / stof, stofscharen, lijm

Knip uit lapjes stof een nieuwe jurk voor de koningin. Maak een sjiek ontwerp voor koninginnedag. Natuurlijk hoort daar ook een deftige hoed bij. Versier de rand van het papier met glitterlijm of een randje kant.


Koninklijk(e) bal
Benodigdheden: Per bol 6 vouwblaadjes, schaar, lijm, draadje

Vouw 6 happertjes. Plak eerst drie happertjes zo tegen elkaar, dat een halve "bol" ontstaat. Plak dan de andere drie tegen elkaar. Plak tenslotte de twee halve bollen op elkaar. Hang de bol op aan een draadje.


Bakje
Benodigdheden: Oranje vouwblaadje, gekleurd papier, schaar lijm

Vouw 16 vierkantjes, knip en plak het bakje in elkaar. Snijd dan een witte strook. Snijd een smalle rode en blauwe strook. Plak deze twee op de witte strook. Plak de vlag op het bakje. Als je je koekjes zo aanbiedt op de koninginnemarkt, verkopen ze zeker goed!


Toch een lintje!
Deze aanwinst kan ik je niet onthouden. Ik heb dit dotje gekocht op de Koninginnemarkt in het park in Breda. Het idee? Schilder (en lak) pastastrikjes oranje. Bind een stukje rood-wit-blauw lint onder de pasta stevig vast met een stukje wit draad. Aan de achterkant zit een klein sluitspeldje om het lint. Al ben je dit jaar (weer) niet voorgedragen, zo heb je toch een lintje!Voor de sleutels van de koets
Benodigdheden: MDF, haakjes, verf, kwasten, vernis

Draai de haakjes in het plankje. Schilder het in koninklijke kleuren en vernis het sleutelrekje. Zo bent U de sleutels van de koets nooit meer kwijt, Majesteit.

Prikbord bij thema Oranje

Met Koninginnedag in het vooruitzicht pakken we de stiften op tafel en maken een "Warhol"-kunstwerk van Koningin Beatrix. Het idee werd me gisteren gemaild door juf Swaniek. Lief hè?! En vandaag zijn we er meteen mee aan de slag gegaan... Da's pas Koninginnekunst!

 

  

Activiteiten bij thema Oranje


Zomer-Koninkjes!
We smelten witte chocolade. De aardbeien dippen we eerst in de chocolade en daarna in blauwe "suiker". Deze taartversiering is verkrijgbaar bij de kookwinkel en bij Intratuin.


Oranje-Outfit
Een oranje kroon wordt versierd met rood-wit-bauw-oranje plakfiguurtjes. Rood-wit-blauwe linten in je haar en natuurlijk koninklijke nagellak.
Coupe Koningin
Schep 1 of 2 bakjes frambozen in een pannetje en voeg 2 el sinaasappelsap en 1/2 el kristalsuiker toe. Breng aan de kook en laat in ca. 15 minuten afkoelen tot het frambozenmengsel lauw is. Verdeel 1 bakje blauwe bessen over 4 glazen. Klop 125 ml slagroom stijf met 1 el suiker en een zakje vanillesuiker. Spatel de slagroom door 150 gr Franse volle kwark. Voeg eventueel extra suiker naar smaak toe. Verdeel de roomkwark over de glazen. Schep de lauwe frambozensaus erover.
Bron: Allerhande"IJskou" Rood-Wit-Blauw
We maken zelf ijsjes. Eerst een laagje rode ranja met een beetje water gemengd. Als dit bevroren is, doen we een laagje water in de mal. Tenslotte een laagje blauwe AH-sportdrank.


Koninklijk drankje
Vul een glaasje met Raak Gazeuse Blue (Verkrijgbaar bij: AH). Laat een lepel aardbeiensiroop rustig langs de zijkant van het glas in de blauwe limonade lopen. Heel voorzichtig, anders krijg je een paars drankje.Rood-wit-blauwe popcorn
Maak glazuur van poedersuiker en een klein beetje water. Meng de helft van het glazuur met rode voedingskleurstof en het andere deel met blauw. Schep de popcorn door het glazuur en vul bakjes met rood-wit-blauwe popcorn.Met rood-wit-blauw lint maken we strikken voor de staartjes en een koninklijke sjerp. Van strijkkraaltjes wordt een rood-wit-blauwe ketting geregen. Natuurlijk halen we ook de schmink uit de kast voor toepasselijke oogschaduw en kleurige wangen met vlaggetjes.