Pasen

 

 

 

 

 

 

Knutsels bij thema Pasen


Borduur-ei
Benodigdheden: Borduurkarton, stompe naalden, katoendraad, schaar, gekleurd karton, crêpepapier, lijm, nietmachine

Knip een ei-vorm uit het borduurkarton. Borduur verschillende steken; plat, schuin, rechtop, kruisjes en vul hier het ei mee op. Plak het ei daarna op gekleurd karton. Niet een strik bovenaan.


Palmpaas
Benodigdheden; Twee houten latjes, spijkers en hamer, crêpepapier, plakband, broodhaantje, buxustakjes en andere versiering.

Maak een kruis van de twee latjes. Omwikkel het kruis met
crêpepapier en plak de eindjes vast met plakband. Snijd de onderkant van het broodhaantje in en zet het haantje bovenop het kruis. Rijg een ketting van rozijntjes. Versier de palmpaasstok bijvoorbeeld met chocolade paasfiguurtjes, een ketting van tumtummetjes en natuurlijk palmtakken (buxus).


Paasmandje
Benodigdheden: Vouwblaadjes, restjes gekleurd papier, schaar, lijm, (plastic) bakjes, nietmachine

Vouw twee vliegers. Knip de ene in en maak hier de kop van het haasje van. Vouw de korte kant van de tweede vlieger naar achteren. Dit wordt het lijf. Plak een mandje met eitjes op de haas. Niet de haas aanhet bakje vast.


Piep piep
Benodigdheden: Vouwblaadjes in verschillende maten en soorten, schaar, lijm, perforator

Vouw ei en kuiken m.b.v. 16 vierkantjes. Versier naar eigen idee.
Uit: Groot Vouwboek deel 2 - Thea van Mierlo

Grote vouwboek voor kinderen deel2


Jezus
Benodigdheden: Kleine potjes, grote houten kralen, witte verf, kwast, wit en bruin vilt, zwarte watervaste stift om mee op cd's te schrijven, schaar, lijm, gouden glitterlijm, rood potlood, lijmpistool

Schilder het potje wit. Plak haar en een baard van bruin vilt op de kraal. Teken een gezicht met de stift en geef kleur aan de wangetes door voorzichtig met potlood te kleuren. Plak de kraal met het lijmpistool op het potje. Knip een mantel van wit vilt. Het heeft de vorm van een halve cirkel. Deze heb ik daarna wat op maat geknipt. Het vilt is vooraan (onder het kruis) op het potje geplakt met gewone lijm. De mantel is versierd met gouden glitterlijm.


Paashazen met mandje
Benodigdheden: Stevig bruin karton, gekleurd papier, stro / vulmateriaal, schaar, lijm, plakfiguurtjes

Maak het lijf en hoofd van de haas van stevig bruin karton. Geef de haas een broek aan. Maak een bakje van een vierkant vouwblaadje m.b.v. 16 vierkantjes. Versier de paashaas en vul het mandje.
Gezien op de site van Juf Joyce.


Vingerpopje Kuiken
Benodigdheden: Geel en oranje vilt, stofschaar, naald en garen, lijm, wiebeloogjes

Vouw het gele vilt dubbel en knip dan een lijfje en een vleugel uit. Zo heb je meteen 2 gelijke lijfjes en vleugels. Speld de vleugels tussen de voor- en achterkant van het lijfje. Naai dan het kuikentje met een rijgsteek vast. Plak een snaveltje en wiebeloogjes op.


Kuikentjes
Benodigdheden: Wit karton, geel (golf-)karton, restjes papier, gele veertjes, wit katoen, plakband, lijm, schaar

Knip drie eitjes uit wit karton. Knip drie kuikentjes uit geel golfkarton. Geef de kuikentjes ogen en snaveltjes en plak ze zo in de eitjes dat ze net over de rand kijken. Plak achter de kuikentjes een geel veertje. De kuikentjes worden met plakband op witte katoendraad vastgezet. Bovenaan de draad komt natuurlijk een lusje om de kuikentjes makkelijk op te kunnen hangen.


Hazen
Benodigdheden: Gekleurd papier en twee formaten bruine vouwblaadjes, schaar, lijm

Vouw van het grote vouwblaadje een vlieger en vouw de "kortste" kant naar achteren. Dit wordt het lijf. Vouw ook van het kleinere vouwblaadje een vlieger. Knip deze op de middellijn in en vouw een oortje naar voren. Opplakken en versieren.
Uit: Het grote vouwboek - Thea van Mierlo


Haasjes in het gras
Benodigdheden: Eierdoosjes van 6, bruine, witte en zwarte verf, kwasten, zwarte stift, bruin en wit papier, groen en bruin crêpepapier, lijm, schaar, perforator, stanleymes

Schilder de doosjes bruin. Wanneer de eierdoosjes goed droog zijn wordt het gezicht geschilderd; wangetjes, neus en snuitje. De tandjes worden gemaakt van wit papier, de oogjes met rondjes uit de perforator. Met een zwarte stift krijgen de haasjes sproetjes op de wangen.
Bovenin de eierdoosjes snijd ik met een stanleymes gleufjes waar de oren in worden gestoken. Op de billen van de haasjes wordt een staart geplakt; een propje bruin crêpepapier.
Gebruik een strook groen crêpepapier dat 2 keer om het doosje past. Vouw dit dubbel en knip dit in, zodat je gras krijgt. De dubbelgevouwen strook wordt om het doosje geplakt. Eerst om het midden, daarna om de onderkant van het doosje. En de kuikentjes bovenop? Cadeautje van de juf!



Paaskransen
Benodigdheden: Voor de krans - Per kind 8 closetrolletjes, een meter ijzerdraad en een groot blad sitspapier, daarnaast een flinke emmer behangplak, kranten.
Voor de kuikens: Geel papier, veertjes, papierversnipperaar, lijm, schaar

Voor de krans rijg je 7 closetrolletjes aan een meter ijzerdraad/elektriciteitsdraad. Je begint en eindigt met een half rolletje. Dat is dus het achtste rolletje. Door deze twee halfjes kun je krans mooi rond buigen. Smeer stroken krant in met behangplak en maak eerst de rolletjes aan elkaar vast. Daarna wordt de rest van de krans beplakt met papiermaché. Als de krans mooi glad is, wordt er een laag sitspapier aangebracht met de behangplak. Dit droogt prachtig op en je hoeft de krans daarna niet nog eens te schilderen. Zo heb je maar één droogtijd.
Vouw een geel vel papier dubbel en knip een kuikentje met plakstrook uit. Tussen de twee delen worden veertjes geplakt. Er zijn heel veel verschillende kuikens geknutseld. Vooraanzicht, zijaanzicht, groot, klein. Maar allemaal met 2 ogen en snavel natuurlijk!
M.b.v. de papierversnipperaar heb ik "stro"gemaakt. Uiteraard ook te koop in verschillende winkels, maar zo kost het nagenoeg niets... De krans voor en achter goed insmeren met lijm en tenslotte het stro stevig vastdrukken.
Bedankt voor het leuke idee, juf Sija!



Hendrik Haan
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, ecoline, tandenborstels en spatraampjes, malletje van een cirkel, lijm, schaar, rood, geel, oranje, zwart en wit papier.

Het gedichtje over Hendrik Haan van Annie M.G. Schmidt vertelt over een haan, die de kraan open liet staan. Het is ook door VOF De Kunst op muziek gezet. Een leuke introductie voor deze knutsel.
Deze les heb ik over twee dagen uitgesmeerd. De ene dag zijn de kinderen aan het spatten geslagen. Goed laten drogen.
De tweede dag hebben zij een cirkel (bijvoorbeeld een bord) overgenomen op hun gespatte vel papier. Uitknippen. Dubbelvouwen en de cirkel in twee helften knippen. Hiervan kunnen twee haantjes gemaakt worden. Versier de haantjes met kam, veren, staart, oogjes. Ze staan in het hooi op onze vensterbank.



Chocolade-reep???
Benodigdheden: Stroken stevig karton in diverse kleuren, lijm, schaar

Plak een cirkel van stroken. Hierin wordt een paashaasje geplakt. Uiteraard komen er eitjes, wat gras en bloemetjes bij. Doordat het haasje in de cirkel staat, krijg je vanzelf een ei-vorm. Bovenop het ei een strik. Alle stroken worden steeds dwars gebruikt. Dit geeft een mooi effect!


PIEP-schuim Kippetjes
Benodigdheden: Piepschuim plaatjes, mesje, lapjes stof, schaar, potlood

Maak een leuk ontwerpje van bijvoorbeeld een kip op z'n nest. Neem de tekening met potlood over op het piepschuim. Ga nu voorzichtig met het mes over de potloodlijnen. Neem de verschillende onderdelen van het patroontje over op de stof. Knip de stof ruim uit. Druk de randjes van de lapjes stof met een mesje in de ingekerfde lijnen. In de zijkanten van het piepschuim voorzichtig een lijntje kerven. (Dit breekt gemakkelijk af...!) Tenslotte de randjes van de stof hierin drukken.


Zeepsop-eieren
Benodigdheden: Plastic bekertjes, rietjes, afwasmiddel, ecoline, tekenpapier, gekleurd papier, perforator, raffia, schaar, lijm.

Doe een klein laagje afwasmiddel en wat ecoline in een plastic bekertje. Blaas voorzichtig bellen (spettert!), maak een afdruk door het tekenpapier op het bekertje te leggen. Als het blad vol (en droog) is, op de achterkant een eivorm tekenen of met behulp van een malletje omtrekken. Hetzelfde doen met gekleurd papier in dezelfde kleur als de gebruikte ecoline. De twee eieren op elkaar plakken. Met de perforator bovenin een gaatje maken, raffia erdoor, strikje "openpluizen" en ophangen.


Opgevouwen haasje
Benodigdheden: Vierkante vouwblaadjes of gekleurd papier, schaar, lijm, stiften of restjes gekleurd papier, vouwvoorbeeldje.

Vouw de haas volgens voorbeeld in elkaar. Plak het hoofd op het lijfje en versier de haas met stift of restjes gekleurd papier.



Haasje van een "doosje"
Benodigdheden: Vouwblaadje (of gesneden gekleurd papier) van 20x20 cm en van 16x16 cm, stroken bruin papier, restjes gekleurd papier, lijm, schaar

Vouw beide blaadjes in 16 vierkantjes. Maak er dan bakjes van. Plak ze op elkaar. Vouw muizentrapjes voor armen en benen. Versier de haas met oren, gezicht, pootjes, enzovoorts.....


Haas met wortel
Benodigdheden: Gekleurd papier, stiften, lijm, schaar, papierversnipperaar

Van het oranje papier wordt een wortel gedraaid. De kegel-vorm wordt vastgeplakt. Even laten drogen, dan bijknippen, zodat er een mooie bovenkant ontstaat. Met oranje stift kunnen er in de breedte lijntjes op de wortel worden gezet. Het groene papier heb ik door de papierversnipperaar gedaan. Zo heb je snel mooie, smalle strookjes. Dit groen wordt in de wortel vastgeplakt. De paashaas wordt van gekleurd papier en stift gemaakt. Plak de haas zo achter de wortel, dat het lijkt of hij lekker aan het knabbelen is.


3D-Paashaas
Benodigdheden: Geschikte kleurplaat, golfkarton, gekleurd papier, gekleurd karton als ondergrond, schaar, lijm, kopieerapparaat.

Deze kleurplaat heb ik eerst met een dikke viltstift overgetrokken. Verschillende lagen krijg je door onderdelen van de kleurplaat meerdere keren uit te knippen en op te plakken. Ik heb de verschillende onderdelen op gekleurd papier gekopieerd. Bij dit voorbeeld: Het lijf en de witte details van snuitje en poten eenmaal, de wortel en het loof twee keer en het koppie en de pootjes zijn drie keer gekopieerd.
Als alle onderdelen zijn uitgeknipt, maken de kinderen van stukjes golfkarton kleine stukjes die tussen de onderdelen van de haas geplakt worden. Dan goed kijken en op elkaar plakken.



Schaapjes
Benodigdheden: brooddeeg (zout, meel, water, eventueel glycerine), alufolie, per groepje: mesjes, satehprikkers en knoflookpersen, voor ieder kind een paperclip.
Om te bakken: bakblikken (meteen handig om alles mee te vervoeren), oven
Vernis en kwasten.

Maak een rond lijfje, bevestig hier (twee!) poten, staartje en kop met oortje aan. Gebruik de satehprikker om een gezichtje te maken. Knijp een beetje brooddeeg door de knoflookpers. Snijd dit af met het mesje en plak de korte stukjes op het lijfje. Duw bovenin het lijfje een paperclip. Daar kan na het afbakken een lintje door om het mee op te hangen. De kinderen die klaar legden hun schaap op alufolie op het bakblik. Op het alufolie hebben zij met watervaste viltstift hun naam geschreven. Zo vonden de schapen na het bakken hun baasje weer makkelijk terug.
Tenslotte nog even vernissen en dan goed laten drogen op het alufolie.
Ik heb ze in de paastak gehangen. Da's weer eens wat anders dan eitjes of haasjes... Maar deze opdracht kun je natuurlijk het hele jaar door geven!



Paashazen
Benodigdheden: Kranten, plakband, behangplak, toiletpapier, bruine en witte verf, watervaste viltstift, bruinpapier en crêpepapier .

Maak een stevig basisvorm van krantenpapier. Maak een nek, door daar plakband stevig om de kranten te draaien. Zorg dat de basisvorm plat is aan de onderkant, zodat hij kan staan.
Met papier maché wordt de basisvorm glad beplakt. Als dit droog is, kan er geschilderd worden. Ik heb dit in twee dagen laten doen; de ene dag met de bruine verf aan de slag, de andere dag met de witte verf. Als dit weer droog is, kan er met stift een snuitje op de haas getekend worden. Tenslotte plak je oren van bruin papier op het koppie en komt een strik van crêpepapier om de nek.
Begin op tijd met deze opdracht. Je hebt op zich maar drie uur nodig, maar het drogen kost steeds veel tijd.


Paasdoosjes
Benodigdheden: Cadeaudoosje (Malletje voor doos en deksel), stevig gekleurd knutselkarton, restjes gekleurd papier, schaar, lijm, potlood

Vouw een cadeaudoosje open. Maak hier een mal met vouwlijnen van voor het doosje en voor de deksel. Neem de mallen over op knutselkarton, knip deze uit en vouw op de stippellijnen. Vouw doosje en deksel in elkaar. Versier de doosjes met restjes gekleurd papier of bijvoorbeeld een raffia-strikje.
Deze opdracht kan natuurlijk ook gebruikt worden voor vader- en moederdag!



Borduren
Rond de feestdagen komen er veel tijdschriften op de markt met borduurpatroontjes in kruissteek. Het ene jaar geef ik de opdracht rond de kerstdagen en het andere jaar rond pasen. Uit verschillende tijdschriften heb ik patroontjes verzameld. De patroontjes heb ik op stevig karton geplakt en dan gelamineerd, zodat ze lang mee kunnen gaan. Er zitten grote en kleine opdrachten bij. Ik laat de kinderen zelf een patroon uitkiezen, wat zij aandurven. Sommige kinderen waren zo enthousiast, dat ze zelfs thuis aan de slag gingen. Hieronder vind je een voorbeeldje.

 

 

 

 

Tekeningen bij thema Pasen


Gekleurd eitje
Benodigdheden: tekenpapier, gekleurd papier, wasco, schaar, lijm

Teken een groot ei op tekenpapier. Verdeel het ei m.b.v. lijnen in repen. Geef iedere reep een ander motief. Knip het ei uit en plak dit op gekleurd papier.


Eitjes verstoppen
Benodigdheden: Verf, kwast en penseel, zwarte stift, glitterlijm

We schilderen het groene gras en de paashaas. De paashaas krijgt ogen door met de achterkant van een penseel twee stipjes witte verf te zetten. Wanneer het gras droog is, worden hier verschillende kleuren eitjes op geschilderd. Als ook deze laag weer droog is, worden de eitjes versierd met glitterlijm. Tenslotte worden pupillen, snor en snuitje getekend met zwarte stift.


Konijntjes
Benodigdheden: Schuursponsjes, schaar, witte verf, gekleurd papier, zwarte stift

Knip de schuursponsjes doormidden. Gebruik de groffe, donkergroene kant om mee te stempelen. Stempel het konijntje zo, dat het lijkt of het door de lucht springt. Wanneer de verf droog is, wordt het konijntje verder versierd met gekleurd papier (oortjes, ogen, snuitje). Met de stift worden eventueel de details getekend (mondje, pupillen).

 

 

 

Peuter- & Kleuterknutsels

 









 

 

 

Activiteiten bij thema Pasen


Daar zaten twee haasjes heel parmant
We versieren cakejes met bruin glazuur, groen glazuur en een paashaasje wat we maken van marsepein (Jamin).



Paascakejes
We bakken cupcakes. Om gras te maken gebruiken we een spuitmondje met hele kleine gaatjes en glazuur van het merk Wilton. Duw kort en trek het glazuur kort en snel naar boven, zo krijg je het gras-effect. Werk van buiten naar binnen. Versier bijvoorbeeld met kleine marsepeinen kuikentjes.



Eitjes in het gras
Merel versiert cakejes met paaseitjes.



Paaskoekjes
We maken koekjesdeeg. Als het deeg klaar is, verdelen we het in twee helften. De ene helft blijft licht van kleur. Door de rest mengen we cacaopoeder. Zo krijg je twee kleuren deeg. Dan aan de slag. We strijken wat ei over de koekjes, zodat ze mooi glimmen als ze uit de oven komen.



Paashoekje
In de klas maken we een paashoekje op de kast. Bloesemtakken en narcisjes, schaapjes, paashaas met eitjes en Jezus.


Nestje
We blazen witte eieren uit. Dan krijgen de eieren een blauw verfbadje. De verftabletten werkten bij ons niet zo goed, daarom hebben we voedingskleurstof van Wilton gebruikt. We steken lange satehprikkers in de gaatjes waardoor we het ei hebben leeggeblazen. Deze satehprikker gebruiken we, om de eieren onder water te duwen. Anders komen de lege eieren boven drijven. Als de blauwe eieren goed gedroogd zijn, pakken we een oude tandeborstel en wat bruine waterverf. Met een heel klein beetje water en wat verf spatten we kleine bruine stipjes op de eitjes. Zo samen in een nestje van het tuincentrum ziet het er prachtig uit.


Choco-Nestje
Dit ideetje uit de Allerhande moesten we natuurlijk maken... Onze muffins hebben we versierd met AH Excellent Choc-sticks, chocoladeglazuur en AH Excellent Chocolade Paaseitjes.



Eitjes met krijtjes
Wanneer de eitjes net gekookt zijn, zetten we ze in een lege eierdoos. We kleuren de eieren met wasco. Door de warmte smelt de wasco meteen. Met een dunschiller raspen we een krijtje boven een eitje. De snippers smelten meteen vast.



Nieuwe coupe
We lepelen ons eitje lekker leeg en doen er een vochtig watje in. Op het ei tekenen we met stift een gezichtje. Op het watje strooien we tuinkers of radijskers. Na een weekje heb je een prachtige coupe!


Hazen-kroon
Voor we paaseitjes gaan zoeken, maken we een hazenkroon en schminken we een bruin neusje en bruine snorharen. Dat zoekt toch veel beter?


EIs-taart
We bekleden de bodem van een ronde bakvorm met plasticfolie. We verkruimelen witte en gele Merengues en verdelen deze over de bodem van de bakvorm. Ondertussen laten we het ijs rustig wat ontdooien (Hertog Fruit Mango-Abrikoos). Als het ijs zacht genoeg is, scheppen we het met een lepel op de Merengues en strijken de bovenkant van de taart glad. Dan gaat de bakvorm de vriezer in. De paaseitjes duwen we even voor het opdienen in het ijs.


Paardenbloemen stempelen
Max en Merel blijven ze plukken. Bijna dagelijks wordt er een vers bosje voor mama gebracht. We proberen of je er ook mee kan stempelen. En ja hoor, het geeft een hartstikke leuk effect. We stempelen een paar vellen papier vol. Als de verf gedroogd is, knippen we er eieren uit.. We knippen het midden uit een papieren bordje, zodat we de rand van het bordje overhouden. We plakken de eierkrans op de rand.


Paas-Eierkoek
We besmeren Scharreleierkoekjes met wat boter en versieren dit met wortel en Manna.



Paaskonijntjes bakken
Met een pak Zoete Broodjes-Broodmix van AH bakken we deze schatjes. Er zit zelfs een uitsteekvormpje, glazuur, gezellige hageltjes en rozijntjes in het doosje. Tja, dat kan ik echt niet laten liggen...


Spiegeleitjes
We smelten witte chocolade en leggen daar gele Smarties in.


Paasbroodjes bakken
Aan de slag met een pak witte broodmix! We maken paaskuikens en konijntjes. En daarna... smullen natuurlijk!

 

 

 

 


Paasspelletjes

Paas Pictionary
Benodigdheden: Bord, krijt, (Paas-)mandje, strookjes papier, stopwatch

Spelregels: Doe de strookjes papier met de Paas-“woorden”er op in de mand. Verdeel de klas in twee groepen. Vraag een kind van het team dat begint voor het bord. Wanneer het kind het strookje heeft gelezen, mag het op teken van de leerkracht gaan tekenen. Als het team het binnen de afgesproken tijd goed heeft geraden, scoren zij een punt. Heeft het team het woord niet goed geraden, dan krijgt de tegenpartij nog 5 seconden om het juiste antwoord te geven. Hebben zij het goed geraden, dan krijgen zij het punt en spelen zij verder.

Voor jonge spellers kan het spel vereenvoudigd worden, door woorden als wortel, paashaas of paasei te gebruiken. Maak het voor de oudere spelers moeilijker door korte zinnen te gebruiken: chocolade paashazen zijn lekker, het kuiken is geel, enz.


Woordzoekertje
Neem een woord dat met Pasen te maken heeft zoals paashazen, eierschaal, kuikens, enz. en zoek zo veel mogelijk woorden binnen een aangegeven tijd.

Bijvoorbeeld: Kuikens

Woorden: ui, kik, kin, nek, kies, kien, kiek…

 

Geef het ei door
Twee teams staan in een kring en geven een pittenzakje door (Anders kost dit erg veel eieren!). Klem het pittenzakje tussen je knieën en hup rond de kring. Ben je rond, dan mag je het zakje aan degene naast je geven. Wie geweest is gaat zitten. Welk team is als eerste klaar?

Het spel kan ook op een andere manier gespeeld worden. Klem het pittenzakje onder je kin. Geef het zakje door aan degene die naast je staat. Geen handen en tanden toegestaan! Wie geweest is gaat zitten. Welk team is als eerste klaar?

Of zo: Maak twee kringen. Geef een hardgekookt/plastic ei over je hoofd door naar achteren. Bij welke kring is het ei het snelst rond?


Geklutste woorden
Benodigdheden: Steeds 2 sets van letters van Paas-“woorden” op kaartjes, zak of mandjes

Spelregels: Schrijf de letters van bijvoorbeeld paashaas, narcis, paastak, kuikentje op losse kaartjes. Doe dit twee keer zodat je twee sets van ieder woord krijgt. Doe de setjes in een aparte zak.Verdeel de klas in twee teams. (Meer teams? Meer setjes met kaarten!) Geef ieder team een zak met kaartjes. Het team wat als eerste het woord in de goede volgorde heeft gelegd, wint. Dit kan uiteraard ook weer met moeilijkere opdrachten.

Een andere mogelijkheid is om net zoveel kinderen naar voren te roepen, als een woord letters heeft. Laat de kinderen in de juiste volgorde gaan staan, zodat er een woord ontstaat.


Vind je eierdopje
Laat een aantal ovale vouwblaadjes versieren als paasei. Knip de eieren doormidden. Plak met bijvoorbeeld schilderstape de halve eieren bij de kinderen op de rug, zodat ieder kind een half ei heeft. Zoek de andere helft van je paasei.

Dit kan weer moeilijker gemaakt worden. Schrijf op de ene helft van het ei een raadsel en op de andere helft het antwoord van het raadsel. Knip de eieren weer door en verdeel ze over de kinderen. Ga al zoekend op weg naar jouw paasei. Je leest je raadsel voor en degene waar je voor staat leest het antwoord op. Zoeken tot je het juiste antwoord krijgt…


De Paashaas zegt….

Het spel wordt gespeeld zoals “Simon says”of “Commando pinkelen”. De leerkracht of een leerling speelt voor paashaas en geeft opdrachten en doet ze ook voor. De leerkracht zegt “De paashaas zegt hinkel op één been”. De kinderen hinkelen op één been. Zegt de leerkracht gewoon “Stop”, dan moeten de kinderen gewoon door blijven hinkelen tot er weer een goede opdracht komt. “De paashaas zegt stop”, dan stoppen de kinderen wel met hinkelen. Kinderen die af zijn gaan zitten en kijken mee wie er dan af is of overblijft. Voorbeelden: mini-stapje naar voren of naar achteren, spring als een paashaas, draai om, op je hurken, spring in de lucht. Soms zegt de leerkracht “de paashaas zegt…”en soms niet. Goede luisteroefening!!


Eitje prikje
Benodigdheden: prikbord, grote tekening van een mand, voor ieder kind een papieren paasei en punaise.

Blinddoek de leerling, draai ‘m rond en laat ze dan proberen het ei in de mand te prikken. De leerling dat het beste “geprikt” heeft krijgt een paaseitje.


Bunny, bunny, rabbit
De kinderen zitten in een kring. Eén kind is ‘m en springt rond de kring. Die tikker tikt de kinderen op het hoofd en zegt:“Bunny, bunny, bunny…” en uiteindelijk “Rabbit!””. Beide kinderen springen zo snel mogelijk rond de kring en proberen als eerste weer op de lege plaats te zitten.


Eierlepeltje
Twee teams doorlopen een parcours met een lepel in de mond en een hardgekookt (of Plastic) ei daarop. Van welk team hebben de kinderen als eerste om beurten het parcours afgelegd, zonder het ei te laten vallen. Wat reserve-eieren zijn wel handig!


Eendenrace
Op teken van de leerkracht pakken de kinderen de enkels vast en lopen naar de overkant van de gymzaal. Wie is er het eerste zonder zijn enkels los te laten?


Paas-pakkertje
Eén kind is ‘m. Iedereen springt rond als een paashaas en probeert de haas te ontwijken. Maar pas op: als je rent, ben je ‘m ook…


Spiegel-ei
Benodigdheden: Per team een spiegel, een schaal, een plastic bakje of mok, (nep)eitjes

Verdeel de klas in teams. Het eerste kind van het team zet het bakje op zijn hoofd. Het kind kijkt in de spiegel die door een teamlid wordt vastgehouden, en probeert het bakje met de eitjes te vullen. Als het bakje gevuld is, doet hij de eitjes terug in de schaal en wordt het bakje doorgegeven aan de volgende van het team. Wie is het snelste klaar?