Valentijn


 

 
 

 

 

Knutsels bij thema ValentijnHartjes-krans of -slinger
Benodigdheden: Repen, schaar, niettang

Vouw een (halve) reep dubbel. Buig de uiteinden naar binnen, zodat de hartvorm ontstaat. Steek de volgende reep tussen een hartje en niet het hartje en de volgende reep aan elkaar vast. Ga zo door tot je een slinger of krans hebt. Of gebruik verschillende kleuren voor de binnen- en buitenkant van de hartjes.Hartjes-Mozaiek
Benodigdheden: Gekleurd papier, snijapparaat, schaar, stift, lijm

Teken een hart op het gekleurde papier. Snijd repen in verschillende kleuren. Knip hier kleine vierkantjes van. Beplak eerst de rand van het hart met kleine vierkantjes. Vul dan het hart randje voor randje verder op.


Hartjes-slinger
Benodigdheden: Gekleurd papier, katoenen draad, schaar, lijm

Teken een hart op gekleurd papier en knip dit hart uit drie tinten gekleurd papier. Bijvoorbeeld uit rood, donker- en licht-roze. Gebruik voor jongere kinderen eventueel een mal voor het hartje. Vouw de harten doormidden. Plak twee helften van verschillende kleuren harten op elkaar. Lijm de draad in het midden. Plak dan het derde hartje tegen de andere twee helften.


Lief!
Benodigdheden: Roze knutselkarton, vloeipapier, snij-apparaat, schaar, lijm, wit potlood, lijm

Knip een hartje uit het knutselkarton. Schrijf met grote blokletters "lief!" op het hart. Wanneer dit met wit potlood geschreven wordt, vallen deze geschreven letters weg achter het vloeipapier. Snijd kleine vierkantjes van het vloeipapier. Zorg voor een flinke voorraad. Pak het midden van het vloeipapiertje tussen je vingers vast en draai er zo een bloemetje van. Met deze bloemetjes wordt het hele hart gevuld. Gebruik één kleur voor de letters. Voor de achtergrond wordt een andere kleur gekozen.


Brievenbus
Benodigdheden: Doosje (bijvoorbeeld cornflakes, macaroni, vlokken), gekleurd papier, karton, lijm, schaar

Knip de bovenkant van de doos af en bekleed deze met wit papier. Doordat de bovenkant helemaal open is, kunnen de kaarten er goed in. Op de doos wordt een hart geplakt. De handen worden op het hart geplakt. De mouwen zitten aan de achterkant van de doos en aan de handen geplakt. Om het geheel stevig aan elkaar te plakken, wordt een strook karton op maat geknipt. Deze strook loopt van het kruintje tot aan de onderste rand van de doos. In de doos eventueel nog extra nietjes...

We hebben in de klas lootjes getrokken. Bij het kind dat jij hebt getrokken, bedenk je minstens 2 aardige dingen. Zo denken de kinderen goed over elkaar na en krijgt iedereen een leuke kaart. In de week van Valentijn mogen de kaarten gepost worden. Romantisch hoor!


Valentijn-Snoepjes
Benodigdheden: Lege potjes babyvoeding, cirkel van karton, speld, leuke stofjes, kartelschaar, raffia, gekleurd papier, lijm, kleurpotloden, 2 zakken hartjes (voor 24 leerlingen)

Speld de cirkel met een doorsnee van ongeveer 11 cm op de stof vast. Knip de cirkels uit met een kartelschaar. Dit is een lastig karweitje. Geef goed aan dat de kinderen de schaar niet in de stof moeten duwen, dan lukt het wel. Knip een klein etiketje uit het gekleurde papier. Ik heb crème-kleurig papier gebruikt, omdat dit leuk kleurde bij de stofjes. Schrijf op deze etiketjes een leuke valentijntekst met kleurpotlood. Plak het etiketje op het potje met Pritt-stift. Wel even vasthouden anders laat het weer los. Als de lijm droog is, de hartjessnoepjes over de klas verdelen. Dekseltje op de pot draaien. En dan in tweetallen met raffia en stof aan de slag. De één houdt het potje met de stof daarop vast, de ander knoopt het stukje raffia stevig vast. Zo heb je een leuke verrassing voor valentijnsdag!


Valentijn-Doosje
Benodigdheden: Rood en rose papier, schaar, lijm, nietmachine, kopieerapparaat, stickertjes

Teken een hartje en vergroot dit op het kopieerapparaat naar 110%. Knip de beide hartjes (100% en 110%) uit en neem ze over op stevig rood karton. Snijd stroken van rood karton en zet hier op de lange kant knipjes in van 1 cm, zodat een plakstrook ontstaat. Plak de stroken op de hartjes. Doordat het ene hartje iets groter is dan het andere, krijg je een bodem en een deksel. Roze strik van drie smalle strookjes roze papier nieten en een sticker erop zodat je de nietjes niet ziet. Je hebt zo een leuk doosje om iets in te doen. Bijvoorbeeld....:


Valentijn-hartje
Benodigdheden: Stof, synthetisch vulmateriaal, schaar, garen, naald, lint, eventueel potpouri

Gebruik hetzelfde hartje van de vorige opdracht. Speld dit vast op "dubbele" stof. Leg de voor- en achterkant van de stof met de gekleurde (mooie) kant naar buiten. M.b.v. een zigzagsteek naai de twee lapjes aan elkaar met naald en draad. Laat een stukje open om het hartje te vullen met synthetisch vulmateriaal en eventueel potpouri. Strikje en lusje er aan vastzetten. Klaar!

 

 

 

 

Peuter-& Kleuterknutsels


 

 

 

Prikborden rond thema Valentijn


Romantiek in de klas van juf Claudia. De kinderen hebben bloemen gemaakt van hartjes. De hartjes zijn geknipt uit staaltjes van een behangboek. "Valentijn, da's pas fijn!"

 

 

 

Activiteiten rond thema Valentijn


Sandwiches om te zoenen
We steken hartjes uit paprika met vormpjes waar we anders de koekjes mee uitsteken. We maken sandwiches met kruidenkaas en basillicum. De prikker lijkt net een pijl van Cupido; dwars door het hartje...


Harten-cakejes
We bakken muffins en versieren deze met een heerlijke aardbeientopping en taartdecoratie.


Je bent om te zoenen!
Deze ijsblokjes-houder kon ik echt niet laten liggen! Ze zijn er in verschillende vormen. Ik heb er ook eentje met hartjes. Als de vormpjes van zacht materiaal zijn kun je er zelf chocolaatjes in maken.

 

Smelt een grote reep chocolade en vul de vormpjes. Strijk deze af, zodat ze mooi glad zijn. Zet dit in de koelkast, totdat de chocolade weer helemaal hard is geworden. Druk de chocolaatjes uit de houder. Dit kost wel even wat kracht. Vouw m.b.v. 16 vierkantjes een leuk cadeaudoosje. Leg hier een stukje cellofaan in. Zet het tweede doosje (wat ietsje groter is) eroverheen en doe er een leuke strik erom. Gegarandeerd succes!

 


Valentijnsboodschappen
Op Valentijnsdag gaan we met onze groep 5 boodschappen doen bij de supermarkt. In de klas schrijven we ons boodschappenlijstje in het rekenschrift. Peperkoek is dat hetzelfde als ontbijtkoek? Ligt kokosbrood bij het brood? Wat voor soort boter hebben we nodig? In de winkel vergelijken we natuurlijk de verschillende prijzen. Wat is het goedkoopste?


Als we alle prijzen hebben genoteerd, rekenen we eerst zelf uit wat de boodschappen bij elkaar kosten. We hebben een briefje van 10 Euro meegekregen. Wat krijgen we daarvan terug?
Dat is nog eens gezellig; met 27 kinderen boodschappen doen! Alleen die rij bij de kassa hè...Terug in de klas kijken we hoe het optellen gegaan is. Best lastig hoor!
Daarna maken we lekkere hapjes en drankjes klaar voor Valentijnsdag.

Uit ontbijtkoek hebben we met een koekjesvorm hartjes gestoken. Daar smeren we boter op. Ook uit het kokosbrood steken we een hartje. We leggen dit op de ontbijtkoek. Smullen! We hebben de rietjes versierd met hartjes en lieve teksten. Romantisch hoor!