Weer naar School

 

Boeken bij thema Weer naar School

 Hoi, naar school !
Hoi, naar school !
Vivian den Hollander

Knofje op school
Knofje op school
Burny Bos

Hoera, naar school !
Hoera, naar school !
Margriet de Graaf-Sijpkes

Basisschool Pierewiet
Basisschool Pierewiet
Marianne Witte

Rik & Roosje - De klas van Rik & Roosje
Rik & Roosje - De klas van Rik & Roosje
Carry Slee

 Juf moet in de hoek / Avi 2
Juf moet in de hoek / Avi 2
Carry Slee

Meester Kikker
Meester Kikker
Paul van Loon

 De school is honderd
De school is honderd
Marian Schalk-Meijering

Meester Jaap houdt van iedereen ! (meestal..)
Meester Jaap houdt van iedereen ! (meestal..)
Jacques Vriens

Achtste-groepers huilen niet
Achtste-groepers huilen niet
Jacques Vriens

 En de groeten van groep acht
En de groeten van groep acht
Jacques Vriens

 Ha/Bah naar school
Ha/Bah naar school
Jacques Vriens

Kiki gaat naar school
Kiki gaat naar school
A. Hest & Jill Barton

Het abc van Kikker
Het abc van Kikker
Max Velthuijs
 

  Op je kop in de prullenbak
Op je kop in de prullenbak
Guus Kuijer

Matilda
Matilda
Roald Dahl

 


 

Knutsels bij thema Weer naar School


Schoolbus
Benodigdheden: Geel karton, mal schoolbus, liniaal, schaar, potlood, plakband, lijm, tekenpapier, potloden of stiften, restjes gekleurd karton

Neem de mallen precies over op stevig geel karton. Vouw de plakstroken eerst goed en lijm dan de voor- en achterkant van de bus vast. Verstevig dit met plakband. We hebben restjes gebruikt om strookjes van te knippen waarmee we de zijkanten van de bus aan de motorkap hebben geplakt. De bus wordt zo stevig en het "tocht" niet meer door de kiertjes. Zo wordt de achterkant ook verstevigd.
Van restjes karton worden wielen, bumpers, verlichting, antennes en spiegels gemaakt. Tenslotte worden aan beide zijden van de bus 4 ramen met zwaaiende, joelende kinderen geplakt en voorop uiteraard de buschauffeur.


Geslaagd!

Benodigdheden: Zwart karton, schaar, plakband, lijm, zwarte wol of katoen, nietmachine

Knip een strook van ongeveer 7 cm breed die om je hoofd past. Knip deze strook over de lengte in. Dit worden plakstrookjes. Niet de strook goed vast en vouw de plakstrookjes om. Hierop wordt het vierkant gelijmd. Maak van wol of katoen een kwastje en plak dit met plakband bovenop het hoedje. Daar overheen hebben we nog een vierkantje karton gelijmd, zodat het plakband niet meer zichtbaar is.

 


Boekenwurmen
Benodigdheden: Gekleurd papier, schaar, lijm, zwarte stift

Snijd stroken wit en gekleurd papier. De kinderen vouwen hier boekjes van en lijmen er een aantal bladzijden in. De boekjes worden dan op elkaar geplakt. Op de voor- en achterkant van de rij boeken komt de worm te zitten. Met een stift wordt een gezichtje op de worm getekend. En echte knutselaars zorgen dat de worm door de hele rij boeken te zien is.


Vuurwerk voor je Verjaardag
Benodigdheden: Closetrolletje, stokje (bijv. plantstokjes van de Boerenbond), gekleurd papier, crepepapier, schaar, lijm, eventueeel plakband

Plak het stokje met lijm of plakband in het rolletje. Versier het rolletje met gekleurd papier en plak er een mooie staart in van crepepapier. In de bloempot zit zandbakzand, daar staan alle vuurpijlen lekker stevig in. Als de kinderen jarig zijn, krijgen ze hun vuurpijl (in een kleine pot met zand) op het tafeltje.


Schoolbordjes
Benodigdheden: Zwart papier, wit papier, golfkarton, lapjes stof, draad, bruine verf, kwast, lijm, schaar, krijt

Knip uit golfkarton stroken van zo'n 2 cm breed. Knip ze "in verstek". Schilder de stukjes golfkarton bruin en plak ze op het zwarte papier.
Maak een sponsje van een lapje stof van 10 x 10 cm, wat vulmateriaal en een touwtje. Van het witte papier wordt een krijtje gemaakt. Plak de touwtjes waaraan krijtje en sponsje hangen, achter op het schoolbordje.
En tenslotte kun je met (echt) bordkrijt een leuke boodschap op het schoolbordje schrijven.


Achtjes
Benodigdheden: Gekleurd papier, schaar, lijm en een touwtje om mee op te hangen.

Om aan iedereen te laten zien dat dit het lokaal is van groep 8, versieren we 8-jes. (Of 7-tjes, 6-jes, 5-jes...) Voor de stevigheid zijn de achten twee keer uitgeknipt en op elkaar geplakt. Ze zijn zo versierd dat ze er aan beide kanten leuk uitzien. Een touwtje er aan, ophangen, klaar. De ideetjes spreken voor zich, toch?!


Kleurpotloden
Benodigdheden: Gekleurd papier, passer, schaar, lijm, zwarte viltstift, hoepel, touwtjes.

Teken op bruin papier een cirkel van 25 cm doorsnee en knip deze precies door midden. Maak hier een punt van en plak dit goed vast. Maak de punt van het potlood op dezelfde manier, door een cirkel van 10 cm te tekenen. Plak dit op de bruine "punt". Voor de rest van het potlood is gewoon gekleurd papier nodig. Leg dit in de breedte weg en teken van boven naar beneden om de 4 cm, 6 lijnen. Zodat er 6 stroken van 4 cm breed ontstaan. Vouw het papier op de lijnen en knip het restant af. Schrijf op een van de middelste stroken "Back to School". Vouw de stroken als een harmonica op en knip een halve cirkel van de korte kant. Je hebt dan een rechte onderkant en een afgeronde bovenkant (welke bij een potlood ontstaat bij het slijpen...). Vouw het papier weer uit. Plak de laatste strook op de eerste (Je potlood heeft nu overigens maar 5 kanten...). Schuif de punt door het potlood en plak de afgeronde uiteinden op de punt vast. Leuk om als een mobile op te hangen. Het is een echte blikvanger in onze hal geworden!


Boekenleggers
Benodigdheden: Gekleurde papier (stroken en restjes), schaar, lijm, plakplastic

Snijd stroken stevig knutselpapier. Laat deze versieren met gekleurd papier met bijvoorbeeld bloemen, sterretjes, boeken, boekenwormen, naam, 8-en (van groep 8), abstracte figuurtjes enz. Op de foto zijn enkele voorbeelden te zien. Plastificeer de boekenleggers zodat ze een heel schooljaar mooi blijven.

 

 


 

Tekenlessen bij thema Weer naar School


Bordschrijven
Benodigdheden: Twee vellen tekenpapier, groen of zwart papier, waterverf, kwast, wasco, schaar, lijm, wit potlood of witte gelpen

Schilder het eerste tekenpapier helemaal in één kleur. De kinderen tekenen zichzelf met een bordkrijtje in de hand op het tweede tekenpapier. Daarvoor wordt wasco of oliepastelkrijt gebruikt. Wanneer het eerste vel droog is wordt er een groen of zwart schoolbord op geplakt. Hierop wordt met wit potlood of een witte gelpen een tekst geschreven. Tenslotte wordt het kind voor het bord geplakt.


Route van huis naar school
Benodigdheden: Blokken, wit Engels karton 50x70 cm, potlood, stiften

Op het witte karton worden de huizen van 4 kinderen en de school m.b.v. houten blokken op de juiste plaats gezet. Eerst wordt het plein rond de school getekend en de belangrijkste straten die naar de school leiden. De blokken worden gebruikt om de plaats makkelijker te bepalen. Als de huizen en school eenmaal goed staan, worden ze omgetrokken en ingekleurd met stift. Daarna worden zebrapaden, parkeerplaatsen, winkels, fietspaden e.d. getekend en ingekleurd met stift.


Zelfportret van hem en HAAR
Benodigdheden: Tekenpapier, oliepastelkrijt, lijm, schaar, verschillende kleuren wol, spiegeltjes

Kijk goed naar de verhoudingen van je gezicht. Waar zitten de neus, ogen, mond, oren? Geef door het oliepastelkrijt goed op papier te mengen een natuurlijk kleur aan het gezicht, die dicht bij de werkelijke kleur komt. Het portret krijgt natuurlijk ook haar. Kies ook hier een kleur wol die zo dicht mogelijk bij de eigen haarkleur komt. Plak het kapsel zo natuurgetrouw na op.


Spelen op het plein
Bendodigdheden: A3-papier, waterverf, wasco, zwarte verf, kwast

Vouw het papier in 16 vierkantjes. Schilder de vakjes met waterverf. Gebruik veel verschillende kleuren. Als de waterverf droog is, komt in ieder vakje een cijfer of letter van wasco te staan. Daaroverheen tekenen de kinderen zichzelf met zwarte verf, al spelend op het plein.


Scholiertjes
Benodigdheden: Scholiertjes van Lu, geel papier, bruin papier, potlood, schaar, lijm

Wat staat er eigenlijk op het koekje? Is het een meisje of toch een jongetje? We kijken naar de details van het koekje en praten over de kleding.
De afbeelding die op de doos staat heb ik gescand en vergroot naar A4-formaat. De vorm van het biscuitje en die van de chocoladelaag heb ik overgetrokken. Het biscuitje heb ik op geel papier gekopieerd. De chocolade op bruin papier. De kinderen krijgen allemaal een kopie van de afbeelding van het Scholiertje en tekenen dit zo precies mogelijk na. En die koekjes?? Die waren natuurlijk zo op!

 



Peuter- & Kleuterknutsels bij thema Weer naar School




 

 

 

Bordtekeningen bij thema Weer naar School

 

 

 

Prikborden bij thema Weer naar School

Voor alle kinderen en voor de juffen maak ik boekjes van 2 witte velletjes en een gekleurd kaftje. Nietje in het midden, naam op de kaft, gaatje door het boekje. Rupsje Nooitgenoeg is weer aanhet snoepen hoor! "Groep 3 krijgt Nooitgenoeg van lezen!"

 

 

 

 

 



"Wij hebben zin in groep 3" is te lezen op het prikbord. Ik heb het prikbord bekleed met blauw papier en roze-witte ruitjesstof. Van papier heb ik een boterhammetje met kaas, pakje sap met een rietje, appel, potlood en een schriftje met daarin de woorden "ik, maan, roos", wat gras en wat bloemen gemaakt. Dit heb ik eerst op het bord geprikt. De mieren waren relatief snel gemaakt. Ik heb eerst de lijfjes geknipt en als je 5 vellen zwart papier op elkaar legt, gaat dat best vlot. Op de achterkantjes pritt-stift en dan per mier 4 pootjes en 2 voelsprieten plakken. Op de mieren heb ik met zilveren metallic-stift (Action) de namen van de kinderen en van de juffen geschreven..

 

 

 



Activiteiten bij thema Weer naar School



Maan-Roos-Vis-Bloempot
De rand van de bloempot pak ik in en de onderkant spuit ik mat-zwart. Dan schilder ik de rand hoogglans rood. Op het zwarte deel van de pot schrijf ik alle woordjes van Veilig Leren Lezen - Kern 1 met een speciale witte verfstift (Edding 751-Paint Marker, bij de kantoorboekhandel verkrijgbaar). In de bloempot komt een vetplant, die wel tegen een stootje kan. Zo ziet de klas er meteen gezellig uit!


Klembordje
Schilder een groffe lat wit en plak er een stevige klem op. Bij bijv. Xenos zijn vaak kleine houten figuurtjes te koop. Plak ze op de hoeken van het latje. Bevestig een touwtje of schroefoogje bovenaan om het klembordje mee op te hangen. Zo raken al die losse briefjes nooit meer kwijt.

 


Stoplicht-toastje
We besmeren een crackertje met chocopasta. Van Smarties maken we de lichten op dit stoplicht.

 


 

En nog een paar ideetjes om het schooljaar mee op te starten...

Na een lange zomervakantie is het altijd weer leuk en een soms een beetje spannend om weer aan de slag te gaan. Een paar ideetjes om het jaar een superstart te geven!

Tijdens de kennismakingsmiddag voor de zomervakantie kun je natuurlijk al een leuk zelfportret laten tekenen. Deze kun je in de vakantie ophangen in je lokaal, zodat "De knappe koppen van groep 5a" al te zien zijn op de eerste schooldag. (Zie prikborden)

 

Met behulp van een fototoestel / digi-camera kun je uiteraard op een leuke manier alle gezichten in de klas leren kennen. We hebben foto's gemaakt van alle gekke bekken in de klas. Met als uitgangspunt een groepsfoto met alle duimen omhoog en de tekst "Duimen omhoog voor een nieuw schooljaar!", gaan we aan de slag. De kinderen bedenken waar ze dit schooljaar hun duimen voor omhoog steken. Dit plakken ze onder hun eigen foto. Onderaan het blad komt een potlood met hun naam erin.

De eerste knutsels van het jaar zijn bij mij vaak een kalender en een boekenlegger. Daar heb je het hele jaar plezier van.
Een leuke kalender is zo gemaakt. Ik heb zelf niet zoveel ruimte om voor alle leerlingen een knutsel of kalenderblad het hele jaar op een lange rij in de klas op te hangen, daarom bundel ik de losse kalenderbladen meestal.
Enkele eenvoudige ideetjes voor een leuke verjaardagskalender:
- Laat een rebus maken van de achternaam,
- Teken een zelfportret en maak hier een sjieke rand omheen,
- Versier een blad met (3D-)taartjes, feestmutsen en confetti,
- Schrijf met grote sierletters naam en geboortedatum op een blad en teken een rand van zo'n 5 cm op het blad. Vul deze rand op met tekeningen van hobby's, huisdieren, e.d. Zo krijgen paardenmeisjes een rand met hoefijzers, muzikale talenten een rand met muzieknoten, jumpers een rand met voetstappen, en een romantische dame een rand met allerlei hartjes.

Natuurlijk biedt de digitale camera ook mogelijkheden. Als de kinderen in mijn klas jarig zijn krijgen ze een taart op hun tafel en een feestmuts op. Daar hebben we aan het begin van het schooljaar al foto's van gemaakt. Deze hebben we opgeplakt op papieren waarop staat: "Hiep hiep hoera ...... ben ik jarig". Op de puntjes hoeft alleen de datum van de verjaardag nog maar ingevuld te worden.



Iedere week helpen er een aantal kinderen met kleine klusjes. We zitten samen in de klas en we houden hem ook samen netjes. Alle namen van de kinderen van de groep staan in een grote cirkel op de Weekbeurt-kaart. Naast de namen zijn stukjes klitteband geplakt. De kinderen met een dolfijntje voor hun naam delen deze week de schriften uit. De beertjes vegen de klas. De koetjes vegen het bord uit. De hondjes ruimen de fruitbakken op.
De diertjes zijn eigenlijk magneten, bestaande uit de voor- en achterkant van verschillende dieren. Daarop zijn klitteband-stickers geplakt. Als de week voorbij is, schuiven de taken gewoon door. Achter in de klas staat een grote kauwgomballenautomaat. Op vrijdag mogen de hulpjes een kauwgombal "draaien". In andere groepen had ik altijd een salaris-doos staan. Aan het eind van de week mochten de kinderen iets uitkiezen. Er zat van alles in; stickers, kaarten, grabbelton-spulletjes, enz. De beloning stimuleert de kinderen extra om goed mee te helpen. :0)


Maak een supergrote puzzel voor op het prikbord in de klas. Geef het als titel bijvoorbeeld "Groep 8c". Iedere leerling krijgt een puzzelstukje. Laat de leerlingen zichzelf met stift op het puzzelstukje tekenen en laat de naam er duidelijk op schrijven. Als iedereen klaar is, wordt de puzzel weer in elkaar gezet en op het prikbord geprikt / op gekleurd papier geplakt. Het is handig om op de achterkant van de puzzelstukjes nummers te zetten van links naar rechts. Dit helpt bij het in elkaar zetten van de puzzel.

De profielen (die snel gemaakt zijn met een diaprojector) kunnen op verschillende manieren worden gebruiktvoor een leuke aankleding van het lokaal. De profielen van de kinderen kunnen op een luchtballon worden geplakt. Daaronder komt een mandje te hangen met daarop de naam van het kind.
Een andere manier om de profielen te gebruiken, is door ze over te nemen op gekleurd plakplastic. Er moeten dan wel veel ramen in het lokaal zitten. Je kunt de profielen zo op de ramen plakken, dat ze allemaal richting het schoolbord kijken. Jouw profiel kijkt uiteraard de klas aan. Zo kan iedereen aan de buitenkant zien wie er in deze klas zitten.

Nog een versiering voor op het raam: Laat de kinderen een handafdruk maken op het raam met leuke kleurtjes verf. Een mooie rand langs het raam ziet er heel vrolijk uit. Met een glaskrabber is de versiering eenvoudig weer te verwijderen. Uiteraard kan in groep 5 de passende tekst "Geef me de vijf!" tussen alle handen geschilderd worden.

Op de deur van mijn klas hang ik altijd een naambordje, zodat iedereen goed kan zien welke klas / juf daar aan het werk is. Een heel persoonlijk naambord is met een digitale camera handig gemaakt. Maak een foto van de groep. Print dit uit en zet daar de groep en de naam van de leerkracht bij. Plak dit met plasticfolie op de deur. Iedereen die op de deur klopt kan dan zien wie er in dit lokaal zit!

Laat de kinderen een eigen Weer-naar-School-Boek schrijven. Maak een leuke kaft met bijvoorbeeld de tekst "Back to School" er op, en het logo van de school of een andere afbeelding van een klas of school. Op de eerste bladzijde kunnen de kinderen bijvoorbeeld een zelfportret tekenen en hun naam er in mooie versierde letters onder schrijven. Op de volgende bladzijde kunnen zij iets over zichzelf schrijven, net als in een vriendjesboekje. Op de derde bladzijde kunnen zij iets over hun hobby's vertellen en er kleine tekeningetjes bij maken. Dan kunnen zij hun gezin voorstellen in de vorm van een stamboom of met een tekening "mijn gezin". Vervolgens kunnen zij hun huis tekenen of hun kamer. Er kan een bladzijde in het boekje komen over de zomervakantie of over de favoriete schoolvakken. Enzovoorts...Niet de verschillende bladzijden als een boekje aan elkaar.

Dat het na de vakantie best weer even wennen is om weer netjes met vulpen te schrijven, weten we best. Leuk, om dan bij de eerste schrijfles van het schooljaar een klein versje over te laten schrijven zoals dit 100 jaar geleden gebeurde; met een kroontjespen en een potje (Oostindische) inkt. Onder het schrijfwerk is een mooi, ouderwets plaatje van een kroontjespen geplakt. Google maar eens op "kroontjespen".

 

 

 

Bij Lesidee-Prikborden vind je een aantal leuke (tekst-)ideetjes om een prikbord aan het begin van het schooljaar mee aan te kleden.