Vader- en Moederdag

 

 

 

 

 


 

Knutsels bij thema Vader- en Moederdag


Kaartenstandaard
Benodigdheden: Kei, twee stukken ijzerdraad, knip- en buigtang, strijkkralen

Buig twee stukken ijzerdraad om de kei en draai ze in elkaar. Rijg ze vol met strijkkralen en buig de uiteindes om, zodat er kaarten in geklemd kunnen worden
.


Sieradendoosje
Benodigdheden: Houten doosje in hartvorm (Xenos), verf, kwast, foamstickers (Action)

De doosjes worden geschilderd en daarna versierd met foamstickers.


Ketting
Benodigdheden: Brooddeeg, doppen van stiften en satehprikkers, zilverkleurige verf, vernis, leren veters (Xenos)

We maken een plat rondje van brooddeeg. Hierin maken we een gaatje. We stempelen afdrukken met de dop van een viltstift en met satehprikkers. Als het brooddeeg gebakken is, worden de hangers geschilderd en vernist. Leren veter door het gaatje, knoop in de veter en mama heeft een prachtige ketting voor moederdag.
We maken een sieradendoosje met diamanten erop en daar gaat de ketting in.


Ssst... Papa regelt bankzaken!
Benodigdheden: Gekleurd karton, gekleurd papier, foto, tekst "Sssst..." en "Papa regelt bankzaken", tekenpapier, kleurpotloden, schaar, lijm

We maken foto's van de kinderen. Ze zitten op het hoekje van een bank en maken het gebaar "Sssst!". In de rechterhoek van de bank ligt een kussentje. De kinderen plakken de foto en de tekst op de deurhanger. De letters worden gekleurd. Naast de foto worden euro's geplakt. De kinderen tekenen hun vader die ligt te slapen. Uitknippen en op de bank plakken.


Vaasje
Benodigdheden: Klei, doppen van stiften, satehprikkers, reageerbuisjes, spuitbus witte verf, keukenrol, rietjes, eierdozen, schaar, prikpen, lijm, verf, kwasten, lijm, glitters

Maak een bal van klei. Leg dit op tafel en steek de reageerbuis hierin. Maak mooie patronen in de klei m.b.v. een dopje of satehprikker. Laat de klei een week lang drogen. Schuif bij het spuiten van de klei even een keukenrol over het reageerbuisje. Zo blijft het buisje schoon.
Knip bloemtjes uit de eierdozen. Schilder de bloemen en laat drogen. Prik dan een gleufje onderin de bloemen. Schuif het rietje hierdoor. Knip het rietje, wat door de bloem steekt, in en plak de flapjes vast in het hartje van de bloem. Doop de punten van de bloemblaadjes eerst in de lijm en dan in de glitter.


Vaasje bloemen
Benodigdheden: Klein bloempotje, verf, kwast, glitterlijm, knutselmaïs, beetje water

Schilder het potje in vrolijke kleuren. Versier het met glitterlijm, wanneer de verf droog is. Maak bloemen van knutselmaïs en een heel klein beetje water.


Papa's Klussenlijst
Benodigdheden: Klussenlijst, kleupotloden, lamineerapparaat en de lamineervellen, knutselfoam, kartelschaar, schaar, lijm, eventueel een whiteboard-stift

Van een kleurplaat met verschillend gereedschap erop heb ik een klussenlijst gemaakt. De kinderen kleuren het gereedschap en dan wordt de klussenlijst gelamineerd. Van knutselfoam maken we gereedschap (Hamer, zaag, kwast en schroef) en dit plakken we op de lijst. Met een whiteboard-stift schrijven we de eerste klus op de lijst: "Uitslapen!"Helpende handjes
Benodigdheden: Foto, gekleurd papier, plakfiguurtjes, lijm, schaar, lint, twee grote handen van gekleurd papier

Maak foto´s van de kinderen waar ze twee grote handen van papier vasthouden. Schrijf een leuk versje over vaderdag, waarop papa twee helpende handjes krijgt. Knippen en plakken, lint eraan.


Voetbal-Bestel-Pet
Benodigdheden: Kranten, behanglijm, wc-papier, kokertje van stevig papier, plakband, ballonnen, verf, kwasten, rietjes, gekleurd papier, schaar, lijm, stiften

Bovenop een ballon wordt een kokertje van stevig papier vastgeplakt. Maak m.b.v. de ballon dit petje van papier-maché. Als de petjes droog zijn worden ze als een vrolijk gekleurde voetbal geverfd. In het kokertje worden bordjes geplaatst met daarop "bier, wijn, chips".
Tijdens de voetbal mag er immers niet gestoord worden. Zo kan paps met dit petje op zijn hoofd, zijn bestelling plaatsen zonder ook maar een minuutje van een belangrijke wedstrijd te missen.

 


Sleutelrekje
Benodigdheden: Brede latten, zaag, schuurpapier, spijkers, hamer, verf, stift, letterstempels.

Laat oudere kinderen de latten zelf zagen. De jongere kinderen krijgen een gezaagd plankje. Ze schuren de zijkanten goed, zodat er geen splintertjes meer aan zitten. Met stift worden punten gezet op de plaats waar de kinderen de spijkers moeten timmeren. Tenslotte wordt het plankje versierd met letterstempels en vingerafdrukken.


Pennen-Slang
Benodigdheden: Brooddeeg of klei, dik folie (dus geen gewoon alufolie), verf en kwasten

Boetseer een slang. Maak vijf gaten met in de rug van de slang en steek daar kokertjes in van het dikke folie. Als de slang gebakken is, wordt deze geschilderd. Papa kan al zijn pennen kwijt in de kokertjes van de Pennen-Slang.


Proost, papa!
Benodigdheden: Flesje bier of klein flesje wijn of fris, stropdasje, mal van shirtje, schaar, plakband, kleurpotloden, nietmachine

Teken of print een stropdasje wat de kinderen kunnen inkleuren. Plak het stropdasje met een plakbandje op het flesje. Gebruik een mal om een shirtje te maken. Laat de kinderen op de voorkant "Papa 1" kleuren. De mallen worden op elkaar geniet en over het flesje geschoven. Strik er aan, proost papa!


Sleutel-/Memo-houder
Benodigdheden: Plankje, 3 spijkers, hamer, 2 wasknijpers, houtlijm, verf, kwast, plakfiguurtjes, lijm

Tik 3 spijkers in het plankje en lijm de wasknijpers vast. De kinderen schilderen de plankjes. Wanneer de verf droog is, wordt het sleutelplankje verder versierd met plakfiguurtjes.


Vaasje bloemen
Benodigdheden: Plastic flesjes, bierviltjes, vouwblaadjes, gekleurd papier, schaar, lijm

Knip een kleedje van een vouwblaadje en plak dit op een bierviltje. Plak het vaasje hier op. Schrijf een lieve boodschap voor mama en plak dit kaartje op het vaasje. Maak een stengel en bladeren van groen papier en vouw of knip er een leuke tulp bij.


Potje met zout en rozen
Benodigdheden: (Honing-)Potje, badzout, gedroogde rozenblaadjes, stukjes witte katoen, verf, kwasten, lint, schaar

Vul een potje met badzout of grof zeezout en gedroogde rozenblaadjes. Knip een rondje uit witte stof. Versier het rondje met verf en bind het met een lintje om de deksel van het potje.


Ik ben mama's zonnetje in huis
Benodigdheden: Vouwblaadjes, schaar, lijm, strookje met tekst

Vouw een gele achthoek m.b.v. 16 vierkantjes. Doe hetzelfde met een iets kleiner oranje vouwblaadje. En nogmaals met weer een kleiner geel vouwblaadje. Vouw 5 rode en 5 gele vliegers en plak plak deze als zonnestralen op. In het midden komt een (geprinte) foto en de tekst "Ik ben mama's zonnetje in huis".


I love MA
Benodigdheden: Romatisch aangeklede ruimte, fototoestel, gekleurd papier, foto's

In de klas wordt een romantische hoek ingericht m.b.v. rode en roze kleden en hartjesverlichting. De kinderen nemen hartenkussens, knuffels e.d. mee. Daarna allemaal op de foto met het bord "I love ma" in de hand. Als de foto's zijn afgedrukt worden zij op karton geplakt. De rand wordt naar eigen idee versierd.


Potje en ketting
Benodigdheden: Potje met deksel, zout, stoepkrijt, spatraampje, extra bakje of jampotje met deksel.
Draad, rietjes, knutselfoam, schaar, lijm

Doe wat zout in een bakje (Het liefst een bakje met een dekseltje. Een jampotje werkt ook goed!). Rasp daarboven de stoepkrijt met behulp van een zeefje of spatraampje. Deksel op het potje en schudden, zodat het krijt met het zout mengt. Strooi het gekleurde zout in het eerste potje. Ga zo laagje voor laagje verder tot het potje tot de rand volzit. Goed aflsuiten, dan mengen de kleuren niet. Versier met een decoratief stofje en lintje.

Rijg een ketting van rietjes en versier met foam-bloem.

Dit wordt gegeven in een zelfgemaakte kartonnen tasje.


Mijn mama is koningin voor één dag
Benodigdheden: Vouwblaadjes, geel papier, zilverfolie/zilverpapier, plakfiguurtjes, zwarte en blauwe repen, stift, strookje met de tekst, schaar, lijm

Vouw koningin en maak een gezicht met plakfiguurtjes en stift. Plak het strookje met de tekst "Mijn mama is koningin voor één dag" onderaan op het blad.
Dankjewel juf Ellis & Juf Tamara


Harten kandelaartje
Benodigdheden: bloem, zout, water, teiltje om deeg in te mengen, alufolie, oven, verf, kwasten, vernis, waxinelichtje, cd, hart-koekjesvorm, bakblikken (om alles op mee te nemen).
(Recept brooddeeg staat onderaan deze pagina)

Meng het brooddeeg met wat verf, zodat het al op kleur is. Steek vier hartjes uit en leg ze op elkaar. Druk het waxinelichtje er in. Haal de kaars er uit. Bak het brooddeeg en plaats het kaarsje terug in de houder.
Dankjewel juf Elliz & juf Corina


Bloemstukje
Benodigdheden: Potje, oasis, bloemen (gerbra, margietjes, gipskruid) en wat groen (bijv. buxus), scherp mesje, water

Snijd het oasis op maat. Leg dit in het water. Als de blokken volgezogen zijn, kunnen ze in de potjes. Snijd met een scherp mesje de bloemen en het groen schuin af. Begin met groen en vul tenslotte op met bloemetjes.


Hartelijk hangertje
Benodigdheden: bloem, zout, water, teiltje om deeg in te mengen, alufolie, rietje, oven, verf, kwasten, vernis, glitters, lint, bakblikken (om alles op mee te nemen).
(Recept brooddeeg staat onderaan deze pagina)

Meng wat verf door het brooddeeg. Steek een hartje uit brooddeeg. Versier het hartje met kraaltjes en pailetten. Maak een gaatje, waar later een lint door kan. Bak het hartje in de oven. Versier het hartje eventueel verder met glitter. Knoop een lintje door het hart.

Teken een blad vol met hartjes en kopieer dit voor de kinderen. Zij kleuren de hartjes en gebruiken dit blad als inpakpapier.
Dankjewel Juf Ellis & Juf Tamara.


Duimen omhoog voor papa!
Benodigdheden: Chamotte-klei, zwarte en zilverkleurige verf, kwasten, glitter

Maak van klei een potje wat vastgehouden wordt door een hand. Duim omhoog voor papa! Schilder het potje met zwarte verf. Wanneer dit droog is, wordt op de rimpeltjes van de vingerkootjes en op de nagels heel subtiel wat grijze of zilverkleurige verf aangebracht. Gebruik hier eventueel ook nog een heel klein beetje glitter bij.


Ik geef je een roosje, m'n roosje
Benodigdheden: Stevig rood en groen (engels) karton, snij-apparaat, potlood, lijm

Knip een hart van stevig rood karton. Het hart is ongeveer 30 cm breed. Snijd stroken karton van ongeveer 20x3 cm. Rol de stroken op om een potlood. Laat de strook los. Door de strook om het potlood te rollen ontstaat een hoekige effect, waardoor de rolletjes van boven op roosjes lijken. Kleine groene strookjes worden op dezelfde manier opgerold en dan platgeduwd. Het hart wordt volgeplakt met roosjes en hier en daar een groen blaadje.


Notitieboekje
Benodigdheden: Notitieboekje met harde kaft, verschillende kleuren vilt, lijm, schaar

Leg het boekje open op het vilt en knip het vilt ruim uit. Bekleed het boekje zoals je een boek kaft. Probeer eerts of het vilt niet een te dikke laag geeft. Knip dan nog wat vilt af. Smeer de rug van het boekje met lijm in en druk dit stevig op het vilt. Doe hetzelfde met voor- en achterkant. Leuk versieren en mooi inpakken. Een prachtcadeau!


Mijn papa is goud waard
Benodigdheden: "Gouden" kralen, stevig draad, sleutelring, karton, goudpapier, gouden pen, lamineerapparaat

We rijgen een gouden sleutelhanger. Die hangen we aan een sleutelring. (Ik heb deze gevraagd bij de supermarkt, die ze als reclame uitdeelde.) Op wit/goud-karton schrijven we "Mijn papa is goud waard". De kaartjes heb ik gelamineerd en deze komen ook aan de sleutelring te hangen.


Memohouder
Benodigdheden: Wasknijpers, goud (verf of spuitbus), foam, schaar, lijm

De wasknijpers zijn met een spuitbus goud gespoten. De kinderen maken naar eigen idee een ontwerp van foam. Dit ontwerp bestaat uit meerdere lagen. Plakken en inpakken!


Ketting
Benodigdheden: Slotjes, nylondraad, glaskralen, rijgtechniek

Knip een draad af die langer is dan de ketting straks moet worden. Door de rijgtechniek verbruik je veel draad. Knoop het slotje aan het begin van de draad. Leg de kralen in een mooie volgorde klaar. We hebben 15 tot 20 kralen gebruikt per ketting. Door de rijgtechniek blijven de kralen op hun plek zitten. Wanneer de ketting klaar is, komt het andere deel van het slotje aan het eind van de draad.Zeg maar dag met je hand
Benodigdheden: MDF, rode en zilverkleurige verf, kwast, scheplen, lijmpistool, rode glitter

Schilder het plankje rood. Als dit droog is maak je een mooie afdruk van je hand of voet. Hier zie je de handen van grote broer en kleine zus. Als de afdruk droog is, wordt met behulp van het lijmpistool een mooie schelpenrand geplakt. Verf de schelpenrand rood. In de natte verf is rode glitter gestrooid.


Sleutelrekje
Benodigdheden: MDF, verf, lak (spuitbus), kleine spijkertjes, hamer, haakje

Beschilder het plankje naar eigen idee. Vernis dit m.b.v. van hoogglanslak uit een spuitbus. Meet met potlood en liniaal waar de spijkers moeten komen. Kijk even of de sleutel goed op het plankje komt te hangen. Bevestig eerst het haakje en timmer dan de spijkers op het plankje.


Sleutelhanger

Benodigdheden: Foamkralen, stevig draad, sleutelbos / winegum-sleutels

Rijg een sleutelhanger van foamkralen. We hebben de sleutelhanger compleet met sleutelbos ingepakt. Ook leuk om een sleutelhanger aan een winegum-sleutel te knopen. Zo kan papa zijn sleutels toch nooit meer kwijt zijn?!


Persoonlijke fles wijn
Benodigdheden: Fles(-je) wijn, emmer water, stevig, sjiek papier, stiften, Pritt-Stift

Week de etiketten van de fles. Max en Merel hebben met stift op stevig crème-kleurig papier een mooie tekening voor opa gemaakt. De nieuwe etiketten kun je met Pritt-stift goed op de fles plakken.Leuke-dingen-Kalender
Benodigdheden: Per kind 12 witte velletjes (Met daarop getypt: Maand:, Week1:, Week2:, Week3:, Week 4:), 13 iets grotere gekleurde vellen, perforator, cadeaulint, schaar, lijm, kleurtpotloden / stiften, vulpen.

De kinderen vullen bij iedere week van de maand een activiteit voor papa in. Dat kan uiteenlopen van feestdagen, klusjes (auto wassen, gras maaien), mama verwennen (bloemetje voor mama, uit eten met mama), iets leuks met de kinderen (naar het bos, ijsje halen, samen pizza bakken), tot iets leuks voor papa zelf (voetbal kijken zonder dat ik er tussendoor klets, iets gaan drinken met je vrienden). Let natuurlijk wel op wat er op de kalender wordt geplakt bij gescheiden ouders!
Bij iedere activiteit wordt een klein tekeningetje gemaakt. Deze opdracht kost veel tijd, omdat er heel wat weken gevuld moeten worden. Op de kaft hebben we een leuk vaderdaggedicht en een tekening van papa geplakt.
We kregen leuke reacties van de vaders. Die hebben er hard om gelachen! :0)

 


Windgong
Benodigdheden: Potjes van 6-7 cm , 2 grote houten kralen, 2 kleine houten kralen, verf, kwasten, vilt, wol, stevig draad, naald, schaar, lijm, stiften.

Schilder de potjes in 2 leuke kleuren. Knip van wol een flinke hoeveelheid draden, die allemaal zo'n 10 cm lang zijn. Leg de bussel met draden neer en bind ze in het midden met een stukje wol stevig vast. Houd de grote kraal met het gaatje naar boven vast en plak het pruikje bovenop het gat. Hierop komt het hoedje van vilt. Knippen en plakken. Teken op de kraal een gezichtje met stift. Let op, dit kan vlekken!
Dan wordt de windgong met één stevige draad in elkaar gezet. Steek de naald en draad door het hoedje, hoofd en potje. Daar komt een kleine kraal. Knoop deze goed vast. (Hier rust straks het potje op.) Dan doorrijgen door een grote kraal. Zorg dat deze tegen de zijkant van het potje kan komen. Als deze kraal ook weer goed vastzit, komt een flink stuk onder de pot nog een kleine kraal aan het touwtje. Helemaal bovenaan het touw komt nog een lus, waaraan de windgong kan worden opgehangen.


Ma de Liefste
Benodigdheden: Triplex 20x20cm, schuurpapier, patroontje, carbonpapier, pen, verf, kwasten, zwarte fijnschrijver, zwarte viltstift, vernis (spuitbus!), plakhaakjes, contactlijm.

Schuur de plankjes goed glad. Neem dan het patroontje met carbonpapier en een pen of potlood op het plankje over. Schilder dan de afbeelding zo netjes mogelijk in. Met de zwarte fijnschrijver worden alle carbonlijntjes overgetrokken. Schrijf met de zwarte stift "Ma de Liefste" onder de afbeelding. Vernis het plankje. Door dit met een spuitbus te doen, loopt de verf en de fijnschrijver niet door! Plak het haakje met contactlijm achterop het plankje. Tenslotte pakken we het plankje mooi in en schrijven een mooi gedichtje waarom onze mama de liefste is...
Een top-cadeau, maar wel een intensief karwei. We hebben hier zo'n 5 uur aan besteed! Op tijd beginnen dus...


Ma-de-liefste Placemat
Benodigdheden: A3-papier en A3 lamineervellen, closetrolletjes, kurken e.d. om mee te stempelen, verf, vouwblaadjes, gedroogde madeliefjes, lijm, calligrafeerstift

Laat de kinderen een rand stempelen op het A3-papier. Plak ronde vouwblaadjes in het midden met daarop de tekst "Ma-de-Liefste". Helemaal in het midden komt het gdroogde madeliefje.Ma-de-liefste-schilderij


"Dat heeft veel voeten in de aarde"
Benodigdheden: Plant, potgrond, pot, verf, kwast, hand of voet

Natuurlijk wordt opa ook verwend op vaderdag. Ik heb 3 afdrukken van Max' voet op de pot gemaakt. De rand geschilderd, plant er in, klaar! Eventueel de pot dan vernissen.


Mijn papa is heel voornaam!
Benodigdheden: bloem, zout, water, teiltje om deeg in te mengen, alufolie, paperclip, oven, verf, kwasten, vernis, bakblikken (om alles op mee te nemen).
(Recept brooddeeg staat onderaan deze pagina)

Meng 3 kopjes bloem en 2 kopjes zout met een beetje water. Maak de eerste letter van vaders voornaam. Gebruik de paperclip als haakje, door hem bovenin het deeg te duwen. Als de letters gebakken zijn, leuk schilderen en later vernissen.


Papa's hobby

Benodigdheden: bloem, zout, water, teiltje om deeg in te mengen, alufolie, paperclip, oven, verf, kwasten, vernis, bakblikken (om alles op mee te nemen).
(Recept brooddeeg staat onderaan deze pagina)

De kinderen bedenken wat hun vader graag doet en maken dat van brooddeeg. Als de kinderen hun werkstukje op willen hangen, duw dan een papaerclip bovenin het deeg. Bakken, verven, vernissen. Tenslotte mooi inpakken en een pakkende zin op een kaartje schrijven, zoals: Jij bent mijn kampioen, Jij klinkt als muziek in de oren, Je bent een toffe peer, Jij bent mijn nummer 1...

 


Een roosje, m'n roosje...
Benodigdheden: IJzerdraad, rood, roze of wit en groen crêpepapier, plakbandje, schaar.

Knip 6 even grote vierkanten ter grootte van een servet uit rood crêpepapier en 1 vierkant uit een afwijkende kleur, bijvoorbeeld roze of wit. Leg de afwijkende kleur in het midden van het stapeltje rood papier. Vouw de hele stapel als een harmonica op. Draai hier een stuk ijzerdraad omheen zoals op de foto te zien is. Trek de velletjes crêpepapier zo van elkaar dat een mooie roos ontstaat. Knip een reep groen crêpepapier af . Plak deze met een stukje palkband net onder het rode papier op het ijzerdraad en draai dit helemaal naar beneden. Uiteraard ook onderaan even vastplakken.
Hang er een mooi kaartje aan met een leuke tekst en pak de roos eventueel in met transparante cadeaufolie en een leuke strik van rood raffia.


Gedicht op Perkament
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, teiltje met thee(zakjes) en koffiedrap

Laat het tekenpapier in het teiltje met oude koffie/theemengseltje staan. Het papier krijgt na enkele minuten een gelige kleur. Op de foto is het verschil tussen een gewoon tekenvel en het gekleurde papier te zien. Door het papier een beetje te verkreukelen ontstaan extra donkere lijntjes in het papier. Laat het papier drogen. (Dit ging erg snel op een roostertje in de magnetron. Wel even goed oppassen natuurlijk!)
Om het papier er echt als een officieel document van perkament uit te laten zien, kan met een aansteker een randje van het papier gebrand worden. Een beetje gevaarlijk, maar een hartstikke mooi effect!! Op het papier kan dan een mooi gedicht voor vader- of moederdag geschreven worden met sierlijke krulletters. Mooi inpakken of versieren met een deftige zegel.


Vaasje voor Moederdag
Benodigdheden: stukje stevig plastic, glasverf, glaskrabber, flesjes

Laat de kinderen op een stukje stevig plastic of op de ruit met glasverf (verkrijgbaar bij hobbyzaken) een leuke tekening maken. Met een glaskrabber (doe-het-zelf-zaak) kun je dit makkelijk van de ondergrond halen. En dan kun je de versieringen zo op de flesjes plakken.


Brooddeegtips:
- Benodigdheden voor brooddeeg voor 25 kinderen: 3 pakken bloem, 2 pakken zout, water, alufolie om deeg op te vervoeren en te bakken.
-Niet al te dikke werkjes bak je een half uur op 180° C in het midden van de oven. Flinke stukken deeg hebben veel langer de tijd nodig om te harden. Soms wel twee uur. Een bakblik per keer geeft het beste resultaat.
Maar een paar lieve mama's die willen bakken, is natuurlijk helemaal top!Romantische hartjes en doosjes
en Potjes met hartjes-snoepjes vind je bij de Valentijnknutsels. Ook leuk voor papa of mama natuurlijk.


Een overheerlijke Vaderdag-IJscoupe vind je bij Zomerknutsels!
Smakelijk papa's!