Winter

 

 

 

 

 

Knutsels bij thema Winter


Breien op je vingers
Benodigdheden: Wol

Bekijk het instructiefilmpje om stap voor stap te leren breien op je vingers. Maak een vriendenarmbandje of een sjaal voor de pop. Dit breisel kan weer gebruikt worden om bijvoorbeeld een ijsbeer warm aan te kleden.


Sneeuwman met je naam
Benodigdheden: Blauwe stroken, wit en zwart papier, stiften, raffia, schaar, lijm

Op de rondjes komen de letters van je naam te staan. Knip een rondje extra voor het hoofd. Plak de rondjes op de strook. Begin onderaan de blauwe strook met plakken!! Bouw dan de sneeuwman op. Versier het hoofd van de sneeuwman en schrijf dan de letters van je naam in de overige sneeuwballen.


Sneeuwvlok
Benodigdheden: Veel closetrolletjes, schaar, nietmachine, witte en blauwe verf, kwast, eventueel glitterlijm

Knip de closetrolletjes in 4 smalle rolletjes. Niet een kring van 6 rolletjes, niet dan 6 groepjes van 4 rolletjes. Niet alles aan elkaar. Schilder de rolletjes helemaal wit. Schilder de bovenste randjes blauw met de platte kant van een kwast. Versier deze randjes met glitter(-lijm).


Winter-volkje
Benodigdheden: Vouwblaadjes, plakfiguurtjes, schaar, lijm, kleurpotlood

Knip een blauw rond vouwblaadje doormidden en plak hier een wit ovaal vouwblaadje achter. Maak het hoofd van een half klein rondje en een ovaal roze vouwblaadje. Versier met plakfiguurtje; witte bloemen, maar in dit geval worden het natuurlijk witte sneeuwvlokken. Teken een gezicht met kleurpotlood.
Juf Ellis en juf Tamara hebben een prachtig prikbord voor dit Wintervolkje gemaakt.



Mutsje
Benodigdheden: Katoen, boek, schaar, closetrolletje

Draai het katoen om een boek. Knip de draden aan één kant door. Zo zijn ze allemaal even lang. Maak een lus van een draad en bind deze om een stukje closetrol. Ga zo door tot het rolletje helemaal bedekt is. Vouw de draden door het rolletje, zodat een mooie rand ontstaat. Knoop de draden bovenaan bij elkaar en knip de bovenkant mooi gelijk.


Chenille Schatjes
Benodigdheden: Chenilledraad, kniptang, potlood, oranje vilt, schaar (eventueel lijm)

Draai een stuk zwart chenilledraad (15 cm) om een potlood, zodat je een strakke wokkel krijgt. Buig van wit chenilledraad (2,5 cm) de puntje recht opzij, zodat je een "U-profiel"krijgt. Steek de bovenkant in het midden van het buikje en haak de het andere uiteinde in de onderkant van de pinguïn. Buig het hoodje naar voren en doe daar een dubbelgevouwen stukje zwart (5 cm) tussen. Wanneer het hoofdje weer rechtop staat, klemmen de velugels zo vanzelf vast. Te lange vleugels kunnen met de kniptang op maat worden geknipt. Van oranje vilt worden voetjes en snavel geknipt en tussen het chenilledraad geklemd of geplakt.
De ijsberg is gemaakt door verschillende stukken piepschuim langs de randen af te brokkelen en op elkaar te prikken met cocktailprikkers. Hierin zijn cocktailprikkers geprikt en daarop zitten de pinguïns. Ach toch...


De mars van de pinguïns
Benodigdheden: Chamotteklei (een brood klei voor 25 kinderen), verf, kwasten, spuitbus met hoogglans vernis

We bekijken de documentaire "De mars van de pinguïns". De kinderen zijn erg onder de indruk van de ontberingen die de pinguïns moeten doorstaan. We letten extra goed op het uiterlijk van de pinguïns en van hun kleintjes.
We kleien een vader of moeder en een kleintje. Probeer geen stukjes aan het lijfje te plakken, maar alles uit de de klei te trekken en er weer in te duwen. Dat voorkomt dat stukjes later afbreken. Wanneer de klei goed gedroogd is, verven we ze. Hoogglans vernis maakt het helemaal af. Op de thematafel ligt een wit laken met daarop grote stukken piepschuim en verpakkingsmateriaal. Daar tussendoor loopt onze "mars van de pinguïns".


Verfrissende sneeuwman
Benodigdheden: Fles cranberrysap (Ocean Spray), wit crêpe-papier, knutselfoam, wiebelogjes, closetrolletje, watervaste viltstift, lijm, schaar

Vul de fles met smalle strookjes wit crêpe-papier. Knip een cirkel van zwart knutselfoam. Maak een afdruk van de dop van de fles in het midden van de cirkel. Knip deze afdruk zo in dat de cirkel over de dop van de fles geschoven kan worden. Bekleed een half closetrolletje met foam en maak de bovenkant dicht. Schuif dan ook het rolletje over de dop en zorg dat de ingeknipte stukjes van de rand van de hoed in het rolletje komen te zitten.
Plak de wiebeloogjes en een wortelneusje van foam op de fles. Teken met de stift een mond van zwarte stippen. Plak een das van knutselfoam om de nek.


Sneeuwmeneertje
Benodigdheden: Gekleurd papier, "taartpapier" in 2 maten, knopen, schaar, lijm, zwarte stift

Plak de taartpapiertjes op een fel gekleurde ondergrond. Versier de sneeuwman bijvoorbeeld met das, hoed, wortelneus, en knopen-ogen.


Pinguïn-mobile
Benodigdheden: Blauw karton, gekleurd papier, wit draad, watjes, naald, perforator, schaar, lijm

Knip een wolk uit blauw karton en maak daar onderin gaatjes met de perforator. Rijg watjes aan de witte draden en knoop de draden aan de wolk. Aan de middelste draad komt de pinguïn te hangen.


Het sneeuwt...
Benodigdheden: Cd-tje, 2 piepschuimbollen (een grote en een iets kleinere), zwart papier, vilt, oranje chenilledraad, wiebeloogjes, 2 cocktailprikkers, dunne takjes, garen, schaar, lijm, lijmpistool, mes, spuitsneeuw

Snijd van de onder- en bovenkant van de grote piepschuimbol een stukje af. Snijd ook een stukje van de onderkant van het kleinere bolletje af. Zo blijven ze straks steviger op elkaar staan. Maak de twee bollen aan elkaar vast m.b.v. een cocktailprikker en lijmpistool. (Let op: Piepschuim smelt wat door de warmte van het lijmpistool!)
Kleed de sneeuwman aan met een das van vilt en een hoed van zwart papier, wiebeloogjes en een neus van chenilledraad. Maak de bezem van de cocktailprikker en de hele dunne takjes. Maak de takjes vast aan de prikker met een druppeltje lijm en een draadje garen.
Lijm de sneeuwman met het lijmpistool op het cd-tje en spuit tenslotte wat sneeuw om de sneeuwman. Doe dat op het laatst, want lijm pakt niet goed op spuitsneeuw.


Pinguïn-flesje
Benodigdheden: Lege witte plastic flesjes, gekleurd plakplastic (gekregen van een reclamebureau), schaar

Knip rug en vleugels in één keer uit zwart plakplastic en bekleed de fles hiermee. Daarna krijgt de pinguïn een gezicht.


Muts op!
Benodigdheden: Gekleurd papier, schaar, lijm

De kinderen maken van zwart en wit papier een pinguïn. Bij lagere groepen kun je natuurlijk een mal gebruiken. Die kunnen de kinderen zelf omtrekken op zwart en wit papier. De pinguïns krijgen allemaal een mooie muts of pet of hoed of...


Sneeuwvlokjes
Benodigdheden: Ronde vouwblaadjes (donkerblauw, lichtblauw en wit), schaar, lijm

Vouw de rondjes dubbel en dan nog eens dubbel, zodat je een kwart-rondje overhoudt. Vouw dit in drie gelijke delen en laat de buitenzijden elkaar overlappen wanneer ze naar binnen worden gevouwen. Als je dan sneeuwvlokken gaat knippen, krijg je vanzelf de 6 gelijke punten van de sneeuwvlok. Plak drie verschillende sneeuwvlokjes onder elkaar.
Hoe meer papier er wordt weggeknipt, hoe mooier de sneeuwvlok wordt. Google eventueel op "paper snowflakes" voor voorbeeldjes.



Vlokjes
Benodigdheden: Witte ronde vouwblaadjes, cd-tjes, schaar, pritt-stift

Dezelfde opdracht, maar dan met een ander effect. Plak de uitgeknipte sneeuwvlokjes op een cd-tje. De combinatie van zilver en wit doet het prachtig op een wintertafel!


Pinguïn geflest?
Benodigdheden: Klein Spa Blauw-flesje, verf, kwast, gekleurd papier

Beschilder het flesje als pinguin. Plak pootjes onder het flesje. Schuif een cirkel over de dop en je pinguïn heeft een hoedje op.


Eskimo's
Benodigdheden: Gekleurd papier, witte wol, muffinvormpjes, lijm, schaar, camera en printer

Op blauw karton plakken de kinderen het lijfje van de eskimo, of beter; inuit. De eskimo krijgt warme kleding en warme schoenen. Ik maak foto's van de kinderen tegen een witte achtergrond en print deze uit. Met een malletje van de bodem van de muffinvorm tekenen we een cirkel op de foto. Uitknippen en plakken.


Pinguïn Powerrrr!
Benodigdheden: Eierdozen, zwarte en witte verf, kwasten, gekleurd papier en karton, chenilledraad, vilt, blauw karton, lijm, schaar

Knip 2 "vakjes" uit een eierdoos. Schilder eerst buikje en kopje wit, schilder daarna de randen en het stukje tussen kop en lijf zwart. De pinguïn krijgt snavel en vleugels van gekleurd karton. Daarna wordt de pinguïn aangekleed met bijv. oorwarmers, sjaal en snowboard.


Ik smelt voor jou...
Benodigdheden: Witte stof, vulmateriaal, wit garen, naald, schaar, vilt, closetrolletjes, zwart of bruin karton, lijm, kraaltjes, oranje chenilledraad.

Gebruik bijvoorbeeld een bord om cirkels te tekenen op witte stof. Knip een cirkel uit. Ga met naald en draad in een zigzagsteek langs de rand van de cirkel. Trek de draden aan, zodat er een zakje ontstaat. Vul de sneeuwman en knoop de draden stevig vast.
Gebruik een kleiner rond voorwerp voor de vilten hoedjes. Deze vilten cirkel wordt met een paar steekjes vastgezet op het lijfje. Knip een closetrolletje door. Bekleed een half rolletje met vilt. Neem de bovenkant van het closetrolletje over op zwart of bruin karton. Gebruik dit rondje weer als mal voor de bovenkant van de hoed. Plak dan eerst het kartonnen rondje op het closetrolletje dat je bekleedt. Zo zakt het vilt niet in de hoed. Plak dan het vilten rondje bovenop de hoed. Het vilten rolletje wordt op de onderkant van de hoed gelijmd en versierd met restjes vilt.
Vouw van een stukje oranje chenilledraad een wortel. Zet dit met naald en draad vast. Geef de sneeuwman tenslotte nog knopen.


Sneeuwballen
Benodigdheden: Malletje sneeuwbal, stevig wit tekenpapier, glittertjes, schaar, lijm

Kopieer de malletjes naar Word en zorg dat er 6 op een wit A4-tje staan. Ieder kind krijgt 2 witte vellen papier. Voor een sneeuwbal zijn 12 vormpjes nodig. Leg twee vellen papier op elkaar en klem ze vast met een paperclip. Als de kinderen dan het kopieerblad uitknippen, hebben ze meteen 12 vormpjes. Vouw de vormpjes op de stippellijnen scherp om. Plak alle strookjes op elkaar, dan zit de sneeuwbal vanzelf in elkaar. Versieren met glittertjes, sterretjes o.i.d.
Een heel ander, maar ook prachtig effect geeft het, wanneer je de vormpjes in allemaal verschillende kleuren uitknipt.



Winterlandschapjes
Benodigdheden: plankjes, papier-maché (behanglijm, kranten/toiletpapier), takjes, witte latex, kwast, verf

Beplak het plankje met een laagje papier-maché. Daarna wordt een 3D-winterlandschap gemaakt. Op de rechterfoto zie je goed, dat er ruimtelijk gewerkt is. Bij deze opdracht hebben de kinderen bijvoorbeeld een huisje, sneeuwman en een boompje met echte takjes gemaakt. Om het landschapje komt een opstaande rand. Als alles goed droog is, wordt de papier-maché mooi wit geschilderd met witte latex. Als die laag weer droog is, kan er weer verder geschilderd worden. De lucht, de boom, details van het huis en de sneeuwman worden geschilderd. En tenslotte krijgt de opstaande rand een vrolijk kleurtje. Een les die veel tijd in beslag neemt, doordat de verschillende lagen steeds moeten drogen, maar met een prachtig resultaat!
Uit: Handenarbeid met Kinderen van 9-12 jaar. Met dank aan juf Lia.


Sneeuwmannen-mobile
Benodigdheden: Gekleurd papier, stevige witte draad, schaar, lijm

Ieder kind krijgt een (katoenen) draad van ongeveer een meter lang. Bovenin het touwtje wordt meteen een lusje geknoopt, waar ze straks mee worden opgehangen. Bovenlijf, onderlijf en hoofd worden allemaal twee keer uitgeknipt, waarbij het onderlijf het grootst en het hoofd het kleinst is. De sneeuwman wordt "met het touwtje ertussen" in elkaar geplakt en leuk aangekleed.


Roodborstje
Benodigdheden: Closetrolletje, rode verf, kwast, bruin sisaltouw, nietmachine, gekleurd papier (rood, zwart, wit, oranje), restjes stof, elastiekje, naald en garen, rode draad, schaar, lijm

Deze opdracht heb ik in twee delen gegeven. ´s Morgens hebben de kinderen de closetrolletjes in groepjes geschilderd. Steeds 5 kinderen naar de 'verftafel', klaar, dan de volgende ploeg. Dat was zo gebeurd. De buitenkant en een stuk van de binnekant werd rood geschilderd.
Dan maken de kinderen pootjes van sisaltouw. Knip een stuk van zo´n 30 cm en twee stukjes van ongeveer 10 cm af. Leg het korte stukje aan het einde op het lange stuk touw. Knoop het lange touw om het korte touw. Strak aantrekken en de teentjes kort afknippen (niet te kort anders schiet het weer los). Doe dit ook aan de andere kant van het lange stuk sisaltouw. De pootjes heb ik voor de kinderen in het rolletje geniet. Bovenin aan weerskanten van het rolletje vastnieten, zodat de pootjes mooi kunnen bungelen.
De muts is een lapje van 23 x 14 cm en de sjaal een stukje stof van 30 cm lang en iets meer dan een centimeter breed. De stof voor de muts wordt -met de mooie kant naar binnen- dubbelgevouwen. Met een zigzagsteekje naaien de kinderen het lapje op elkaar. Knoop het garen vast, dan de stof omdraaien en met behulp van het elastiekje op het rolletje zetten. De rand van de stof omvouwen, zodat je het elastiekje niet meer ziet. Door de rode draad om het mutsje te draaien en vast te knopen, is ie dicht en heb je meteen een lusje om het beestje mee op te hangen.
Van gekleurd papier worden vleugeltjes, oogjes en een snavel gemaakt. Opplakken en tenslotte de sjaal omknopen. Een pittige les, omdat de kinderen best veel hulp nodig hadden (pootjes vastnieten, begin en afknopen bij zigzagsteek), maar omdat ik in circuitvorm had gewerkt was het toch snel gebeurd. Iedereen was met anderhalf uur klaar. En het resultaat is hartstikke leuk geworden!!!


Schaatsen
Benodigdheden: Mal dames- en herenschaats, zwart en wit Engels karton, zwarte, witte en zilverkleurige verf, penseel, zwarte en witte katoen, potlood, schaar, perforator.

De jongens krijgen hockeyschaatsen en zwart karton. De meisjes kunstschaatsen en wit karton. Knip de mal uit en neem deze met potlood twee keer over op Engels karton. Knip de twee kartonnen schaatsen uit. Teken de zool en de ijzers op de schaatsen. De jongens gebruiken witte en zilverkleurige verf voor de zool, hak en ijzers. De meisjes zwart en zilver. Met een perforator worden 10 gaatjes langs de rand gemaakt. Lastig karweitje! (Het ging bij bijna iedereen goed!) Dan worden de veters kruislings in de schaats geregen. Handig om zelf eerst even te oefenen. Dat legt beter uit! Tenslotte een strik en de twee schaatsen aan elkaar knopen. Zo heeft iedereen zijn eigen paar schaatsen in de klas hangen, mocht het gaan vriezen dit jaar....


Sneeuwmannen
Benodigdheden: Eierdozen voor 6 eitjes, watten (2 pakken voor een klas), vilt, zwart karton, schaar, lijm

Knip uit een eierdoos 3 "vakjes" (aan elkaar!). Ik heb dit zelf gedaan, aangezien het vrij zwaar knipt. De kinderen hebben de eierdoosjes voor 3 eitjes zelf bijgeknipt, zodat ze stabiel op het karton lagen. Vastplakken, dan beplakken met een dun laagje watten. Met restjes vilt zijn de kinderen de sneeuwmannen gaan aankleden.


Eskimo's
Benodigdheden: Gekleurd papier, een bord en een kleiner schoteltje, potlood, wol, lijm, schaar

Met behulp van een bord tekenen de kinderen een cirkel op gekleurd papier. Wij hebben bruin, zwart of grijs als ondergrond gebruikt. Het schoteltje wordt omgetrokken op wit papier. Dit wordt straks het gezicht van de eskimo. De wol wordt in korte stukjes geknipt en opgeplakt als "bontkraag". Het gezicht wordt hier zo in geplakt, dat het mooi over de eindjes draad valt. Tenslotte wordt een leuk gezicht geknipt en geplakt. Dit fotootje is een klein stukje van een prikbord. Dat is natuurlijk helemaal te bewonderen bij "Prikborden"!


Sneeuwman
Benodigdheden: Keukenrol, gekleurd papier, zwart crepepapier,schaar, lijm, eventueel een touwtje om op te hangen.

Laat een keukenrol beplakken met wit papier. De bovenkant wordt beplakt met zwart papier. Hier wordt een hoedrand overheen geschoven. Versier de sneeuwman. Prik bovenaan twee gaatjes en haal hier een touwtje door, zodat je ze op kan hangen.


3D-kaart van Paddington
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, "patroontjes", stift, karton, lijm, schaar

Kopieer de patroontjes op stevig tekenpapier. Geef de onderdelen in de verschillende lagen steeds dezelfde kleur; dus de hoed steeds rood en de voeten steeds bruin. Knip alles precies uit. Knip kleine stukjes karton uit en plak deze straks tussen de verschillende lagen van de Paddington. Je gebruikt deze dus om het 3D-effect te krijgen. Plak de onderste laag op gekleurd papier. Plak daar m.b.v. de kleine stukjes karton de tweede laag op en tenslotte ook de derde laag.


Vogels in de Winter
Benodigdheden: Papier maché
, verf, touwtje, oranje karton

Laat afbeeldingen van verschillende vogels zien en laat de kinderen goed naar de vormen en kleuren van de diertjes kijken. Maak eerst een basisvorm van krantenpapier en beplak dit met papier-maché. Maak hier eventueel al een gaatje in om het vogeltje later makkelijker op te kunnen hangen. Als de vogeltjes goed gedroogd zijn, kunnen ze beschilderd worden. Uiteraard in de juiste kleuren.


Winterwonderland
Benodigdheden: Stevig karton, divers kosteloos materiaal, lijm, schaar, witte en zilverkleurige verf, spuitlijm, glittertjes

Op stevig karton wordt een winterlandschapje van kosteloos materiaal geplakt, met bijvoorbeeld een huis, een heg, een paadje en een sneeuwman, of misschien wel de Noordpool… Als dit klaar is wordt dit met een dikke kwast helemaal wit geschilderd. Wanneer dit goed gedroogd is, kan met zilverkleurige verf een laagje sneeuw worden aangebracht op de daken. Dan wordt het werkje met een lijmspuitbus bespoten en kunnen de kinderen het verder versieren met zilveren glittertjes.

 

 

 

Tekenlessen bij thema Winter


Muts op!
Benodigdheden: grijs papier, roze/zalmroze ronde vouwblaadjes, lijm, oliepastelkrijt

Plak het vouwblaadje in het midden van het grijze papier. We kijken wat de verhoudingen van een gezicht zijn. dat je de ogen echt in het midden van het vouwblaadje moet tekenen is nog best lastig. Maar daarna volgt de verdeling vanzelf. De muts komt tot net boven de ogen. Versier de achtergrond met witte sneeuwvlokken.



Handjes in wantjes
Benodigdheden: Stevig tekenpapier, gekleurd papier, wit oliepastelkrijt, blauwe ecoline, kwast, stiften, schaar, lijm

Teken sneeuwsterretjes en eventueel krulletjes op wit tekenpapier. Ga hier met blauwe ecoline overheen. Laat drogen. Leg de papieren een nachtje onder iets zwaars, zodat de bladen de volgende dag weer mooi plat zijn i.p.v. opgekruld. Vouw een tweede wit tekenpapier dubbel. Teken een want om je eigen hand. Knip zo twee wantjes uit. Maak op de wanten patronen met stift. Knip mouwen van gekleurd papier.


Sneeuwman met sjaal
Benodigdheden: Zwart papier, tekenpotlood, lijm, oliepastelkrijt

Teken een sneeuwman in het bos. Kleed hem aan met een warme sjaal en oorwarmers of muts. Trek de potloodlijnen voorzichtig over met lijm. Wanneer je de lijm heel langzaam uit het potje laat lopen, kun je hier dunne lijnen mee trekken. Laat de lijm een nacht drogen. Kleur daarna de tekening met oliepastelkrijt. Gebruik voor de bomen verschillende kleuren groen en maak een laagje sneeuw met wit krijt. De lucht wordt prachtig nachtblauw doordat je met blauw krijt op het zwarte papier kleurt.


Sneeuwman
Benodigdheden: Half A4-tekenpapier, mal, stift, perforator, lijm

Teken voor de kinderen van de middenbouw de witte delen van de sneeuwman en de voorgrond een mal. Leg deze op het papier en trek dit om. Laat een rand van ongeveer een centimeter breed wit. Laat oudere kinderen alles zelf tekenen.
Versier de sneeuwman en geef hem een hoed. Laat de achtergrond in 4 gelijke delen verdelen en kleur deze met verschillende kleuren stift in. Maak sneeuwvlokjes m.b.v. een perforator en plak de vlokjes op de gekleurde achtergrond.


Schaatsen
Benodigdheden: Zwart, wit en grijs papier, wit bordkrijt, tekenpotloden, schaar, lijm

Knip een cirkel uit wit en uit zwart papier. Plak een halve zwarte cirkel op de witte. Teken een Hollands winterlandschap op het witte papier. Wrijf met het witte bordkrijt over het zwarte papier. Teken schaatsers op de restjes wit papier. Knip ze uit en plak ze op het ijs. Plak de cirkel op grijs papier.
Dankjewel voor het idee, juf Jacquelien.


Boom in de sneeuw
Benodigdheden: Tekenpapier, oliepastelkrijt, witte verf, spatraam en/of tandenborstel

Teken sneeuw, lucht en een boom met wasco. Spat de met de witte verf sneeuwvlokjes over de tekening.


IJsberen
Benodigdheden: Tekenpapier, verf, (tamponeer-)kwast, potlood

Teken met potlood de contouren van de ijsbeer. Tamponeer de achtergrond met blauwe verf. Tamponeer het beertje met witte verf. Geef het beertje oren, snuitje en pootjes. Door het tamponeren krijgt de ijsbeer een lekkere wollige vacht.



Kleine ijsbeer
Benodigdheden: Tekenpapier, kopietjes van kleine beer
, waterverf, schaar, lijm, watten

De kinderen schilderen de horizon op het tekenpapier. De grond krijgt een egale zilverwitte kleur. Achteraan zijn bergen in verschillende koele teinten te zien. Terwijl de achtergrond droogt worden de beertjes uitgeknipt. Papa-beer wordt beplakt met watten. Lars, de kleine ijsbeer niet. De beertjes worden op de achtergrond geplakt.



Sneeuwpret
Benodigdheden: Zwart papier, wit (en andere kleuren) potlood

Wat doe je wanneer het sneeuwt? Hoe zien de bomen, de tuin, het huis, de straat er uit? We tekenen onszelf in de sneeuw en gebruiken voornamelijk wit. De andere kleurtjes worden voor de details in de kleding gebruikt.


Roodborstjes
Benodigdheden: Bruin papier, aardappel, verf, satehprikker, mesje

Snijd de aardappel door en stempel met bruine verf vier roodborstjes op een rijtje. Snijd dan van de andere helft van de aardappel een randje af. Stempel daarmee de rode buikjes. Stempel met de platte achterkant van een satehprikker zwarte oogjes op de vogeltjes. Trek voor de pootjes zwarte lijntjes met de punt van de satehprikker. Teken voor de snavel witte lijntjes. Zorg dat de verschillende kleuren verf droog zijn, voor de volgende laag wordt aangebracht.


Warme wollen Winterkleren
Benodigdheden: Stevig vierkant tekenpapier, potlood, waterverf, water, doekje, kwast, zwarte fijnschrijver

Teken een kader van ongeveer een centimeter breed langs de rand van het tekenpapier. Teken dan jezelf met potlood alsof je door een raam naar binnen kijkt. Je leunt met je handen tegen het raam of op de vensterbank. Zo zie je niet alleen je warme sjaal en muts, maar ook je handschoenen. Teken de sneeuwvlokken niet te klein. Dat is bij het waterverven handiger. Als de hele tekening geschilderd en droog is, worden de lijntjes met een zwarte fijnschrijver overgetrokken.


Sporen in de sneeuw
Benodigdheden: Aardappels, aardappelmesjes, verf (bijvoorbeeld zwart, donkergroen, donkerblauw en groen), tekenpapier, wit Engels karton - 50 x 70 cm, afbeeldingen van sporen

Samen bekijken we sporen van dieren in de sneeuw. (Ik heb de nodige afbeeldingen van sporen gevonden op internet.) Hoe zien de poten van een hert of konijn er uit en hoe die van een eend? Staan de pootjes van een mus naast elkaar, doordat hij hipt? En hoe staan de pootafdrukken van een ree in de sneeuw? De kinderen snijden met het mesje een tekening in een halve aardappel en maken er een stempel van. Natuurlijk gaan ze ook met de andere helft aan de slag. Dat kan natuurlijk voor een ander dier zijn. Dan even oefenen of de stempel mooi gelukt is op het kleine vel papier. En tenslotte een groepswerk. Om beurten stempelen de kinderen de afdrukken van hun dier op het grote vel. Niet te veel kinderen per vel, anders wordt het onduidelijk. Leuk om de kinderen zo te zien samenwerken!!


Winterbomen
Benodigdheden: Zwart papier, wit papier, wit en gekleurd bordkrijt

Op het zwarte papier wordt met wit krijt een boom getekend, waarvan de takken tot aan de rand van het papier lopen. De boom wordt niet gekleurd. Met het krijt wordt een mooie achtergrond gemaakt. We bespreken hoe je kleuren mooi kunt mengen of laten overvloeien door het uit te vegen. De horizon wordt ongeveer op het midden van de boom getekend. Als de achtergrond klaar is, nog even de boom extra met wit krijt overtrekken. De tekeningen zijn op wit papier geplakt.


Olympische Winterspelen
Benodigdheden: Blauwe ecoline, verf, kwasten, penselen, wit papier

N.a.v. de Olympische Winterspelen bespreken we de verschillende onderdelen die rond deze tijd veel op televisie te zien zijn. Met duizelingwekkende snelheden vliegen de skiërs een berg af. Bij het schansspringen hellen ze zo ver voorover, dat hun neus bijna tussen hun ski's komt! Hoe kun je in een tekening snelheid laten zien? Door de sporters vaag te laten, door de kleding te laten wapperen, door de beweging duidelijk te schilderen. Ga eens staan in de beweging die je wilt gaan schilderen...
Op het witte papier maken de kinderen een schets, waarin te zien is waar lucht, berg en sporter straks komen te staan. Kleur de lucht met een dikke kwast en blauwe ecoline. Laat dit een dag drogen! De volgende dag kan de berg wit geschilderd worden. De dag daarna gaan de kinderen met een penseel aan de slag en schilderen de sporter en de omgeving.
De hele opdracht neemt in principe maar een uurtje in beslag, maar doordat de drie verschillende lagen moeten drogen, ben je wel drie dagen bezig... Goed plannen dus!

 

 

 

Peuter & Kleuter bij thema Winter











 

 

 

Bordtekeningen bij thema Winter

 

 

 

Prikborden bij thema Winter

Juf Ellis en juf Tamara ontvangen een koninklijke gast op school. In de blauwe wolken is te lezen: "Koning Winter is weer in het land. Hé, wat is er aan de hand. Oei...Er komen koude tijden. Heerlijk schaatsen en sleetje rijden! Brrr...Wat een kou! Kom naar binnen..Gauw!"
De koning en zijn gevolg staan op een stuk blauw tule. Bij de Winterknutsels zie je hoe
de mannetjes gemaakt zijn.



Als verrassing voor mijn verjaardag heeft mijn duo-collega juf Ineke met de klas een Pinguïn-Party-Prikbord met lampjes erin gemaakt. Een brede opstaande rand wordt op de platte achterkant van de pinguïn geplakt. In de zijkanten zit steeds een uitsparing waar de lampjessnoer doorheen loopt. Door de buikjes van wit vliegerpapier zie je de lampjes schijnen. "Wij hebben pret op het pinguïn-feest van juf Lisette!"


De kinderen knippen huisjes, kerk, flat, boerderijtjes, bomen e.d. uit en plakken deze in dit winterse landschap. De sterren (kerstverlichting!) maken er een echt "Winter Wonderland" van. Een cadeautje van juf Claudia. Bedankt hoor!

Alle kinderen hebben twee opdrachten gemaakt. De eerste opdracht: Vouw m.b.v. 16 vierkantjes een hart. De vakjes die ontstaan worden uitgeknipt en als een mozaiek weer opgeplakt. De tweede opdracht: Maak deze sneeuwman na en versier hem op jouw manier. Daarna hebben we 6 vellen Engels karton (50x70 cm.) met tape tegen elkaar geplakt.Hierop zijn alle knutsels om en om geplakt, zodat deze prachtige "winter-quilt" ontstaat.

 

 

Onze stagiaire juf Joyce heeft een lessencyclus over de Noordpool gegeven. Na het optreden van gastspreker Alex, die zelf een hele tijd op de Noordpool heeft gewoond, zijn de kinderen aan de slag gegaan. Ze hebben zelf de prikborden in Noordpool-stijl aangekleed.


Als het sneeuwt, gaan we met pinguïns aan de slag. Weer plakken we een ondergrond van 6 vellen Engels karton. Ieder kind maakt een pinguin die aan het snowboarden is. Uiteraard worden de pinguïns leuk aangekleed met een muts, das en wantjes. Op de ondergrond heb ik met behulp van vloeipapier en piepschuim sneeuwvlokken wat bergen geplakt. Pinguïns en tekst erop. "Cool!"


En nog een winters prikbord. "Wij zijn brrrrriljant!" Het prikbord wordt bekleed met blauw vloeipapier. De kinderen knippen ijsblokken voor de iglo. Piepschuim sneeuwvlokken opplakken, eskimo's er rondomheen prikken. Klaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten bij thema Winter


Sneeuwman-darijn
Mandarijnen zijn ingepakt in een witte servet. In de mandarijn is een satehstokje met Harlekijn-drop, dropveter, marshmallow en zuur matje geprikt. Het gezichtje van de sneeuwman heb ik met een foodstift (bijv. Jamin) getekend.



En zo de berg af!
We dopen een banaan in blauwe taartversiering. Van glazuur maken we een rode rand. Verder wordt dit ventje versierd met zoutjes, honinghoepels (AH), chocodrops (Xenos) en mini-marshmallows (AH). Het ventje zit in een donut en kan zo de berg af sleeën!



Smeltende sneeuwmannetjes
Cakejes krijgen een laagje wit glazuur. Van marsepein maken we hoofdje, sjaal, hoed, wantjes, neus. Het gezicht tekenen we met een "cake decoration food pen" (Jamin).



Pinguïns om te zoenen
Chocolade zoenen versieren we met marsepein. We plakken het marsepein met een heel klein beetje glazuur vast. De pupil tekenen we met een "cake decoration food pen" (Jamin).


Vogelvoer-Ventjes
We knopen een strik raffia om een zakje nootjes. We knopen stevig garen aan de netjes en rijgen er vijf pinda's aan voor ieder arm en been. Met binddraad knopen we nog een extra noot vast boven het hoofdje. Zo rust het bloempotje op de pinda. Anders zakt het potje over het hoofdje.



Hazelnoten
We verzamelen hazelnoten bij de grote hazelaar in onze straat. Alle nootjes worden onder handen genomen met de notenkraker. Dan gaan ze op een bakblik met bakpapier. Bruine suiker, wat cajunkruiden en Maple-siroop eroverheen en dan 20 minuten onder een hete grill. Mmmmm!


Gesmolten
We smelten een grote reep witte chocolade in de magnetron. Zet de magnetron steeds 25 seconden aan. Even stoppen, doorroeren en weer aanzetten. De chocolade smelt dan geleidelijk. Daarna doen we hetzelfde met een stukje melkchocolade. Op een snijplank leggen we een stuk bakbapier. Daarop komen Droste Pastilles te liggen.
Dan maken we eerst de hoedjes. Dit doen we door een Werthers Original Choco Caramel met een klein beetje gesmolten melkchocolade op een Droste Pastille te plakken. We brengen de gesmolten chocolade met een satehprikker op de Caramel aan en drukken de Caramel dan op de Pastille.
De witte chocolade doen we in een spuitzak. We laten de witte chocolade rustig over de Pastilles op de snijplank lopen. Op de verhoging zetten we het hoedje. We leggen er een oranje dropstaafje in. Met de achterkant van de satehprikker en de gesmolten melkchocolade maken we oogjes en mond.
Tenslotte nog een uurtje in de koelkast om de sneewumannetjes op te laten stijven.


Cranberrie-decoratie
Voor de raampjes van het speelhuisje in onze tuin hangen slingers van cranberries. Eenvoudigweg rijgen met naald en draad. Door de kou blijven ze heel lang mooi.



Sneeuwpotjes
Deze drie potjes heb ik geschilderd met muurverf in de kleur Lei. Daarna heb ik met een lijmpistool stippellintjes om de potjes geplakt. Vullen met blauwe druifjes en mos. Rond de druifjes heb ik wat "sneeuw" gelegd.



Winterkrans
Beplak een strokrans met rendiermos m.b.v. lijmpistool.



Poedersneeuw
Het sneeuwt buiten! We maken sneeuwmannetjes van poffertjes. We versieren de poffertjes met poedersuiker, chocopasta, Mikado (Lu), Smarties en knoopjes, gemaakt van stukjes zwarte dropveter.


Iglo bouwen
We bouwen iglo's van suikerklontjes. Eerst wordt een kartonnen bordje bekleed met aluminiumfolie. Op de onderkant van het bordje wordt gewerkt. Eerst komt er een rondje van wit glazuur. Daarop komt de eerste laag klontjes. Dan weer glazuur, dan weer suikerklontjes. De iglo moest rond worden, bovenop dicht zijn en een ingang hebben. Daar waren ze wel even "zoet" mee!




Hapje uit de oven
Heerlijk warm hapje voor een koude zondagavond. We vullen (roomboter-)bladerdeeg met een schepje gebakken kip en ui, wat rucola, geroosterde pijnboompitjes en twee stukjes brie. De gevulde envelop-jes bestrijken we met geklopt ei en daar strooien we wat geraspte kaas op. Dan 15-20 minuten op 225 graden in de oven. Daar word je weer helemaal warm van.



Vogelvoerhartje
We smelten wat frituurvet in een pannetje en doen er vogelvoer doorheen. Op een snijplank leggen we een stuk bakpapier. Daarop vullen we een koekvormpje voorzichtig met het mengsel. Eerst een klein laagje. Buiten wordt dat al snel hard. De druppels die onder het vormpje doorlopen, kun je er makkelijk vanaf breken wanneer het hartje helemaal klaar is. Knip een stukje van een rietje af en steek dit in het hard geworden mengsel. Dat vormt straks het gaatje waar je een strikje door kunt knopen. Dat gaat niet meer wanneer het hele hartje klaar is. Ga nu verder met vullen. En de vogeltjes? Smullen!


Pindaslinger rijgen
De vogeltjes vliegen af en aan in onze tuin. Heel begrijpelijk. Iedere week ligt er wel iets anders op de vogelvoerplank die Max zelf getimmerd heeft. Deze keer hangen we ook wat lekkers aan de kale takken van de blauwe regen.



Vogelvriendjes
Het sneeuwt als we 's morgens wakker worden. Lastig weer voor de vogels. We strooien een flinke voorraad vogelvoer in de sneeuw.


Tosti-mannetje op een stokje
Leg een plak kaas tussen twee boterhammen. Druk met een groot glas een rondje uit de boterham. Steek hier een ijslolliestokje tussen en doe het geheel in het tosti-ijzer. Versieren met ham en ketchup.



Pinguïn-Party
We houden een "Pinguïn-Party". Iedereen komt in zwarte en witte kleding naar school. Alle spelletjes staan in het teken van pinguïns, de Zuidpool en veel, heel veel sneeuw! In plaats van koekhappen, gaan we vishappen met de juist gemaakte hengeltjes. Wie wordt het eerst geraakt door een sneeuwbal (witte ballon)? Ook doen we taalspelletjes en dans-, teken en knutselopdrachten rond dit thema.
"Voor nood" had ik de documentaire "The March of the Penguin" meegenomen. We zijn er niet meer aan toegkomen, maar het is wel een echte aanrader. :0)


Wintertraktaties
Pinguïn-prikkers, sneeuwman van eiwit-schuim (met kleurstof van de banketbakker), sneeuwman van marshmallows met wit glazuur op elkaar geplakt.


Op de thematafel staat Koning Winter voor zijn ijspaleis. Gebaseerd op het boek Olle's Skitocht. Dit boek staat bij de boekentips.